«

»

ruj. 07

župne obavijesti 6.9.2015.

Crkva BD Marije Kraljice apostola Zapešić (8)Danas se vraćano se na redoviti raspored misa: nedjeljom u 8, 10, 11:30 i 19h, radnim danom u 7h i 19h.

Danas je nedjelja župnog caritasa kada skupljamo priloge za potrebe siromašnih naše župe. Vaše priloge možete ubaciti u košaricu na izlazu iz crkve.

U utorak, 08. rujna, je blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Sv. Mise u našoj župi su u 7 i 19 sati.

 • Nova voditeljica Velikog župnog zbora i orguljašica Antonia Perković, apsolventica na institutu za crkvenu glazbu i studentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, održala je u petak prvu probu. Slijedeća proba je u petak u 20h. Svi zainteresirani mogu se priključiti zboru. Zahvaljujemo dosadašnjoj voditeljici Ani Pavlović, te dosadašnjem orguljašu Ivanu Bosnaru.
 • Pučki zbor koji animira nedjelju misu u 8h dobiva novu voditeljicu gospođu Nikolinu Bošnjak, koja će svoje iskustvo vođenja zbora koje je stekla u Njemačkoj primjenjivati u radu s pučkim zborom. Probe Pučkog zbora su petkom u crkvi nakon klanjanja. Svi zainteresirani neka dođu na probu.
 • Ispovijed za školarce na početku šk. godine  je u subotu 12.9. u 10h
 • Djeca i mladi od 8 do 18 godina, koji žele biti ministranti neka se upišu u sakristiji. Prvi ministrantski sastanak je subotom. u 11h.
 • Srednjoškolci imaju ketehetski susret utorkom u 20:30. Uvodno predavanje od 10-15 minuta ima p. Vinko, a daljnji tijek susreta animiraju župne animatorice mladih.
 • Svi koji žele pristupiti pouci za primanje sakramenata inicijacije (krštenje, pričest, krizma) trebaju se prijaviti u župni ured do 1. listopada.
 • Hodočašće mladih u Mariju Bistricu će biti 12. i 13. rujna. Ide se vlakom. Tamo mladi spavaju u školi i u velikom šatoru u vrećama. Više detalja u župnom listiću i na web stranici mka.hr. Prijave u župnom uredu i kod animatora do sutra!
 • Prilika za ispovijed je utorkom i petkom od 18:30 do 19:00. Na prvi petak u mjesecu od 18h.
 • Hodočašće Međugorje-Knin-Udbinu  je 2.-4. listopada 2015. Cijena 400kn. Prijave u uplate u uredu.    Već ima dvadesetak prijavljenih, mjesta se brzo popunjavanju, pa požurite.
  • Petak 2.10. 2015.: 21h polazak iz Zaprešića ispred crkve Kraljice apsotola, oko 23:30h pauza kod Macole u Korenici;
  • Subota 3.10.2015.: 6:00h dolazak u Međugorje rano ujutro. Pauza za kavu i doručak. Pobožnost Križnog puta na brdu Križevac. Pobožnost krunice na Podbrdu.13:00h Smještaj u Pansion. Ručak. Slobodno vrijeme, 17h prilika za osobne pobožnosti i ispovijed. 18h krunica, 19h Misa, 22h klanjanje
  • Nedjelja 4.10. 6:45h doručak, 7:30 polazak iz Međugorja, 11:30 dolazak u Knin. 12:00 misa, razgledavanje crkve i tvrđave, u 15:00 polazak iz Knina, 16:30-17:30 Udbina (razgledavanje crkve i  muzeja, osobna pobožnost, slobodno vrijeme), 18:00 polazak s Udbine; 21:30 dolazak u Zaprešić
 • Marijina Legija organizira hodočašće u Sinj 26.92015. informacije i prijave kod Jadranke 098493763
 • MZ Treće srce organizira hodočašće na X. Molitveni sabor za nerođene u Svetice kod Ozlja 12.9. od 9:30 do 18h. Informacije i prijave kod g. Mirka Marića
 • Stolni tenis za djecu je utorkom i petkom od 19:30 do 20:30 sati u velikoj dvorani pastoralnog centra.
 • Svi muškarci koji žele igrati stolni tenis za našu župu u Katoličkoj stolnoteniskoj ligi neka dođu na treninge utorkom i petkom od 20:30 do 22h. Više informacija kod Domagoja Crnića 098529090

 

Nedjeljno evanđelje

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Vrati se Isus iz krajeva tirskih pa preko Sidona dođe Galilejskom moru, u krajeve dekapolske.

