«

»

pro. 04

Župne obavijesti 7.12.2014.

Crkva BD Marije Kraljice apostola Zapešić (8)Večeras, 7. prosinca 2014. U 20:00 udruga za promicanje kvalitete života osoba s posebnim potrebama „Ivančica“ održat će svoj treći po redu humanitarni tradicionalni koncert “Iz ljubavi za njih”. Na koncertu će nastupati: RIM, Apostoli mira, Pamela Ramljak, Alana Hržica i molitvena zajednica Srca Isusova, Asante, Allegro, Hillarus, Stijene i Apostoli. Koncert vode mladi s posebnim potrebama. Prije samog koncerta bit će sveta misa u 19 sati. Ulaz je slobodan, a dobrovoljni prilozi idu za potrebe rada Udruge i obitelji Udruge.

Tražimo trosjed ili dvosjed i jedan stolić za prostorije u kojima se okupljaju mladi.Molimo one koji žele donirati nešto od navedenog da se jave na 099/851-77-25.

 • Zornicama se svakog dana (osim nedjelje) pripremamo za Božić. Svakoga dana bude preko 400 vjernika na misi, a na čaju i kiflicama u dvorani ostane više od 200 djece i odraslih. Slastičarnica Lucijana ove godine časti kiflicama.
 • Prije zornice i za vrijeme zornice iskoristite priliku i ispovjedite se na vrijeme kako ne biste morali stajati u dugim redovima za veliku božićnu ispovijed 22.12. u 17h.
 • Djeca na zornice mogu donijeti nekvarljive namirnice i staviti ih u košaru kod kipa sv. Alojzija Stepinca, a volonteri župnog karitasa će hranu podijeliti siromašnima.
 • U predvorju crkve možete vidjeti i kupiti adventske i božićne ukrase koje su izrađene u župnoj kreativnoj radionici i u radionici zajednice „Vjera i svjetlo“. Sav prihod od prodaje ide u humanitarne svrhe.
 • Božićni sajam  velikoj dvorani PC-a je u subotu 13.12. od 13:00 do 19:00. Dođite ponešto prodaje ili kupite, popijte kuhano vino ili čaj, probajte kolače i podružite se. Prodavači neka je jave organizatorici Jeleni Pejkić 0921107475.
 • Ministranti u subotu 13.12. idu na nagradni izlet u Zagreb. Svi zainteresirani neka se zapišu u sakristiji. Roditelji koji mogu vlastitim automobilom ići s nama da nam pomognu oko prijevoza i brige oko djece neka se također jave. Krećemo nakon zornice i čaja. Polazak iz crkvenog dvorišta u 8:30. Posjetit ćemo kamenita vrata i Gornji grad. Zatim slijedi klizanje na Šalati, a nakon klizanja ako budu dobri idu i u McDonalds.  Troškove najma klizaljki i ulaza u klizalište pokriva župa, a roditelji neka djeci daju maksimalan džeparac 20kn.
 • Slijedeća nedjelje ja nedjelja caritasa. Nakon mise ćemo vas na izlazu iz crkve zamoliti prilog za Nacionalni, nadbiskupijski i župni karitas. U predbožićno vrijeme imajmo srca za siromahe.
 • Upisujemo naše starije, bolesne i nemoćne župljane koji bi htjeli primiti svete sakramente ispovijedi i pričesti. Lijepo molimo da bolesne, koje nismo do sada pohodili, prijavite u župni ured (osobno ili telefonski).
 • Umjesto biblijske grupe u adventu će biti molitveno-biblijski susreti, koji će se održavati svakoga ponedjeljka u Došašću u prostorijama kluba umirovljenika na šetnici, a vodit će ih časna sestra Ozana Krajačić.
 • Jedna obitelj nudi besplatno namještaj (bračni krevet, noćni ormarići, komoda, ormar javiti se3352577 i 3315734.

