«

»

ruj. 16

Župne obavijesti 17.9.2017.

Župne kateheze za prvopričesnike, krizmanike, katekumene kreću 1.10.

Srednjoškolci imaju katehetski susret utorkom u 20:30. u Makapu

Ministranti srednjoškolci imaju ministrantski sastanak utorkom u 20h. u makapu.

Odrasli koji žele pristupiti pouci za primanje sakramenata inicijacije (krštenje, pričest, krizma) trebaju se prijaviti u župni ured do 1. listopada.

 • Traži se netko tko zna (barem malo) svirati klavir za glazbenu pratnju mise nedjeljom u 8h.
 • Zajednica „Cenacolo“ će slijedeće nedjelje 09.2017. izlagati rukotvorine na ulazu u crkvu. Toga dana misu u 10 i 11:30 predvodi don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo.
 • Marijina legija organizira hodočašće u Molve 30.9.2017. Polazak u 7h. Cijena 80kn. Prijave i informacije na 0913311135.
 • Ovaj tjedan smo za klimu skupili 600kn, tako da sad imamo ukupno prikupljenih 25.634kn. Ukupni troškovi klime su 54.593,20kn.
 • Župa planira do kraja godine nabaviti korišteni putnički kombi s devet sjedala. Vrijednost kombija bi se trebala kretati od 60.000 do 90.000kn. Najviše bi odgovaralo vozilo koje se vraća Leasing-kući nakon isteka leasinga. Ako netko ima kakvu dobru informaciju ili ponudu neka javi župniku 0917388507. Napomena župnik zna da postoji njuskalo.hr i auto kuće, stoga su takve informacije suvišne.
 • Parkiranje automobila u crkvenom dvorištu dozvoljeno je samo na za to predviđenim i iscrtanim mjestima.
 • Slijedeći vikend Mješoviti župni zbor ide na „Team Building“ u Istru. U nedjelju će pjevati u crkvi sv. Eufemije u Rovinju, a posjetit će Motovun i Poreč.
 • Mali koncil MAK jedini je dječji katolički mjesečni list. Cijena jednog Maka je 11 kn. Ukupna cijena pretplate za 10 brojeva iznosi 110 kn. Pretplate u župnom uredu
 • Seminar „Savjeti sv. Hildegarde iz Bingena za tjelesno i duhovno zdravlje“ , održat će se ponovo u dvorcu Lužnica, u subotu, 30. rujna .2017. od 10,00 h do 19,00 h. Voditeljica seminara: prof. Višnja Bartolović Mogućnosti sudjelovanja: s ručkom:  250 kn, bez ručka: 100 kn. Način plaćanja: gotovina, prilikom prijave gostiju na ulazu u dvorac na dan održavanja seminara. Prijave priloženim web-obrascem lužnica.hr ili telefonom na 01 3350 944 (radnim danom od 8 do 16, nakon 15. kolovoza) do 25. rujna ili do popunjenja mjesta.
 • Dan otvorenih vrata uz obilježanje 10-te obljetnice otvorenja Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor, Lužnica održat će se u nedjelju, 1. listopada s početkom u 11 sati.

 

 • Plan odvoza glomaznog otpada

 

18.09.2017 PONEDJELJAK KRIŽANJE F.LIVADIĆA I BOGOVIĆEVE
19.09.2017 UTORAK GAJEVA UL. (kod kućnog broja 30)
20.09.2017 SRIJEDA MOKRIČKA UL.(kod doma zdravlja)
21.09.2017 ČETVRTAK MOKRIČKA UL(kod doma zdravlja)

 

Duhovno-rekreacijski vikend „Nebo je Zaaakon“

Jučer i danas djevojke iz Odbojkaškog kluba „Nebo“ zajedno sa svojim trenericama sudjelovale su na duhovno-rekreacijskom vikendu koji se održava u našoj župi. Osim, turnira u stolnom tenisu i sjedećoj odbojci, program je imao izrazitu duhovnu komponentu. P. Vinko je održao izlaganje na temu „Tko je čovjek i što mu je činiti“. Posebna gošća je bila bivša misica sporta i prvakinja Hrvatske u ritmičkoj gimnastici Stefany Hohnjec koja je svjedočila o svom životu i obraćenju, teškim trenucima, na kojima zahvaljuje jer su je tako približili i doveli Bogu, te je tako upoznala milinu Božje ljubavi i njegovu prisutnosti u svome životu.

