«

»

lip. 07

Župne 8.6.2014.

 • Jučer na misi u 11h mons. Ivan Miklenić je podijelio sakrament sv. Krizme 104 krizmanika
 • Roditelji ministranata i članova dječjeg zbora koji idu na more imaju sastanak sutra 9.6. u 20h. u Velikoj dvorani. Zboraši idu na more 15.6., a ministranti 22.6.
 • Biblijsko-molitveni susreti se nastavljaju ponedjeljkom u 19:45 u župnoj biblioteci. Samo još sutra i onda pauza do jeseni.

 

 • U utorak, 10. lipnja, u 19.30 sati je u župnoj biblioteci kateheza za odrasle koju će putem interneta držati naš nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 • U srijedu u 20:00 je vjeronaučno-kulinarsko druženje za mlade 25+ u župnoj kuhinji u podrumu.
 • Katolička stolnoteniska liga je završila 2. sezonu Naši dečki su odvojili treće mjesto na razini nadbiskupije. Svi koji se žele priključiti KSTL neka dođu utorkom i petkom na trening u 20h.
 • Finale Prvopričesničkog malonogometnog turnira je u subotu 14.6. Od cijele nadbiskupije naši prvopričesnici su upali među najboljih šest.
 • Predškolski zborić i predškolska katehetska igraonica imaju zadnji susret u ovoj (pred)školskoj godini u subotu 14.6. u redovito vrijeme. Druženje će biti u župnom vrtu uz igre, sokiće i grickalice.
 • Susret dječjih crkvenih zborova je u subotu 14.6. u Granešini. Naš dječji zbor s časnom Helom i p. Vinkom sudjeluje u programu.
 • U petak, 13. lipnja, spomendan sv. Antuna Padovanskog mise su u 7 i 19 sati. Na večernjoj misi bit ce blagoslov djece i ljiljana.
 • Misa zahvalnica za kraj školske godine je 15. Lipnja u 11:30. To je i posljednja misa u 11:30 dok opet ne počne škola.
 • Na Dan državnosti, 25. lipnja, Molitveni vijenac Kraljice obitelji organizira hodočašće u Slunj, Udbinu i Škabrnju. Cijena karte je 120KN. Svi zainteresirani mogu se javiti gospođi Luciji 0912223254.
 • Za orgulje smo do sada sakupili 79.504,00kn. To još nije ni polovica potrebnih sredstava. Ima još više od polovice svirala koje nemaju kuma (sponzora). Među kumove se možete upisati nakon misa u sakristiji. Oni koji žele anonimno pomoći izgradnju orgulja neka ubace svoj prilog u škrabicu na izlazu iz crkve.
 • Danas se krsti: Luka Grgić sin Igora i Marijane.
 • Ženidbu naviještaju: ANTO ŠARIĆ  i  ANA SUČEVIĆ,   DRAŽEN REBIĆ   i DARIJA RAŠIĆ,   ŽELJKO KELIŠ i  MATEJA VUKSAN,  LAWRENCE ROY GREEN i VIŠNJA FILKO, ŽELJKO KELIŠ i  MATEJA VUKSAN

 

 

 

 

Molitva sv. Antunu Padovanskom

Bože, dobri i milosrdni Oče, zahvaljujemo ti što neprestance obnavljaš i oživljavaš svoju Crkvu po njezinim svecima i sveticama. Oni su sa vršeno nasljedovali Krista, ostvarili u sebi uskrsnu tajnu tvoga Sina i sada su, u nebeskoj slavi, naši uzori i naši zagovornici. Tvoji sveti očituju koliko su različiti i bogati darovi tvoga Duha ljubavi. Posebno ti zahvaljujemo što si nam u svetom Anti Padovanskom dao izvanrednog učitelja evanđeoske istine i trajnog posrednika svojih milosti. Jačaj nas da možemo nasljedovati primjer svetog Ante i svih tvojih svetih kako bismo nakon zemaljskog života zajedno s njima postali dionici ma tvoje vječne slave. Amen.!

