«

»

velj. 07

Župne obavijesti 8.2.2015.

Crkva BD Marije Kraljice apostola  Zapešić (8)Jučer smo bili na izletu (hodočašću) na Rogli. Išlo je 4 autobusa. Hvala svima koji su pomogli da bude tako lijepo.

Danas je druga nedjelja u mjesecu, dan kada prikupljamo novčani prilog za župni Caritas. Unaprijed zahvaljujemo na vašoj dobroti!

U utorak 10.2. je spomendan bl. Alojzja Stepinca, na večernjoj misi u 19h prigodnom propovijedi obilježit ćemo ovaj spomendan. Oltar naše crkve ima u sebi ugrađene moći bl. Alozija, to je razlog više da na taj dan dođemo na misu.

  • U srijedu je Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava svake godine u Katoličkoj Crkvi 11. veljače. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. Kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Za datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Toga dana dovezite svoje bolesne na misu u 19 sati, za vrijeme mise će svi bolesnici imati priliku primiti bolesničko pomazanje.
  • „Vjera i svjetlo“ ima svoj susret 11.2. Susret završava misom u 19h.
  • Župno HODOČAŠĆE U RIM—25. Travnja 2015. Prijave su do 1. travnja ili dok se ne popuni autobus. Pri prijavi je potrebno uplatiti akontaciju od 500 kn.
  • Tečaj priprave za brak za sve koji se ovog proljeća vjenčaju bit će 09.02.-13.02.2013. u 20h. Potrebno se prethodno prijaviti na http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/ Sva mjesta su popunjena slijedeći tečaj je 13.04.2015 – 17.04.2015.
  • Biblijski sat je ponedjeljkom u 19:45.
  • U slijedeću srijedu (18.2.) je Pepelnica. Mise s obredom pepeljenja su u 7 i 19h. Maslinove grančice od prošle godine možete ostaviti u predvorju crkve, pa ćemo ih spaliti i napraviti pepeo za pepeljenje.
  • Katekumeni (odrasli koji se spremaju na sakramente inicijacije) imaju susret svakog ponedjeljka u 20h. Sutra susret vodi p. Vinko.
  • Prilika za sakrament ispovijedi je utorkom, petkom i nedjeljom prije i/ili za vrijeme svetih misa.

Svjetski dan bolesnika 11.2. Gospa Lurdska

obilježava se svake godine u Katoličkoj Crkvi 11. veljače. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. Kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Za datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Toga dana dovezite svoje bolesne na misu u 19 sati, za vrijeme mise će svi bolesnici imati priliku primiti bolesničko pomazanje.

Reagiranje: Ustupimo mjesto starijima i bolesnima

Na sam Božić 2014 na večernjoj misi, bili smo suprug, ja, naše troje male djece i svekrva koja je bila u gostima.

Na stranu što mi svekrva koja ima skoro 70 godina nije imala gdje sjesti – klupe su na Božić bile pune – naravno i hvala Bogu na tome – ali ne samo pune starijih ljudi koji sjede nego redom i mladih ili bar mlađih.

Svekrva mi je tako morala stajati cijelu misu, ali je iza nas stigao i čovjek sa ženom, on i ona stariji – k tome još on na štakama. NITKO nažalost nije vidio potrebu da ustane i ustupi svoje mjesto tom gospodinu. Nekako se uspio doslovce “ugurati” u jednu  klupu – bar on, ona je stajala kraj njega.

Zašto ovo pišem, stvarno smatram takvo ponašanje mlađe populacije (u koju sebe brojim sa svojih 40 g) nedopustivim – posebno u Crkvi, u Božjem hramu.

 

Kum/a kod krštenja ili potvrde

Kum/a djeteta za primanje sakramenta svetog krštenja ili svete potvrde, mora ispunjavati uvjete koje predviđa Zakonik kanonskog prava (kanon 874 § 1), to jest:

da je prikladan i da ima nakanu vršiti tu službu, da je navršio šesnaestu godinu života, da je katolik, a to znači: da je kršten, pričešćen i potvrđen, a ako živi u braku, da je crkveno vjenčan, te da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom.

Ako je netko vjenčan u crkvi, ali ne živi sa supružnikom, nego sam može biti kum. No ako živi u civilnom (ili divljem) braku s nekom drugom osobom, onda ne može biti kum.

Da bi netko mogao biti kum/a u našoj župi, potrebno je dobiti POSVJEDOČENJE. Posvjedočenje izdaje župa u kojoj kum/a živi duže od 6 mjeseci.

Kumovi koji su primili sakramente u našoj župi (krštenje, pričest, potvrda ili ženidba) i u našoj župi imaju mjesto prebivališta, ne trebaju donositi ništa, samo treba napomenuti koje godine su koji sakrament primili.

 

Alojze Stepinac

„Na sve tužbe koje su ovdje protiv mene iznesene odgovaram da je moja savjest mirna, makar se publika tome smijala. Sada se ne kanim braniti niti apelirati protiv osude. Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego – jer mi je savjest čista – pripravan sam svaki čas i umrijeti.“

Iz govora na suđenju

 

Proslave dječjih rođendana u Župi

Naša župa organiziraja proslavu rođendana za djecu u dobi od 4 do 13 godina subotom i nedjeljom poslije podne, a mogu trajati dva ili tri sata. Nova dvorana u potkrovlju veličine 220 kvadratnih metara prigodno se uređuje. Organiziramo originalne, tematski osmišljene rođendane koje vode animatori čije bogato iskustvo garantira nezaboravni provod. Više informacija i rezervacije kod Tereze 098 826 786.

