«

»

lis. 06

Župne obavijesti 8. listopada 2017.

 

Biblijska grupa. Ponedjeljkom navečer u 19:45 proučavamo Bibliju.

Ovaj vikend p. Vinko ide zajedno s 50 župljana na hodočašće Međugorje-Sarajevo-Maglaj. Polazak iz Zaprešića iza crkve u 23h. Povratak u nedjelju oko 21h.

Danas je nedjelja župnog caritasa, na izlazu iz crkve možete dati prilog za caritas.

 • Misa Zahvalnica za plodove zemlje i ljudskog rada je danas u 10:00 i 11:30. Lijepe i velike primjerke voća i povrća iz vaših vrtova donesite u petak s. Heli da može složiti dekoraciju. Svi koji imaju narodne nošnje ili barem neki detalj narodne nošnje svoga kraja neka ju obuče.
 • Započinje jesenja kampanja ’40 dana za život’ – danas (8.10.) će biti predstavljena inicijativa.
 • Parkiranje automobila u crkvenom dvorištu dozvoljeno je samo na za to predviđenim i iscrtanim mjestima.
 • U Caritas možete donijeti odjeću i obuću, ali nemojte donositi stvari koje nisu uporabljive poput: starih muških odijela, večernjih haljina, neudobne i ružne ženske obuće. Uvijek ima siromašnih kojima treba dobre čvrste i udobne obuće, pamučnih majica, kvalitetan donji veš, udobne hlače za svaki dan, tople majice, puloveri, trenirke i jakne.
 • Mali koncil MAK jedini je dječji katolički mjesečni list. Cijena jednog Maka je 11 kn. Ukupna cijena pretplate za 10 brojeva iznosi 110 kn. Pretplate u župnom uredu
 • U sportskoj dvorani župnog pastoralnog centra kreće s radom Klub ritmičke gimnastike, kojeg vodi Stefany Hohnjec. Kroz vježbe ritmičke gimnastike, igru i ples, bez rekvizita i s rekvizitima – vijača, obruč, lopta – te kroz različite druge vježbe djeca razvijaju motoričke sposobnosti i vještine te usvajaju radne navike za ritmičku gimnastiku i ostale sportove. Upisi u tijeku 0994860807.
 • Od 01. listopada, započele su listopadske pobožnosti prije večernje sv. Mise. Pozivamo sve vas a ponajviše djecu i mlade da se odazovu predvođenju molitve sv. Krunice.
 • Sastanak za prvopričesnike i njihove roditelje je slijedeću nedjelu 22.10. na misi u 11:30. Roditelji neka dođu s djecom. Nakon mise će u crkvi biti sastanak na kojemu ćete dobiti upute o pripravi za prvu pričest.
 • Nazaretska grupa. Kateheza za 1. i 2. Razred OŠ. Nazaretska grupa okuplja djecu prvog i drugog razreda osnovne škole. Jednom tjedno se sastajemo i izmolimo desetku krunice, pročitamo poučnu priču iz Biblije ili neke druge knjige te razgovaramo o njoj. Ima nas dvadesetak i nalazimo se svake subote u11:30 ispred crkve te zajedno provodimo sat i pol družeći se uz razne igre. Svi koji ste zainteresirani pozivamo vas da nam se pridružite! Voditeljica: Dubravka Dorotić 0912402415
 • Audicija za nove članove mješovitog zbora je u četvrtak u 20h.
 • Za klimatizaciju crkve smo do sada skupili 27.284,00kn od ukupno potrebnih 54.593,20kn, fali nam još 12kn da dođemo do polovice potrebnog iznosa. Prošle su vrućine pa više nitko ne misli na klimu. 😉

 

Župna kateheza

 • Predškolci – subotom u 10h
 • Prvi i drugi razred – subotom u 11:30
 • Prvopričesnici – subotom u 10 i 11
 • Ministranti – subotom u 11h
 • Krizmanici – nedjeljom u 17:30
 • Srednjoškolci i mladi – utorkom u 20:30
 • Biblijska grupa ponedjeljkom u 19:45
 • Mladi 25+ prve srijede u mjesecu u 20h
 • Hagioterapija srijedom u 20h

 

Sv. Nedelja-Sv. Martin-Samobor – 60. Planinarski križni put. 14-15.10.2017.

Ti, kome bi bilo prvi put da sudjeluješ u hodu za križem i ti što bi možda proslavio rođendan sa starim prijateljima. Zovem te, dođi na planinarski križni put.

 

“Mi moramo pronaći Boga, a on se ne može pronaći u buci i žurbi. Bog je prijatelj tišine. Pogledaj kako priroda – stabla, cvijeće, trava – rastu u tišini. Pogledaj kako se zvijezde, mjesec i sunce kreću u tišini. Mi trebamo tišinu kako bismo mogli dotaći duše.”

Majka Terezija

 • OBAVEZNO ponijeti gojzerice ili čvrste nepromočive cipele, Vreću za spavanje, podmetač, Hranu i piće za dva dana, Rezervnu obuću za školu
 • CIJENA križnog puta je 30 kn + 40kn za prijevoz u oba smjera. PRIJAVE i UPLATE bit će u Uredu za pastoral mladih (Branjugova 1) 9.10. (ponedjeljak) od 16 do 18 h. Ili kod Davida Milinkovića 091 161 3332

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.

Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.

Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?« Kažu mu: »Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.«

Kaže im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim! Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!«

Riječ Gospodnja.