 

Molitva Duhu Svetom

Duše Sveti, sunce moje duše, živote moga života, ja ti se klanjam i padam pred tobom. Vodi me u svim mojim poslovima i pothvatima (spomeni ih). Ojačaj me da prevladam sve svoje slabosti (spomeni ih). Utješi me u svim mojim razočaranjima i neuspjesima, (spomeni ih). Očisti me od svih mojih grijeha (posebno od…). Posve me očisti i učini svetim(om). Ozdravi me od svih mojih rana fizičkih, psihičkih i duhovnih (spomeni posebna područja). Pomozi mi da mogu oprostiti svima koji su me povrijedili (zastani i sjeti se svih imena, oprosti i traži oproštenje). Povedi me putem moga Oca. Otkrij mi Isusa, moga Spasitelja. Otvori mi oči i srce za Božju Riječ. Uči me moliti. Pomozi mi voljeti kao što je Isus volio.

 

 

Caritas i Lild akcijom “Spremni za dobro” pomaže siromašnima

Pozivamo vas da se odazovete nacionalnoj humanitarnoj akciji Hrvatskog Caritasa “Spremni za dobro”  u kojoj će se prikupljati stari udžbenici i bilježnice. Cilj akcije je nabava školskih knjiga i pribora koji će se darovati osnovnoškolcima i srednjoškolcima iz siromašnih obitelji.

Akcija traje do 30. lipnja 2014., a knjige i bilježnice potrebno je donijeti trgovačkom lancu Lidl, koji sudjeluje u Caritasovim akcijama. Od prodaje starog papira Lidl i caritas će nabaviti knjige za novu školsku godinu.

 

Mudre izreke

Ja bih bez sumnje postao kršćanin kad bi kršćani bili kršćani sva dvadeset i četiri sata na dan.

Mahatma GANDHI

Ako želiš živjeti sretan život, veži ga uz cilj,a ne uz ljude ili stvari.

Albert Einstein

Ako ne preuzmete nadzor nad vlastitim životom, netko drugi hoće.

Herman Millman

Čovjeku trebaju otprilike 2 godine da nauči govoriti, a otprilike 50 godina da nauči šutjeti..

 

Živi dobar i častan život, tako da kad ostariš i pogledaš unazad moći ćeš da uživaš po drugi put.

Ima li molitva danas smisla?

Mnogi si postavljaju ovo pitanje. Nije li svijet i čovjek toliko uznapredovao da može sve riješiti sam? Koliko god se divimo današnjem napretku mi sami i svijet kao da smo u jednoj zbrci.
Iz dana u dan množe se problemi: nepravde, nasilja, rastava, nemira, nemorala, terorizma, ovisnosti… Kako riješiti ove probleme? Sve više je političara i „mironosaca“, a nevolje kao da se povećavaju. Čovjek misli da sve može riješiti sam. Uz sve ovo, vidljivo je da se ljudi sve više udaljavaju od Boga, vjere i molitve. Nije li i to jedan od razloga mnogih problema? „Što smo dalje od Boga – bliži smo do Zloga.“ Što smo dalje od svoga Stvoritelja i Spasitelja život će biti sve nemirniji i teži. Koliko god se činilo nevjerojatno odgovor je jednostavan. Trebamo se vratiti Bogu, svom duhovnom životu – molitvi…