 

Prijava za krizmu 2018

Učenici osmog razreda mogu postati redoviti kandidati za sakrament svete potvrde (krizme). Onaj tko želi u svibnju primiti sakrament svete potvrde mora cijelu školsku godinu od 1. listopada do sredine svibnja:

 • ići na župnu katehezu nedjeljom u 17:30h
 • pohađati redoviti školski vjeronauk
 • dolaziti nedjelom na misu u 19h.

Provjeravat će se pohađa li kandidat školski vjeronauk i vodit će se evidencija pohađanja župne kateheze i nedjeljnih svetih misa. Znači, krizmu treba ozbiljno shvatiti jer je to sakrament kojim se potvrđuje vlastito krštenje i svjesno izabire katoličku vjeru kao način života!

Prijavnice su osmaši dobili u školi od vjeručiteljica, a mogu se preuzeti i na www.mka.hr

 

Popunjene prijavnice treba predati u župni ured do petka, 29. rujna 2017. u 19 sati. Uz prijavnicu treba predati:

 • POTVRDU O KRŠTENJU (samo oni koji nisu primili prvu pričest u župi MKA)
 • Dozvolu župnika Frkonje (samo oni koji žive južnije od Bogovićeve, Livadićeve i Gajeve ulice)

 

 

Prvi katehetski susret za sve kandidate će biti u nedjelju 1. listopada u 18h. Susret završava misom u 19 sati. Na prvom susretu ćete dobiti program.

 

Zaručnički tečaj

Tečaj priprave za brak u našoj župi i za cijeli zaprešićki dekanat održava 5 dana s 5 različitih tema koje traju od 20:00h do 21:30h, a vode ih stručni predavači. Tečaj su dužni pohađati i zaručnik i zaručnica, a na kraju tečaja oboje dobivaju potvrdu o pohađanju tečaju. Tečajevi priprave za brak u za cijeli zaprešićki dekanat, održavaju se u Pastoralnom centru župe Marije Kraljice apostola u Zaprešiću  s početkom u 20:00 sati. Prijave na tečaj su online http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/

Slijedeći termin: 2. do 6. listopada 2017.

Tečaj je najbolje obaviti godinu dana prije vjenčanja, a ne čekati zadnji tren.

 

Bog nikada nije u krivu

Kralj koji nije vjerovao u Božju dobrotu imao je roba koji bi u svim okolnostima uvijek rekao: ”Moj kralju, nemojte biti obeshrabreni, jer sve što Bog čini je savršeno. On ne čini pogreške!”

Jednog dana je otišao u lov i na putu je divlja životinja napala kralja. Njegov rob je uspio ubiti životinju, ali nije uspio sačuvati svoje veličanstvo da ne izgubi prst. Ljut i bez imalo iskazivanja zahvalnosti što je spašen, plemić upita: ”Je li Bog dobar? Ako je dobar, ja ne bih bio napadnut i ne bi izgubio prst.”

Rob mu odgovori: ”Moj kralju, unatoč svemu, ja vam samo mogu reći da je Bog dobar, i On zna zašto se to dogodilo. Što Bog čini je savršeno. On nikada nije u krivu!”

Bijesan zbog odgovora, kralj je naredio uhićenje svog roba.

Kasnije, kralj je otišao u lov, ali taj put sam. Uhvatili su ga divljaci koji su obavljali žrtvovanja ljudi. Na oltaru i spremni da žrtvuju plemića, divljaci su otkrili da njihova žrtva nema jednog prsta. U skladu s njihovim običajima, samo cijela osoba sa svim svojim dijelovima može biti ponuđena bogovima. Kralj bez prsta se smatrao lošom žrtvom za njihove bogove. Stoga su oslobodili kralja.

