«

»

velj. 09

Župne obavijesti 9. veljače 2020. – 5. NKG

Peta je nedjelja u crkvenoj godini.

Sveci i imendani slijedećeg tjedna: u ponedjeljak je blaženi Alojzije Stepinac, biskup i mučenik; u utorak je Gospa Lurdska.

Slijedeće nedjelje skupljamo priloge za župni Karitas.

Spomendan Gospe Lurdske je u utorak. Toga ćemo dana pod svetom misom našim bolesnim župljanima podijeliti bolesničko pomazanje. Bolesničko se pomazanje ne prima zbog prehlade, bolova u zglobovima i sličnih stvari.

  • Velečasni Ciril Čuš će u petak voditi jednodnevnu duhovnu obnovu. Program u listiću.
  • Molio bih sve hodočasnike u Svetu Zemlju da ovaj tjedan uplate cjelokupni iznos za putovanje.
  • Mladi iz naše župe, koji žele sudjelovati na SHKM-u u Zagrebu, također se moraju prijaviti za susret. Prijaviti se možete u župnom uredu. Do sata je prijavljeno samo tridesetak mladih.
  • Prva hrvatska obiteljska televizijska s katoličkim vrijednostima je koja ovisi isključivo o vašim prilozima i potreban joj je redoviti mjesečni priljev donacija. Dovoljno je odreći se jedne kave mjesečno i donirati putem interneta ili opće uplatnice koju možete pronaći u predvorju.
  • Najavljujemo Zahvalno župno hodočašće u Rim, 4. – 9. listopada, povodom 25 godina postojanja župe. Prijave počinju 23. ožujka, cijena će biti 2.750,00 kuna.
  • Izlet u Budimpeštu, Pečuh i Siget, 15. i 16. svibnja. U svibnju ćemo ići na dvodnevni izlet u Mađarsku. Program možete uzeti u predvorju ili pročitati na oglasnim pločama. Cijena je 700 kuna. Do sada su se prijavile 32. osobe. Prijave u župnom uredu.
  • Molitvena zajednica Marijini apostoli, koja se petkom okuplja u prostorijama Pastoralnog centra, poziva na Mladifest u Međugorju. Više o tome u listiću.
  • Naknadni blagoslov obitelji se nastavlja.

 

NEDJELJNO EVANĐELJE: Mt 5,13-16

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze.«
»Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.«

Riječ Gospodnja.

 

RAZMATRANJE UZ DANAŠNJE EVANĐELJE

 

Ivan Apostol veli da je Krist Svjetlo istinsko, a na Svijećnicu smo mogli čuti kako  starac  Šimun  za  dijete  Isusa  veli  da  je Svjetlost  na  prosvjetljenje naroda. Međutim u Matejevom evanđelju Isus nama veli (Mt 5, 13-16):Vi ste svjetlost svijeta. Kako je to moguće? Nismo li mi tek slabi i grešni ljudi? Nije li to ipak nešto pretjerano? Nipošto.

U tome se, naime, i sastoji Božje djelovanje u čovjeku. Krist-Svjetlost došao je na svijet da svakoga čovjeka prosvijetli, to jest oplemeni, očisti od zlih misli, riječi i djela. Krist nas, štoviše, čini u pravom smislu svojom braćom i sestrama. Pri tome nam daje moć da činimo njegova djela. Kako? Jednostavno.