Molitva spašava
Ako kažeš – ne znam moliti – nisi jedini. Nisu li i Apostoli slično pitanje uputili Isusu? Nešto treba poduzeti, ne samo zdvajati. Daj se poučiti od nekoga tko zna dobro moliti. Zar sve stvari u životu ne moramo učiti i uvježbavati? Potraži koju duhovnu knjigu o molitvi. A prije svega započni moliti. Plivati se nauči samo plivajući. Voziti automobil se nauči samo vozeći. Tako se i moliti nauči samo moleći. Zato kreni!
Znamo često čuti – ja više nikome ne vjerujem i u nikog se ne mogu pouzdati. Sa ljudima se, na žalost, to često događa; pa i s onima kojima toliko vjerujemo. Kod Boga nije tako. Cijela Biblija i povijest Crkve uče nas da je Bog pouzdan prijatelj i moćan saveznik. Zato prije molitve probudi vjeru da Bog zaista želi biti s tobom i za tebe. Vjeruj u to makar – kako je rekao jedan svetac – vjerujem, pomozi mojoj nevjeri.
Molitva je prije svega pripravljanje sebe za Božje djelovanje. Kad dragog gosta želimo dočekati štošta pripravljamo. Nije nam teško ostaviti svoje poslove i odvojiti vrijeme. Tako je s Bogom.
Moramo „imati vremena“ – odvojiti neko vrijeme za molitvu. Molitvenik nam može biti od pomoći da pripravimo dobrodošlicu“ Bogu. On će nam donijeti rješenje mnogih problema, svoj mir i blagoslov. Molitva uvijek ima smisla, a život bez molitve – život je bez Boga – a kao takav je onda besmislen.
Primjer dobre molitve
Gospodine, ovdje sam sâm pred tobom. Sve šuti oko mene i unutar mene. Ovdje sam sâm pred tobom, sa svojim slabostima, pogreškama. Znam da me ti poznaješ „u dušu“. Ali ne bojim se tvog pogleda jer znam da me gledaš svojom dobrotom. Nemam druge želje nego da te slušam, da razumijem tvoj plan samnom… Govorim ti sa Samuelom: “Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša.”

      MISNE NAKANE OD OD 08.06.2014. DO 15.06.2014.

 

PEDESETNICA

DUHOVI

08:00 ++MARIJA I IVAN HIRŠBERGER
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen:  ZAHVALA ZA ZDRAVLJE FILIPA

11:30 ++IVAN I ZDENKA KRKLEC I JOSIP JANČIĆ
19:00 ZAHVALA ZA OBITELJ DUČAK

 

Blažena Djevica Marija Majka Crkve 07:00 ++JAKOV I KATA MATIĆ I ++IZ OBIT. MATIĆ
19:00 ++JAKOV I MAGDALENA RUBINIČ

 

Bogumil, Dijana, Biserka 07:00 – NEMA SVETE MISE –
19:00 +ANĐA KNEŽEVIĆ

+ZDENKO ZELIĆ I ++NIKOLA I ANKICA ŽIVKOVIĆ

++DRAGO, MARIJA I VINKO POPOVIĆ I NIHOVA DJECA, TE PETAR MURK

 

Barnaba apostol, Borna 07:00 NA NAKANU SVIH ŽIVIH  OBIT. ILIJE RAŠIĆA
19:00 ++RUŽICA I MILAN MIKOVČIĆ

 

Čet. Bazilid, Leon, Gašpar 7:00 ++LJILJANA, RADE I KARLO FRANOLIĆ
19:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

 

ANTUN PADOVANSKI 07:00 +ANDRIJA HERC
19:00 ++VID I IVANKA KALAMIR

++ANTE I FRANJKA MAJSTOROVIĆ

+ANKA ČARMAK

NA NAKANU JEDNE OSOBE

 

Rufin, Valerije, Zdravko 7:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
   
19:00 +BERISLAV TOGONAL

 

PRESVETO TROJSTVO 08:00 ++TOMO, ANTO I ANĐA PILIPOVIĆ I

++IZ OBIT. PILIPOVIĆ

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE-

Spomen: ++JURE, MILKA I SLAVKO ANIĆ

11:30 –          NEMA SVETE MISE –
19:00 +JELA DOKO

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Uvečer onoga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok. I obradovaše se učenici vidjevši Gospodina. Isus im stoga ponovno reče: »Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.«

To rekavši, dahne u njih i kaže im: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.« Riječ Gospodnja.

 

Vinko Sudar SAC
Trg dr. Franje Tuđmana 10
HR-10290 ZAPREŠIĆ
Mob: +385917388507
tel: +38513312633

www.mka.hr