 

Što je Došašće

Došašće je vrijeme u crkvenoj godini kada se kršćani intenzivnije pripremaju za svetkovine Božića i Bogojavljenja. To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova dolaska na kraju vremena – Sudnji dan. Vrijeme Došašća nije toliko obilježeno pokorom koliko radosnim i povjerljivim očekivanjem. Počinje nedjeljom koja pada između 27. studenog i 3. prosinca te obuhvaća tri tjedna i dane između četvrte nedjelje Došašća i samog Božića. Prvu nedjelju Došašće karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja a četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista. Prvom nedjeljom Došašća počinje i nova liturgijska godina. Kroz Došašće svećenici nose ljubičaste misnice čime se naglašuje tema pokore. Vjernici bi trebali otići na ispovijed tijekom vremena Došašća, kako bi se pripremili za dolazak Krista, jer se ne može slaviti rođenje onoga ”koji je svojom mukom i križem otkupio ljudske grijehe” a da se ne priznaju i ispovjede grijesi u vlastitom životu.

U Došašću Crkva ima pred očima dvostruki dolazak Krista Spasitelja – onaj dolazak njegov koji se zbio u vremenu i dolazak na koncu vremena, kada će doći kao sudac živih i mrtvih. U Došašću nam je dano da iskusimo čežnju starozavjetnih vjernika za Spasiteljem, za obećanim Mesijom ali nam je također dano da iskusimo ljepotu blagoslova koji je na nas došao po Spasitelju. Kroz cijelo Došašće provlači se tiha radost nadanja.

No, Došašće je i pokorničko vrijeme jer nam se pred oči stavlja i onaj drugi dolazak koji moramo dočekati budni i spremni jer Krist dolazi kao sudac koji će svakome suditi po njegovim djelima. Stoga je vrijeme iščekivanja ujedno i vrijeme koje nam je darovano da okajemo svoje grijehe i da činimo djela pokore, kako ne bi strepili od toga drugog dolaska, već ga iščekivali u miru i radosti. Tako su ova dva dolaska isprepletena a Crkva nam pred oči stavlja Betlehemsko djetešce kako bi u nama osvijestila da je to dijete došlo da nas spasi od propasti i suda.

 

Misna čitanja: Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

Početak Evanđelja Isusa Krista Sina Božjega. Pisano je u Izaiji proroku: »Evo šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da ti pripravi put. Glas viče u pustinji: ’Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!’« Tako se pojavi Ivan: krstio je u pustinji i propovijedao krst obraćenja na otpuštenje grijeha. Grnula k njemu sva judejska zemlja i svi Jeruzalemci: primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Ivan bijaše odjeven u devinu dlaku, s kožnatim pojasom oko bokova; hranio se skakavcima i divljim medom. I propovijedao je: »Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on će vas krstiti Duhom Svetim.«

Iz 40,1-5.9-11; Ps 85,9ab-14; 2Pt 3,8-14; Mk 1,1-8

 

Zabava mladih Katolika 25+ 13.12.2014.

Odrasli mladi često se žale kako nemaju kamo izići van, dobro se zabaviti s vršnjacima koji imaju iste kršćanske vrijednosti. Pa smo odlučili napraviti jednu dobru zabavu za mlade katolike između 22 i 33 godine. Klopa, piće, živa muzika…

Dođite… Više informacija kod mladih i na fesju…

Da bismo znali koliko hrane i piće treba pripremit potrebno se najaviti na bilo koji način: sms, mail, fejs.

 

 

 

Nova rasvjeta oltarnog prostora

Svjetlost je oduvijek predstavljala važnu ulogu u doživljavanju vjere u svim religijama. U judeo-kršćanskom, odnosno biblijskom viđenju vjere, svjetlost je bila neizostavna sastavnica u doživljavanju svetog. Kršćanstvo je takovo značenje svjetlu u crkvi davalo u tijeku svih dosadašnjih stoljeća njegovog postojanja. Od prvih stranica Biblije, pa poetskih izričaja o svjetlu u psalmima, do novozavjetnog naglašavanja svjetla kao poruke, te simboličkog doživljavanja Krista kao svjetla. Vrednovanje svjetla ušlo je dakle duboko u kršćansko tkivo. Njegova simbolika postala je važnim obilježjem kršćanske molitve.

Ono što vidimo nije svjetlost, već osvijetljeni predmet. Doživljaj nekog zatvorenog prostora postiže se osim svjetlom i „doziranjem“ sjena.