Nakon povratka u palaču, kralj je naredio da oslobode roba. Primio ga je radosno i rekao: „Bog je uistinu bio dobar prema meni! Gotovo da su me ubili divlji ljudi, ali sreća, zbog jednog prsta koji nisam imao, bio sam oslobođen. Ali imam jedno pitanje: ako je Bog tako dobar, zašto je meni dopustio da tebe stavim u zatvor?“

Rob je odgovorio: „Moj kralju, da sam ja išao s tobom u lov, mene bi žrtvovali, jer ja nisam bez jednog prsta. Zapamti, sve što Bog čini savršeno je. On nikada nije u krivu. Dao ti je da me staviš u zatvor kako ne bih išao s tobom u lov.“

Često se žalimo o životu i negativnim stvarima koje nam se događaju, zaboravljajući da ništa nije slučajno i da sve ima svoju svrhu.

Svako jutro predaj svoj dan Bogu, nemoj biti u žurbi.

Pitaj Boga da nadahnjuje tvoje misli, vodi ono što radiš i ublažuje tvoje osjećaje. I nemoj biti uplašen. Bog nikada nije u krivu!

Nepoznati autor

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Petar pristupi Isusu i reče:

»Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?« Kaže mu Isus: »Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.« »Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se podmiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: ’Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti.’ Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti. A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ’Vrati što si dužan!’ Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: ’Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti.’ Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga. Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: ’Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?’ I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu.«                               Riječ Gospodnja.

   MISNE NAKANE OD 17.09.2017. DO  24.09.2017.

 

17. Ned. 24. NEDJELJA U GODINI;

Robert, Lambert, Hildegarda

08:00 +EROL MEREY
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

Spomen: +TOMO MAJSTOROVIĆ

11:30 +IVICA BIROVČEC I

++IZ OBIT. BIROVČEC I LIPOVAC

19:00 +MIHALJ GLUHAK
18. Pon. Josip Kupertinski, Sonja, Ariadna, Senarije 19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE –

-NAKANA ZA NEROĐENE

+IVO ŠLJIVIĆ

19. Uto. Januarije, Eustohije, Teodor 19:00 +ILIJA BUBALO I ++IZ OBIT. BUBALO

 

20. Sri. Andrija, Pavao, Andrijana, Paula 19:00 ++KATICA, BLAŽO I IVICA POSAVEC
21. Čet. MATEJ AP. I EV.,

Mate, Matko, Matea, Jona

19:00 +ANA TRGOVČEVIĆ

 

22. Pet.

 

Emerita, Mauricije, Silvan, Silvana, Oton 19:00 +MIRKO KULAŠ
23. Sub. Pio iz Piet., Lino, Helena, Sofija 19:00 +KREŠIMIR ČIČAK I ++IZ OBIT. ČIČAK
24. Ned. 25. NEDJELJA U GODINI;

Anatolij, Vuk,  Pacifik

08:00 +ZLATA PRUDEUS
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

 

11:30 ++FRANJO PONGRAC I ++IZ OBIT. PONGRAC,

TE +JOSIP BALJA I +++IZ OBIT. BALJA

19:00 +SERAFINA ANTUNOVIĆ

 

Ženidbeni navještaj: IVAN KUŠTER i RENATA KNEZ

                                     MATE DŽELALIJA i  MIRTA ŠIMUNIĆ

                                     NIKOLA KUNOVIĆ  i  KATARINA KUNOVIĆ r. BLIZNAC

                                     ZORAN VERNER i ADRIANA RADIČEVIĆ

                                     ANTO ŠOŠIĆ i ANA MARIJA ČIČAK

                                     MIRO PETAR NEVAJDA i DANIJELA ŠIMUNOVIĆ

                                     NIKOLA ČAVLOVIĆ i PETRA BARIČEVIĆ

 

 

Vjenčani 15.09.2017.: KLJUČARIĆ DEJAN i ŠTIH LANA MAGDALENA

                 16.09.2017.: VRANARIČIĆ KRISTIJAN i TOPIĆ ANA

 

Krštena 16.09.2017.: HELA STARČEVIĆ

               17.09.2017.: MARTA GAGRO