«

»

ruj. 23

Obavijesti 24.9.2017.

 

Župne kateheze za prvopričesnike, krizmanike, katekumene kreću 1.10.

Srednjoškolci imaju katehetski susret utorkom u 20:30. u Makapu

Ministranti srednjoškolci imaju ministrantski sastanak utorkom u 20h u makapu.

Odrasli koji žele pristupiti pouci za primanje sakramenata inicijacije (krštenje, pričest, krizma) trebaju se prijaviti u župni ured do 1. listopada.

 • Traži se netko tko zna (barem malo) svirati klavir za glazbenu pratnju mise nedjeljom u 8h.
 • Danas će Zajednica „Cenacolo“ izlagati rukotvorine na ulazu u crkvu. Misu u 10 i 11:30h predvodi don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo.
 • Marijina legija organizira hodočašće u Molve 30.9.2017. Polazak u 7h. Cijena 80kn. Prijave i informacije na 0913311135.
 • MVKO organizira hodočešće u Krašić 7.10. Više informacija na oglasnoj ploči. Cijena puta 60kn. Prijave u župnom uredu.
 • Župa planira do kraja godine nabaviti korišteni putnički kombi s devet sjedala. Vrijednost kombija bi se trebala kretati od 60.000 do 90.000kn. Najviše bi odgovaralo vozilo koje se vraća Leasing-kući nakon isteka leasinga. Ako netko ima kakvu dobru informaciju ili ponudu neka javi župniku 0917388507.
 • Parkiranje automobila u crkvenom dvorištu dozvoljeno je samo na za to predviđenim i iscrtanim mjestima.
 • Jučer i danas je mješoviti župni zbor na „Team Buildingu“ u Istri. Pjevat će u crkvi sv. Eufemije u Rovinju, a posjetit će Motovun i Poreč.
 • Mali koncil MAK jedini je dječji katolički mjesečni list. Cijena jednog Maka je 11 kn. Ukupna cijena pretplate za 10 brojeva iznosi 110 kn. Pretplate u župnom uredu
 • Dan otvorenih vrata uz obilježanje 10-te obljetnice otvorenja Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor, Lužnica održat će se u nedjelju, 1. listopada s početkom u 11 sati.
 • Partnerstvo između Marije Kraljice Apostola i Doma za nezbrinutu djecu Sv. Josip u Hrvatskom Leskovcu. U “Kući sv. Josipa” je 30 djece i mladih od osnovnoškolske do fakultetske dobi. Molimo za pomoć sve ljude dobre volje u prikupljanju nepokvarljive hrane (ulje, brašno, sol, vegeta, pašteta, tjestenina, šećer, konzerve, Nutella, zimnica, med…), školskog pribora (olovke, šiljila, svih vrsta pisanki, bojice, flomasteri, tempere, vodene boje, gumice, škarice, ljepila….), sredstva za čišćenje, te praška i omekšivača za rublje. Svaka pomoć je dobrodošla kako bi malo razveselila djecu kojoj i mala sitnica od školskog pribora puno znači. Hranu, školski pribor i sredstva za čišćenje možete donijeti u župni ured, pa će slijedeći tjedan grupa volontera podjetit časne sestre i djeci i odnijeti im prikupljene donacije.
 • U sportskoj dvorani župnog pastoralnog centra kreće s radom Klub ritmičke gimnastike, kojeg vodi Stefany Hohnjec, dugogodišnja ritmička gimnastičarka, višegodišnja reprezentativka, višestruka državna prvakinja te sudionica europskih i svjetskih prvenstava, s iskustvom rada s djecom u Kini, Dubaiju i Hrvatskoj. Kroz vježbe ritmičke gimnastike, igru i ples, bez rekvizita i s rekvizitima – vijača, obruč, lopta – te kroz različite druge vježbe djeca razvijaju motoričke sposobnosti i vještine te usvajaju radne navike za ritmičku gimnastiku i ostale sportove. Upisi u tijeku 0994860807.

 

Prijava za krizmu 2018

Učenici osmog razreda mogu postati redoviti kandidati za sakrament svete potvrde (krizme). Onaj tko želi u svibnju primiti sakrament svete potvrde mora cijelu školsku godinu od 1. listopada do sredine svibnja:

 • ići na župnu katehezu nedjeljom u 17:30h
 • pohađati redoviti školski vjeronauk
 • dolaziti nedjelom na misu u 19h.

Provjeravat će se pohađa li kandidat školski vjeronauk i vodit će se evidencija pohađanja župne kateheze i nedjeljnih svetih misa. Znači, krizmu treba ozbiljno shvatiti jer je to sakrament kojim se potvrđuje vlastito krštenje i svjesno izabire katoličku vjeru kao način života!