 

 

Kako je najuredniji čovjek na svijetu izgubio sebe!

Bio jedan čovjek uvjeren da je najuredniji na svijetu i da je kod njega sve uvijek na svome mjestu. Jutrom kad bi se probudio najveća mu je muka bila tražiti odjeću koju je pažljivo pospremio, a uvečer ga je mučila pomisao da svaku stvar treba staviti na njezino mjesto, kako je ujutro ne bi morao dugo tražiti. Jedne večeri ipak se odvažio, uzeo papir i olovku te zabilježio gdje će staviti koji odjevni predmet.

Sljedećeg se jutra probudio, uzeo popis i pročitao: Kapa se nalazi tu, hlače su ondje. Tako je pronašao sve stvari, no toga časa spopala ga je misao: “Dobro, ali gdje sam ja?” Tražio je posvuda, ali sebe nigdje nije pronašao. To je pouka mnogima. Znaju gdje stavljaju odjeću, kamo trebaju ići, kako se drugima valja obraćati, ali sebe osobno ne poznaju, sebe nisu svjesni. Tako im prolazi život a da nisu svjesni gdje žive, tko su zapravo oni sami, a tko su drugi. Njima se život jednostavno događa.

 

Molitva za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti, blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi kao navjestitelj i branitelj istinei kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi i vođen Duhom tvoje ljubavi,zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš među svece sveopće Crkve, da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

 

„Kateheza 25+“ u srijedu 11.2. u 20:15

Župna kateheza dobiva privlačan naziv: Celebratio catechetica – Katehetsko slavlje! u kojem se vjera uči, slavi i živi! Katehetski susret se odvija u slavljeničkoj atmosferi. Pokušajte se uživjeti u slavlje jedne svadbene večere! Kome je to slavlje što do jutra traje, predugo, monotono i dosadno? Samo onome tko se ne zna ili se ne želi veseliti s uzvanicima na svadbenoj večeri. Crkva je Kristova Zaručnica. Za neke, nažalost, još uvijek nepoznata, zar ne? S nepoznatom osobom – kako slavlje slaviti? I, kakav li je to život, živjeti s nepoznatom osobom? Ima li ikoga tko je zaljubljen u samački život, koji nema potrebe izaći, susresti se s drugima? Susresti se istinski, ne onako površno kao u nekoj raskalašeno-slavljeničkoj bučnoj gužvi!

MISNE NAKANE OD 08.02.2015. – 15.02.2015.

 

08. Ned. 5. NEDJELJA KROZ GODINU,

Jeronim Jozefina, Jerko

08:00 ++MARIJA I IVAN HIRŠBERGER
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-

Spomen: za ozdravljenje  malog ERIKA JURANA

11:30 ZA ++IZ OBIT. STRELEC, DUČAK I MAJERIĆ
19:00 NA NAKANU OBIT. DINTER
09. Pon. Skolastika, Apolonija, Sunčica, Zora 07:00 +JOZO LUKIĆ I ++IZ OBIT. LUKIĆ
19:00 ZA ++IZ OBIT. VRBANIĆ, IVANKOVIĆ I ŠPOLJARIĆ

 

10. Uto. BL. ALOJZIJE STEPINAC, Vjekoslav i Vilim 07:00 ++RUŽICA, LJUBICA I JOSIP BIRT I +ANA I VLADIMIR PREBEG
19:00 +FRANJO I ++IZ OBIT. DUJMOVIĆ

+TADIJA ŽARKO

+ŠIMO VIDOŠIĆ I ++IZ OBIT. VIDOŠIĆ I DORIĆ

+SLAVICA BRKIĆ

+JOZO ŠARIĆ

11. Sri. GOSPA LURDSKA, Marija, Dan bolesnika 07:00 ZA ZDRAVLJE OBIT. MARTINEC
19:00 +PETAR NAĐ
12. Čet. Melecije, Zvonimir, Damjan 07:00 ++MARIJA I DOMINIK CESAREC
19:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
13. Pet. Katarina Ricci, Kristina, Božidara 07:00 NA NAKANU OBIT. KNOK
19:00 ++KATA I JOSIP BUKOVAC

++IVAN, EUGEN, ANKICA I PERE ĆOSIĆ, TE

IVAN IZAKOVIĆ I PAVICA KATA ŽAJA

+MARIJA PETROVIĆ

++IVAN I ANĐA BREČIĆ

+GORAN VALTER KOLARIĆ

NA NAKANU OBIT. TRAVAŠ

14. Sub. Sveti Valentin, Zdravko, Vital 07:00 +SABINA GLOGOVIĆ
19:00 ++FRANJO I DAVOR FEGIĆ
15. Ned.  

6. NEDJELJA KROZ GODINU

Faust, Klaudije, Vito

 

 

 

08:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-

Spomen: za ozdravljenje  malog ERIKA JURANA

11:30 ++ILIJA KLJUČEVIĆ I +IZ OBIT. KLJUČEVIĆ,

MIŠIĆ I ČIČAK

19:00 ++IVICA, ANA I MATO OPIĆ

Spomen: ++Stanić Kata, Mato i Pavo

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.

Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.

Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.Riječ Gospodnja.