Donesu mu nekoga gluhog mucavca pa ga zamole da stavi na nj ruku. On ga uzme nasamo od mnoštva, utisne svoje prste u njegove uši, zatim pljune i dotakne se njegova jezika. Upravi pogled u nebo, uzdahne i kaže mu: »Effata!« — to će reći: »Otvori se!« I odmah mu se otvoriše uši i razdriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno.

 

Započeli smo s redovitim probama za župne zborove

 • Zbor predškolske djece subotom u 10:00 (Ana Pavlović i Zrinka Majdandžić)
 • Dječji zbor “Mali apostoli“ – subotom u 9 sati (s. Hela)
 • Zbor mladih “Apostoli” – četvrtkom u 21 sat (Petar Šimunić)
 • Veliki župni zbor – četvrtkom u 20h (ovaj jedan umjesto četvrtka petak) (A. Perković)
 • Pučki zbor petkom nakon klanjanja (Nikolina Bošnjak)

 

 

 

 

Obiteljski dar  (Lukno)

Zahvaljujemo se svim obiteljima koje su  uplatile obiteljski dar za tekuću godinu. Taj dar je godišnji novčani prilog od 120 kn po bračnom paru (samačko domaćinstvo 60 kn), a namijenjen je za potrebe pastorala. Do 31. 8. 2015. svoj prilog je uplatilo tek 364 od 1812 ili tek 20%  obitelji. Potičemo i ostale da to učine kada budu u mogućnosti!

Uplatiti možete u župnom uredu svakog radnog dana 10-12h i 17-19h ili uplatom na žiro račun IBAN: HR5223600001101216475      Opis plaćanja: Lukno

 

 

 

Zaziv Duha Svetoga

U nedjelju, 13. rujna na misama u 11:30 i 19:00 sati, zazvat ćemo Duha Svetoga za sve školarce da ih prati i u sljedećoj školskoj godini. Tako će na misi u 11:30 biti blagoslovljene torbe prvašića, a na misi u 19:00 sati molit ćemo Duha Svetoga da prati naše krizmanike i srednjoškolce u njihovom sazrijevanju i izobrazbi.

 

 

Katehetska priprava za prvu pričest

Djeca trećega razreda osnovne škole u prema uputama sestre Hele imat će pripremne susrete za prvu pričest. Početak kateheza će biti početkom listopada, a djeca i roditelji će o svemu biti informirani u župnom listiću i u školi.

 

 

 

Papina propovijed: U Crkvi postoji jedna opasna bolest…

U Crkvi ima jedna bolest, a to je sijanje podjela i kukolja. Kršćani su pak pozvani mirotvoriti i miriti, kao što je Isus činio – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

 

U Poslanici Kološanima Pavao otkriva Isusov identitet; on je Božji Prvorođenac, Bog je, a Otac ga je poslao da „mirotvori i miri“ s Bogom čovječanstvo nakon grijeha. Mir je Isusovo djelo – rekao je Papa – djelo njegova „snižavanja da bude poslušan sve do smrti na križu“. A kad govorimo o miru i mirenju, onda treba da uvijek razmišljamo o velikom miru i mirenju, koje je donio Isus. Bez Njega nije moguć mir. Bez Njega nije moguće mirenje. Naša je zadaća da u ratu, mržnji, također i obitelji, budemo mirotvorci i miritelji – ustvrdio je papa Franjo.

 

A bilo bi dobro da se pitamo: Sijem li mir? Primjerice, svojim jezikom sijem mir ili kukolj? Koliko smo puta čuli govoriti o nekoj osobi: ima zmijski jezik!, jer uvijek čini ono što je zmija učinila Adamu i Evi; uništila je mir. A to je zlo, bolest je u našoj Crkvi: sijati podjele, mržnju i nemir. Svaki dan svi se trebamo pitati: Jesam li danas sijao mir ili razdor? Ma, katkada treba kazati nešto jer to onaj ili ona zaslužuju: a što siješ s takvim ponašanjem? – priupitao je Papa.