Prijavnice su osmaši dobili u školi od vjeručiteljica, a mogu se preuzeti i na www.mka.hr

 

Popunjene prijavnice treba predati u župni ured do petka, 29. rujna 2017. u 19 sati. Uz prijavnicu treba predati:

 • POTVRDU O KRŠTENJU (samo oni koji nisu primili prvu pričest u župi MKA)
 • Dozvolu župnika Frkonje (samo oni koji žive južnije od Bogovićeve, Livadićeve i Gajeve ulice)

 

Prvi katehetski susret za sve kandidate će biti u nedjelju 1. listopada u 18h. Susret završava misom u 19 sati. Na prvom susretu ćete dobiti program.

 

Zaručnički tečaj

Tečaj priprave za brak u našoj župi i za cijeli zaprešićki dekanat održava 5 dana s 5 različitih tema koje traju od 20:00h do 21:30h, a vode ih stručni predavači. Tečaj su dužni pohađati i zaručnik i zaručnica, a na kraju tečaja oboje dobivaju potvrdu o pohađanju tečaju. Tečajevi priprave za brak u za cijeli zaprešićki dekanat, održavaju se u Pastoralnom centru župe Marije Kraljice apostola u Zaprešiću  s početkom u 20:00 sati. Prijave na tečaj su online http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/

Slijedeći termin: 2. do 6. listopada 2017.

Tečaj je najbolje obaviti godinu dana prije vjenčanja, a ne čekati zadnji tren.

 

 

Podržite zadrugu Pontes Salutis koja pomaže štićenicima Cenacola pronaći posao

Rad je veliki dar. Raditi srcem, s interesom, započeti posao i završiti, naučiti surađivati s drugima u poslu i ostvarivati zajedničke ciljeve, izvor je radosnijeg življenja, nešto više i od samog novca, veliki je to lijek poljuljanom ljudskom dostojanstvu. Zadruga “Pontes Salutis” (Mostovi Spasa) promovira rad kao dar i želi podijeliti svoje iskustvo rada s mladima.

Zadrugu Pontes Salutis pokrenula je skupina članova i prijatelja zajednice Cenacolo s ciljem pružanja konkretne potpore mladima koji nailaze na poteškoće pri zapošljavanju, a pogotovo onima koji su u podređenom položaju na tržištu rada. U ovu skupinu spada i velik broj mladih koji su završili uspješno put u Zajednici Cenacolo i uz pomoć Zadruge ulaze u proces resocijalizacije i povratka u normalni društveni život.

Prvi konkretan čin Zadruge bilo je osnivanje keramičke radionice za izradu suvenira. Ona uz stalno zaposlene ima i nekoliko slobodnih radnih mjesta za mlade koji su u procesu izlaska iz Zajednice. U njoj je danas zaposleno šest osoba, a ukupno je kroz nju u dvije godine prošlo dvadesetak osoba, kojima je u međuvremenu pomognuto pri traženju stalnog zaposlenja. Zadruga pored keramičke radionice ima namjere pokrenuti slične inicijative u području poljoprivrede i drugih gospodarskih grana. Kako bi zajednički pomogli mladima da pronađu svoje mjesto na tržištu rada, Zadruga i zajednica Cenacolo pokrenuli su akciju prodaje vlastitih keramičkih rukotvorina. Prekrasni, ručno izrađeni anđeli čuvari dostupni su na svim kioscima Tiska, a sav prihod od prodaje namijenjen je za pomoć pri zapošljavanju štićenika udruge.

 

 

Trojica Zaprešićana kreću na put redovništva i svećeništva

Ivan Suša – Rođen sam 11. svibnja 1993. godine u Zagrebu i od svoga rođenja živim u Zaprešiću u katoličkoj obitelji koju čine otac Stipo Suša, majka Gordana Suša, r. Gelo i sestra Milka Frančić, r. Suša. Kršten sam 26.06.1993. u župnoj crkvi sv. Petra Zaprešić, a prvu Svetu Pričest primio sam 11.05.2003. u župi BDM Kraljice Apostola Zaprešić  od župnika p. Mije Šibonjića SAC te Svetu Potvrdu 31.05.2008. u istoj župi, a djelitelj je bio prof. dr. Tomislav Ivančić. Kuma u sva tri sakramenta bila je Ana Jakić. Osnovno obrazovanje primio sam u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja te potom završio četiri godine opće gimnazije u Srednjoj školi ban Josip Jelačić. 2012./2013. upisujem studij farmacije na Farmaceutsko-biokemijkom fakultetu u Zagrebu koji završavam u 2017. g. Od malena sudjelujem u župnim aktivnostima: ministriranje, pjevanje i čitanje. Dugogodišnji poziv otkrivam 2016.g. u molitvenoj zajednici MeM – Marijina ekipa mladih u Zaprešiću te se 2017. odlučujem odazvati pozivu franjevaca kapucina čiju kandidaturu započinjem u Varaždinu