U nama je njegov Duh, njegova snaga i njegova milost. Bog je u nama uvijek jači od svakoga zla i svakog zla nagnuća. Bog je u nama jači –ako  ga  prihvatimo  i  ako  mu  se otvorimo. I onda dolazi ono što je čudesno! Kad učinimo dobro svome bližnjemu, to zapravo Bog čini u nama i po nama. Mi smo tada živa Božje slika. Isto je i s našim praštanjem, susretljivošću, milosrđem. Božja svjetlost svijetli i htjela bi svijetliti u nama i po nama. To znače Isusove riječi upućene nama: Vi  ste  svjetlost  svijeta. Mi i možemo i trebamo donositi i pronositi Božju dobrotu. Božji je Sin uzeo našu ljudsku narav, da bi nas zaogrnuo svojim božanstvom. Zato po nama Bog i može dobrostivo djelovati u svijetu. Zato je od presudne važnosti širimo li oko sebe tamu ili svjetlost. Isus je jednom  tvrdo  rekao  kako  je  strašan  grijeh sablazniti  jednoga  od  ovih malenih, tj. svojim lošim primjerom  poticati  druge  na  zlo,  osobito  malene. To je strahota sablazni.

Ono što činim i govorim nije važno samo za mene, nego se odražava i na ljude s kojima živim. Zato bismo se doista htjeli truditi oko dobra u svakom pogledu i u svakoj prilici, jer bismo trebali biti svjetlost svijeta

 

dr. sc. Zvonko Pažin, profesor Liturgike na KBF-u u Đakovu

Uz dozvolu autora preuzeto s portala www.vjeraidjela.com

 

 

JEDNODNEVNA DUHOVNA OBNOVA – PETAK, 14. VELJAČE 2020.

Program:            9:30 – duhovni razgovori, ispovijed, molitva za bolesne

                           12:00 – 14:00 – pauza

                           14:00 – 17:00 – duhovni razgovori, ispovijed, molitva za bolesne

                           17:00 – 18:00 – nagovor za zajednicu Gorušičino zrno

                           18:30 – slavljenje

                           19:00 – sveta misa

                           Nakon mise, do 21:00 – klanjanje

                           Nakon klanjanja – agape

 

MLADIFEST 2020. GODINE

Zajednica Marijini apostoli, koja se petkom okuplja u prostorijama Pastoralnog centra, poziva Vas na organizirano hodočašće na Mladifest u Međugorje od 1. – 5. 8. 2020. 

Pošto je cijelo Međugorje već odavno puno vodimo jedan bus iz grada Zaprešića. 

Polazak prema Međugorju je planiran 31.7. oko 22 sata, a predviđeni dolazak u smještaj je 1. 8. u jutarnjim satima.

Povratak je 5.8. nakon završnog programa koji će trajati okvirno do 23 sata. 

U Zaprešić bismo stigli u ranim jutarnjim satima 6. 8.

U smještaju ćemo imati doručak i ručak te ćemo imati autobus na raspolaganju kroz dan. Cijena je 1100 kuna

Prijaviti se mogu svi oni od 18 do 40 godina, a ukoliko je netko maloljetan mora ići u prisustvu odrasle osobe. Radi velikog broja zainteresiranih  popunjavat ćemo bus isključivo sa mladima  iz Zaprešića a ukoliko ostane mjesta biti će mogućnosti da se prijavi netko tko nije iz Zaprešića. Program Mladifesta je jedinstven i popunjen kroz cijeli dan. Sastoji se od molitve, katehezâ, puno svjedočanstava koje nemate priliku nigdje drugdje čuti; krunice, svete mise i svakodnevnog slavlja našega Gospodina.

Oni koji odu jednom na susret, vraćaju se ponovno, što pokazuje i činjenica da je već sve popunjeno. Dolaze mladi s različitih strana svijeta, njih oko 50 000.

Akontacija će biti 500 kuna, a ostatak ćemo skupiti par dana prije samoga polaska. Sve daljnje informacije o samom programu na telefon ili mail.

Dođi s nama na ovaj Mladifest, nećeš požaliti!

Prijaviti se možete na broj 095 558 5874 (Mila i Ivan Jakić) ili na mail 

prijavazamladifest@gmail.comPrijaviti se možete već danas.

 

MISNE NAKANE 09.02.2020. DO 16.02.2020.

Kršten   08.02.2020.  LOVRO DOROTIĆ