Svjetla kojima se osvjetljava prostor prezbiterija, bilo ona funkcionalna ili neka druga, moraju biti promišljeno pozicionirana. Trebaju osigurati potreban nivo svjetla u horizontalnom planu, dovoljan u vertikalnom radi isticanja ploha i volumena i modeliranja ljudskih lica, ali ne smiju, što je naročito važno, izazivati zablještenja. U našoj crkvi su do sada reflektori bili tako postavljeni da ne osvjetljavaju samo prostore nego i znašno zablješćuju.

Akcentnim se svjetlima u crkvi mogu naglasiti umjetnički vrijedni predmeti, fresko slike na zidovima ili stropu, određeni sakralni predmeti, te slike ili kipovi.

 

 

Zahvaljujući jednom našem župljaninu projektni je odjel poduzeća „Lipapromet“ sasvim gratis izradio svjetlotehnički projekt sa izračunima. Nabavu materijala (rasvjetnih tijela, tračnica, i sl.) obavili smo u preko njemačke tvrtke Leuchtstark, koja je dala najpovoljniju ponudu. Materijal stiže sredinom prosinca, a rasvjeta bi trebala biti postavljena do Božića.

Materijal bez ugradnje košta cca. 15.000,00kn, a nadamo se da ćemo pronaći električara koji će uz veliki popust ili sasvim gratis ugraditi rasvjetu.

 

Vaše priloge na novu rasvjetu možete donijeti u župni ured ili uplatiti na žiroračun župe: IBAN HR5223600001101216475

 

MISNE NAKANE OD OD 30.11.-07.12.2014.

07. Ned. 2.NEDJELJA DOŠAŠĆA;  08:00 ZA ++IZ OBIT. LOPAC, KATALINIĆ,VAISTINA I MATLEKOVIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE- Spomen: za zdravlje malog ERIKA JURANA
11:30 ++PAULINA DOJKIĆ I ROZALIJA KIKIĆ
19:00 ZA ++IZ OBIT. ALPEZA I ČERKEZ
08. Pon. BEZGREŠNO ZAČEĆE B.D.MARIJE 07:00 +DAVID PATRUN
19:00 +BOŽO ZELJKO I ++IZ OBIT. ZELJKO
09. Uto. Ivan, Didak, Liborije, Liberan 07:00 ZA ++IZ OBIT. HERCEGZA ++IVICA I ĐURO STANKOVIĆ I++IZ OBIT. STANKOVIĆ
19:00 ++IVAN I ERIKA PRIBANIĆ++DORA KOZAR, DENIS ŠUMIGAI ++IZ OBIT. ŠUMIGA

+BARICA I MIJO KUZMANOVIĆ

NA NAKANU JEDNE OSOBE ZA BUDUĆI BRAK

NA NAKANU ZA KATARINU

 

10. Sri. Mauro, Eustahij, Ddmund 07:00 +JAKOV I MARA DOKO
19:00 +DRAGICA BANIĆ
11. Čet. Damaz, Danijel, Hugolin 7:00 ++TEREZA I IVAN MARJANOVIĆI ++IZ OBIT. MARJANOVIĆ I CVITAN
19:00 +NIKOLA BOŠNJAK
12. Pet. B.D. Marija Guadalupska, Špiro 07:00 ZA ++IZ OBIT. JUROŠ
19:00 +FRANJO DORINKO++IVAN, CVITA I MARKO NAKIĆ++LUCIJA I MATO PERKIĆ

+LUCIJA DŽOJA

ZA ++IZ OBIT. JELIĆ

NA NAKANU JEDNE OSOBE ZA BUDUĆI BRAK

 

13. Sub. Lucija, Luca, Svjetlana, Otilija 07:00 +IVAN PAULIĆ
19:00 ZA ++STJEPAN I MARICA BABIĆ
14. Ned. 3.NEDJELJA DOŠAŠĆA;  08:00 ZA +RUŽICA, LJUBICA I JOSIP BIRT, TE ANE I VLADIMIR PREBEG
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE- Spomen: ZA ++IZ OBIT. MIŠOR I GASS
11:30 ZA ++IZ OBIT. JONJIĆ
19:00 +BERISLAV TOGONAL