«

»

tra. 09

Bilo naše župe

biloČesto puta mislimo da je dolazak u prostorije Pastoralnog centra, pomoć oko uređenja crkve, čitanje na Svetim Misama, pjevanje, predvođenje molitve …. privilegija samo nekih, odabranih župljana. Svojevremeno sam i sama tako razmišljala. Kao dijete s posebnim sam poštovanjem doživljavala kuma Jožeka, jer je bio crkveni odbornik. Smatrala sam ga drugačijim od ostalih, osobito jer je na Sv. Misama sjedio u klupama, starinskim klecalima, tik uz oltar, u neposrednoj blizini svećenika.

 

U svojoj pobožnosti nekako mi je izgledao bolji i vrjedniji od ostalih. Naravno bila sam dijete i to je bila samo slika u mojoj glavi, jer kum Jožek je bio najobičniji župljanin koji je jednostavno želio biti pri ruci župniku, pomoći mu pri donošenju odluka za dobrobit Crkve u onim teškim vremenina 60-tih i 70-tih godina.

Danas su na drugačiji način teška vremena, a naši svećenici itekako trebaju pomoć svojih župljana. Stoga budimo im pri ruci. Podržimo ih u nastojanjima da nam crkva bude drugi dom, a naša župa da raste u vjeri i ljubavi. Pokažimo empatiju prema svakom čovjeku, a osobito prema onima kojima je potrebna lijepa riječ i ljubav poput zraka koji udišemo. Budimo krvna zrnca u ovom velikom krvotoku. Budimo bilo naše župe.

Mladenka Crneković