«

»

svi. 09

Hodočašće u Boku Kotorsku 18.-21.4.2017.

U organizaciji naše župe 18.-21.4.2017. ostvareno je četverodnevno župno hodočašće u Boku Kotorsku. Ovaj zaljev hrvatskih svetaca i blaženika je prije svega zanimljiv zbog svojih prirodnih ljepota ali i zbog povijesnog, kulturnog i religijskog značaja za nas Hrvate. Na put se krenulo u ranim jutarnjim satima. Naše prvo odredište je bio Dubrovnik gdje nam je o znamenitostima grada govorio povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Nakon Dubrovnika uputili smo se prema hotelu u Tivtu. Drugi dan putovanja posjetili smo mali gradić Perast, osobito zanimljiv zbog umjetnog otoka kojega su mještani napravili u sred zaljeva kako bi na njemu sagradili zavjetnu crkvu Gospi. O svim zanimljivostima i legendama  vezanim za otočić čuli smo od stručnog vodiča na Otoku Gospe od Škrpjela. Osim ove zanimljive crkve i muzeja na otočiću Gospe od Škrpjela obišli smo i crkvu sv. Nikole u Perastu, a o ostalim crkvama, od njih ukupno 22, čuli smo od naših vodiča.

Nakon Perasta smo se uputili prema Kotoru. U Kotoru nas je dočekao biskup Ilija Janjić. Koji nam je pokaza grad Kotor, Katedralu i riznicu katedrale. U crkvi sv. Marije u kojoj se nalazi neraspadnuto tijelo blaženice Ozane kotorske slavili smo misu, koju je predvodio p. Vinko, a ministrant mu je bio biskup Ilija. Iako je crkva posvećena Gospi biskup nam pripovijeda kako je svi zovu crkvom bl. Ozane. U sklopu katedrale sv. Tripuna je i prebogata riznica u kojoj se nalazi, između ostalih, i relikvija sv. Tripuna. Nakon dvosatnog pokazivanja grada i katedrale, biskup nas je pozvao na piće u svoju rezidenciju.

Treći dan smo do kotora krenuli čuvenim Lovćenskim serpentinama prema Njegušima, najpoznatijem crnogorskom selu i rodnom mjestu slavne dinastije Petrovića. Danas je taj put nadaleko poznat kao serpentine. Ovaj put nas odvede iz tople, primorske klime i mirisa mora u hladnu i oštru zimu kontinentalne Crne Gore. U Njegušima smo kušali slavni njeguški pršut i sir. Posjetili smo i staru crnogorski prijestolnicu Cetinje i na kraju dana smo se spustili u Budvu gdje smo u župnoj crkvi slavili misu.

Četvrti dan nakon doručka smo se oprostili s Tivtom, te se uputili smo se u Herceg Novi.

U Herceg Novom nas je dočekao župnik don Niko Šošić, koji nam je pažljivo i detaljno ispripovijedao povijest Herceg Novog. Također smo mnogo čuli i o poznatom svecu iz Herceg Novog – svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću. Nakon završenog izlaganja o znamenitostima Herceg Novog susret s ovim gradom smo završili iskazivanjem poštovanja prema relikvijama svetog Leopolda.

Zadnja stanica našeg putovanja bilo je Vrpolje gdje smo nakon ukusnog ručka u restoranu „Torcida“ slavili misu u svetištu Majke Božje Vrpoljačke. Župnik u Vrpolju don Ante Omazić nam je ispričao o povijesti svetišta i aktualnom stanju župe.

U večernjim satima s pjesmom i molitvom na usnama smo se uputili kući.

 

Slike