 

 

Krizmanici 2018

„Potvrda je sakrament kojim se dovršuje krštenje i u kojemu nam se daruje dar Duha Svetoga. Tko se slobodno kao dijete Božje odlučuje za život i znakom polaganja ruku i pomazanja krizmom Boga moli za Duha, prima snagu, Božju ljubav i snagu da ga svjedoči riječju i djelom. Tako je sada punopravan, odgovoran član Katoličke Crkve. (KKC 1285-1314) Kada trener šalje nogometaša na igralište, stavi mu ruku na pleća i dadne mu posljednje upute. Tako se može razumjeti i potvrdu. Na nas su položene ruke. Stupamo na igralište života. Po Duhu Svetom znamo što nam je činiti. On nas motivira iz dubine. Njegovo nam poslanje odzvanja u ušima. Osjećamo njegovu pomoć. Ne ćemo izdati njegovo povjerenje i za njega ćemo u igri pobijediti. Moramo samo htjeti i njega slušati.“ (Youcat, Katekizam Katoličke Crkve za mlade)

Obavezne aktivnosti:

 • Pohađanje školskog vjeronauka
 • Dolazak na kateheze nedjeljom u 17:30h
  • 17:30-17:50 Uvodno predavanje
  • 17:50 – 18:20 rad u grupi
   Pauza 10 minuta
  • 18:30-18:55 obavezna prisutnost na nekoj aktivnosti: krunica u crkvi, upjevanje zbora, spremanje za ministriranje, vježbanje čitanja, ispovijed)
  • 19:00 misa (aktivno sudjelovanje na misi, pratiti misne tekstove u priručniku, moliti, pjevati, pričestiti se)
 • Kursiljo 17.-19.11.2017. (od petka navečer do nedjelje popodne)
 • Krizmanički priručnik: obavezno ga nositi na svaku katehezu i misu, pažljivo čuvat i uredno popunjavati prema programu.

Informacije i obavijesti u Facebook grupi „Krizma MKA 2018“

 

Kateheze za srednjoškolce utorkom u 20:30

Često ti se zna dogoditi da navečer poslije škole nisi za ništa, umoran / na si, a prerano je za spavanje, dosadno ti je, a ne znaš što raditi? E pa slušaj onda ovo! Svakog utorka u mjesecu u 20:30 h u Makapu možeš naići na dobro raspoloženu, veselu i uvijek nasmijanu družinu od oko 20-ak srednjoškolaca, koja se okuplja zbog uvijek zanimljivih i poučnih kateheza koje predvodi p. Vinko i animatori, i bogoslovi…

Sada se sigurno pitaš zašto bi neka družina srednjoškolaca koja ide na vjeronauk izvan škole bila zanimljiva, kada se svaki dan u školi susretneš sa stotinu njih i kad u školi imaš svoj redovni sat vjeronauka?

E pa ovo je nešto drugačije, zanimljivije! Satovi nisu uštogljeni i skubicirani, teme vezane uz vjeru, Bibliju, zapovjedi,…, obrađujemo na zanimljiv i nov način, no uz to često obrađujemo i socijalne teme te teme vezane uz život mladih i svakodnevnicu… Pruža ti se jedinstvena prilika da obnoviš i dopuniš svoje znanje o vjeri, stekneš nova prijateljstva i da se dobro zabaviš.

Također tokom pastoralne godine organiziraju se hodočašća, duhovne obnove, izleti, slavlja i zajednička druženja sa drugim mladima u župi.

Hajde što čekaš!? Skini se sa fejsa i pridruži nam se, sudjeluj u katehezama te životu i radu župe! Radujemo se tvojem dolasku!

   MISNE NAKANE OD 08.10.2017. DO  15.10.2017.

 

08. Ned. 27. NEDJELJA U GODINI;

Demetrije, Hugo, Šimun

08:00 +JANJA KRIŽAN
10:00 Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

 

11:30 +JOZO JOZIĆ
19:00 ++ANDRIJA I ANA MAROŠEVIĆ, TE

++IZ OBIT.KOTORAC

09. Pon. Dionizije, Ivan,

Abraham, Sara, Diodor

19:00 +MARKO BUBALO
10. Uto. Danijel, Samuel, Hugolin, Angela 19:00 +MIJO KOMIN
11. Sri. Ivan XXIII., Filip, Gaudencije, Radojko 19:00 +ANĐELA CEROVEC I ++IZ OBIT. CEROVEC

 

12. Čet. Maksimilijan, Makso, Velibor, Serafin 19:00 ZAHVALA ZA DOBIVENE MILOSTI -OBIT. MALKOČ

 

13. Pet.

 

Teofil, Bogoljub, Venancije, Magdalena 19:00 +RUŽICA BIRT
14. Sub. Kalist I., Divna, Stanislav 19:00 +VID KALAMIR stariji I ++IZ OBIT. KALAMIR
15. Ned. 28. NEDJELJA U GODINI; Terezija Avilska, Tekla 08:00 ++IZ OBIT. BIRT I PREBEG
10:00 Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

 

11:30 ++JAKOV I JANJA ŽARKO
19:00 ++IZ OBIT. SVETLIČNI

 

 

 

Ženidbeni navještaj: ANTO ŠOŠIĆ i ANA MARIJA ČIČAK                           

                                     NIKOLA ČAVLOVIĆ i PETRA BARIČEVIĆ

                                     IVAN NOVAK i  ANA MARIJA JEFTIĆ

                                     TOMISLAV MILIĆ i MARTINA DOMŠA MILIĆ r. DOMŠA

                                     

 

Vjenčani 06.10.2017.: MARINKO BARIŠIĆ i  ANTONIJA TOPIĆ

 

 

Kršteni 07.10.2017.:  RAFAEL KARAS

                                     LEON PETROVIĆ