 

Mirko Barun rođen je 26. IX. 1996. godine u gradu Zagrebu od oca Zvonka Baruna i majke Marije rođ. Gelo. Sakramente svetoga Krštenja i Krizme prima u župi Sv. Petra, Zaprešić I., a sakramenat svete Pričesti u župi BDM Kraljice Apostola, Zaprešić II. Osnovnu školu završava u OŠ Ljudevita Gaja u Zaprešiću, a srednju školu u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Trenutno studira na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ove jeseni odlazi u Vinkovce u palotinski novicijat, gdje će uz pomoć magistra p. Joze Ivića i župnika p. Ilije Sudara upoznati život i karizmu sv. Vinka Pallottija. Novicijat je početno razdoblje života u redovničkoj zajednici: od pripuštanja u ustanovu do prvih zavjeta, gdje novaci bolje upoznaju Božji poziv. Novaci poučavaju u Sv. Pismu, proučavaju Pallottijev život, ideju i duhovnost te produbljuju svoj odnos s Bogom meditacijom, svakodnevnom euharistijom, sakramentalnim životom, osobnom i zajedničkom molitvom.

 

Tomislav Barun – rođen sam 18. srpnja 1988. u Zagrebu. Odrastao sam u Zaprešiću u brojnoj obitelji kao peto od osmero djece. Osnovnu i srednju školu sam završio u Zaprešiću, te sam nakon toga završio Ekonomski fakultet u Zagrebu. Nakon fakulteta, radio sam nekoliko godina u struci u različitim poduzećima. Od kraja srednjoškolskog doba pa do danas bio sam aktivan na raznim područjima rada u matičnoj župi Sv. Petra Apostola: od pastoralnog vijeća do sudjelovanja na sinodi Zagrebačke nadbiskupije, preko KMNL-a i zbora do izleta i zabava za mlade. Kroz to vrijeme sam pohađao ljetni kamp za mlade Modrave gdje sam se upoznao sa isusovcima. Krajem 2016. završavam ignacijanske duhovne vježbe u kojima otkrivam poziv da stupim u red Družbe Isusove gdje se danas nalazim kao kandidat za ulazak u Novicijat u Splitu. Stavljam se u vaše molitve

 

 

   MISNE NAKANE OD 24.09.2017. DO  01.10.2017.

 

24. Ned. 25. NEDJELJA U GODINI;

Anatolij, Vuk,  Pacifik

08:00 +ZLATA PRUDEUS
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ++FRANJO PONGRAC I ++IZ OBIT. PONGRAC,

TE +JOSIP BALJA I +++IZ OBIT. BALJA

19:00 +SERAFINA ANTUNOVIĆ
25. Pon. Kleofa, Firmin 19:00 +VLADIMIR ČULJAK
26. Uto. Kuzma i Damjan, Gideon, Kresencija 19:00 ++FRANJO I ANKA REBROVIĆ I

++IZ OBIT. REBROVIĆ I BRLETIĆ

27. Sri. Vinko Paulski, Vinka, Vincenta, Gaj 19:00 ++SESTRE MILOSRDNICE SVETOG

VINKA PAULSKOG

28. Čet. Većeslav, Vjenceslav, Lovorka, Faust 19:00 +IVAN MARŠIĆ I ++IZ OBIT. MARŠIĆ

 

29. Pet.

 

MIHAEL, GABRIEL I RAFAEL – arka, Mihovil 19:00 +MIHOVIL MIHIĆ
30. Sub. Jeronim, Jerko, Jerka, Grgur, Felicija 19:00 +BRANIMIR PAVIĆ I ALENKA VUČIĆ
01. Ned. 26. NEDJELJA U GODINI;

 

08:00 ++IZ OBIT. PAVLINIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ++VLADIMIR I LJUBICA ŠLOSEL I

++IZ OBT. ŠLOSEL

19:00 ++PERO, MIRA I VLATKO OBAJDIN

 

Ženidbeni navještaj:  NIKOLA KUNOVIĆ  i  KATARINA KUNOVIĆ r. BLIZNAC

                                     ZORAN VERNER i ADRIANA RADIČEVIĆ

                                     ANTO ŠOŠIĆ i ANA MARIJA ČIČAK

                                     MIRO PETAR NEVAJDA i DANIJELA ŠIMUNOVIĆ

                                     NIKOLA ČAVLOVIĆ i PETRA BARIČEVIĆ

                                     IVAN NOVAK i  ANA MARIJA JEFTIĆ

                                     MARINKO BARIŠIĆ i  ANTONIJA TOPIĆ

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ’Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ’Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ’Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ’Idite i vi u vinograd.’ Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ’Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ’Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’ Nato on odgovori jednomu od njih: ’Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«

Riječ Gospodnja.