 

Kršćani su dakle pozvani da budu kao Isus, koji je došao mirotvoriti i miriti. Može li se neku osobu proglasiti svetom jer je cijeli život mirila i mirotvorila? Ona je sveta osoba. U tom nam je rasti, moramo se obratiti: nikada ne treba izgovoriti riječ koja unosi razdor, koja donosi rat, nikada ne treba biti ogovaranja. Razmišljam: što su ogovaranja? Obično se kaže: Nije ništa reći nešto protiv nekoga ili nešto o nekomu izmisliti: učinio je ovo ili ono… Međutim, ogovaranje je terorizam jer je onaj koji ogovara poput terorista koji baca bombu i bježi, uništava: s jezikom uništava, nije mirotvorac. Ali je lukav. Nije terorist samoubojica jer dobro čuva sebe – primijetio je Papa.

 

Svaki put kad nekomu dođe na um da izgovori riječ koja sije kukolj i razdor i da ogovara drugoga, treba se ugristi za jezik. Jamčim vam, ako se u tomu vježbate, da se ugrizate za jezik umjesto sijanja kukolja, u počecima će nateći jezik, bit će pun rana, jer đavao nam pomaže, i to je njegov posao, njegov zanat: dijeliti. Papa je propovijed zaključio molitvom: Gospodine, dao si svoj život, daj mi milost da mirotvorim i mirim. Ti si prolio svoju krv, daj da me nije briga što će jezik malo oteći ako se ugrizem prije nego počnem ogovarati druge.

 

 

 

MISNE NAKANE OD 06.09.2015. DO 13.09.2015.

06. Ned. 23. NEDJELJA U GODINI, Zaharija, Boris, Davor 08:00 ++RUŽICA, LJUBICA I JOSIP BIRT, TE++ANA I VLADIMIR PREBEG

 

 

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-Spomen: za ozdravljenje malog ERIKA JURNA

 

 

11:30 +STJEPAN BAĆA I ++IZ OIT. BEDENIK, PETELINEC I KUŠEVIĆ

 

 

19:00 MOLITVENI VIJENCI KRALJICE OBITELJI++VLČ. PETAR BUTKOVIĆ I FRA. IVO SAVIĆ

 

 

07. Pon. Marko Križevčanin, Regina, Blaženko 07:00 +MIRKO HRŠAK

 

 

19:00 +VLADO MILEČKI

 

 

 

08. Uto. MALA GOSPA,Rođenje BDM,

Serafin, Marija

07:00 ++MARIJA I DOMINIK CESAREC

 

 

19:00  

++MIJO ŽARKO I ++IZ OBIT. ŽARKO

ZA ++IZ OBIT. ŠUBARIĆ

NAKANA MAJCI BOŽIJOJ

 

 

 

09. Sri. Petar Claver,Strahimir, Alen, 07:00  

NAKANA VERONIKE

SVETOM LEOPOLDU BOGDANU MANDIĆU

 

 

19:00 ++LUKA I FILIP ŠUKER

 

 

 

10. Čet. Nikola T., Sebastijan, Pulherija 07:00 NAKANA VERONIKESVETOM LEOPOLDU BODANU MANDIĆU

 

 

19:00 ++MATO, VIKTOR, STJEPAN, VERONIKA I

BARICA TRESK

 

 

 

11. Pet. Feliks, Miljenko, Cvjetko 07:00 NA ČAST PREDRAGOCIJENE KRVI KRISTOVE–ZAHVALA VERONIKINA

 

 

 

 

19:00 +BOŽIDAR KALAMIR I ++IZ OBIT. MATIJE KALAMIR++MARIJA I MARIJAN PARADŽIK

++JOSIP I IVAN BARTOLIĆ

 

 

 

 

12. Sub. Ime Marijino, Mirijam, Dubravko 07:00 ++STANKO I JANJA GRIZELJ I ++IZ OBIT.GRIZELJ,TE NADA I JURAJ KRMPOTIĆ

 

 

 

    19:00 ++IZ OBIT. JURIĆ I DUMANČIĆ

 

 

 

 

13. Ned. 24. NEDJELJA U GODINI, Ivan Zlatousti, Venera

 

08:00 ZA ++IZ OBIT. ŠAPINA

 

 

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-Spomen: za ozdravljenje malog ERIKA JURNA

 

 

 

11:30 ++FILIP I ALOJZ DIMAČ I ++IZ OBIT. DIMAČ

 

 

 

19:00 ++IVAN I KATA STANIŠIĆ

 

 

       

 ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ:  Tomislav Lebo i Ivana Zrilić; Antonio Markota i Smiljana Brtan, Marin Šimčić i Marija Sedak Benčić, Darko Marko Pavlinić i Ivana Petreković.