«

»

pro. 01

Župne obavijesti 01. prosinca 2019. – 1. ND

Prva je nedjelja došašća.

Sveci i imendani slijedećeg tjedna: u utorak je sveti Franjo Ksaverski, prezbiter; u srijedu je sveti Ivan Damaščanski, prezbiter i crkveni naučitelj ili sveta Barbara, djevica i mučenica; u petak je sveti Nikola, biskup; u subotu sveti Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj.

Prošle smo nedjelje za župni Karitas prikupili 8.195,35 kuna. Hvala vam!

 

  • Mise zornice u 7 sati. Sutra započinjemo s misama zornicama, kojima se na poseban način pripravljamo za Božić. Pozivam djecu, napose krizmanike i mlade te sve ostale, da se na ovaj način duhovno priprave za Isusov rođendan. Nakon mise svi ste pozvani na okrepu u Pastoralni centar uz čaj, kavu i kiflice. Kiflice nam i ove godine daruje Slastičarnica Lucijana.
  • Svaki dan nakon okrepe uz piće i kiflice, treba sve te šalice oprati i dvoranu pripremiti za naredni dan. Da ne bi svakog jutra ostajale iste osobe, molim da se upišete za dežurstvo jedan od narednih dana. Popis se nalazi u velikoj dvorani pastoralnog centra.
  • U crkvi svetog Ivana Krstitelja zornice su u 6 sati, a na Lužnici u 6:30 sati.
  • Kateheza za mlade utorkom u 20 sati. Ovaj će utorak gost biti fra Vladimir Vidović iz župe Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Fra Vladimir je voditelj pučke kuhinje, urednik časopisa Veritas te duhovni voditelj mjuzikla o svetom Antunu. Tema kateheze je Ispovijed – kako joj pristupiti i obaviti što kvalitetniji ispit savjesti.
  • U petak je sveti Nikola, vjerojatno najomiljeniji svetac, ako se pita djecu. Tog će dana u crkvi u 17 sati biti podjela darova za djecu s područja naše župe koja ne idu u vrtić.
  • Klizanje za male zboraše i ministrante. U subotu nakon zornice idemo na klizanje. Neka se roditelji djece koja namjeravaju ići, nakon današnjih misâ obrate sestri Heli radi prijave.
  • U predvorju crkve možete kupiti adventske vijence te ostale uratke iz naše kreativne radionice. Sav prihod ide za osobe s poteškoćama u razvoju.
  • Nakon misâ u 10, 11:30 i 19 sati možete kupiti ulaznice za Večer slavljenja, 8. prosinca 2019. s početkom u 18 sati. Cijena ulaznice je 40 kuna.
  • Molio bih sve one koji idu na Adventsko hodočašće i izlet u Mariazell i Graz da ovaj tjedan uplate iznos od 270 kuna.

 

NEDJELJNO EVANĐELJE: Mt 24,37-44

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

 

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

Kao u dane Noine, tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Kao što su u dane one – prije potopa – jeli i pili, ženili se i udavali do dana kad Noa uđe u korablju i ništa nisu ni slutili dok ne dođe potop i sve odnije – tako će biti i dolazak Sina Čovječjega. Dvojica će tada biti u polju: jedan će se uzeti, drugi ostaviti. Dvije će mljeti u mlinu: jedna će se uzeti, druga ostaviti.

Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi. A ovo znajte: kad bi domaćin znao o kojoj straži kradljivac dolazi, bdio bi i ne bi dopustio potkopati kuće. Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.

Riječ Gospodnja.

 

 

KOMENTAR DANAŠNJEG EVANĐELJA

 

Nekada se i ovaj, kao i njemu slični odlomci NZ, propovijedao zastrašujućim tonom; prikazivala se cijela lepeza kazna Božjih koje nam On priprema. I onda, kao da nije dovoljno strašan, njemu su se u propovijedima dodavali još strašniji primjeri. Jer, smatralo se, treba čovjeku otvoriti oči za ono što ga čeka!

Istina je, treba otvoriti oči. No, kad ih otvorimo, onda vidimo da se sva ona katastrofična, horor tumačenja ovih Isusovih riječi, koliko god izgledala izgrađujuće, zapravo ne mogu nikako pomiriti, ne mogu biti u skladu a niti izražavati glavnu poruku knjige u kojoj se nalaze; njezin je naslov Radosna, Vesela Vijest – Evanđelje po Mateju.

Propovijedajući Radosnu Vijest, Isus je morao progovoriti i o konačnoj sudbini svijeta, o konačnoj sudbini svakog pojedinca. I onda se koristio apokaliptičkim načinom govora, koji je bio uobičajen za takve teme već u SZ i s kojim su njegovi slušatelji bili familijarni. Nakon što im je otkrio da će velebna građevina jeruzalemskog Hrama biti razorena – nad njom još i danas vjerni Židovi plaču kod Zida plača – njih je zanimalo kada i na koji će se znak to dogoditi (24,2-3). Pred Božjom Riječju čovjek kreće krivo: umjesto da pita – kako se to mene tiče, što je meni činiti? – oni su znatiželjni – kada i na koji znak? U svom odgovoru Isus će ispraviti njihov krivi pristup problemu.

I sada Isus počinje govoriti o zadnjim danima, počinje govor o svršetku ovoga svijeta i o osobnom svršetku pojedinca. No, Njemu nije na prvom mjestu tumačiti sadržaj suda, ne želi plašiti ni sa čime… Umjesto kada i kako shvaćenih na fotoreporterski način, On govori iz kuta onih koje voli. On brine za njih, želi reći ono što je za njih najvažnije.

A što je najvažnije? Znati da će čas doći iznenada. Eh, kad bi domaćin znao u koji čas lopov dolazi… Jasno, Bog nije lopov i ako On dolazi, onda ne dolazi ukrasti – zapravo, On je Domaćin. Kada bude došao, On će doći u svoje. Mi smo gosti, samo upravljamo onim što je njegovo. Ova slika provalnika, kako i sam Isus kasnije tumači, želi istaći samo kako je teško znati kad je onaj čas i teško će se biti staviti u pripravnost. Kako se treba ponašati Isusov učenik?

Kao što je i Noa jeo, pio, ženio se…neka i on čini tako. Neka živi lijepo sa svima ostalima. Jedino, kao i Noa, neka bude čovjek koji će, za razliku od ostalih, stalno slušati glas Gospodara svega svijeta. Neka mu uho uvijek bude budno. I kad dođu trenuci da treba uzeti neki drugi pravac, poći drugim smjerom, on će to onda učiniti. Onda mu čas neće biti na propast, onda neće ni Onoga koji je Gospodar doživjeti kao provalnika.

Zato Isus kao da govori svojima: budite mirni. U miru živite sa svima, lijepo radite i ništa ne brinite. Čas ne morate znati, kada i kako ne spada na vas, štoviše iznenadit će vas. Ali vi budite spokojni, radite u polju i mlinu; vaš Gospodin pozna svoje. Na vama je samo jedno: budite Njegovi. Budno promatrajte da li je On zaista vaš Gospodin. Ako jeste, mirno radite. On će već doći po vas. To je Radosna vijest, to je Evanđelje.

Da li je to baš tako? Nije li to prejednostavno, premekano, s obzirom da se ipak radi o koncu svijeta i osobnom svršetku svakog od nas? Da, ima nešto u nama što bi nas željelo osigurati da budemo na visini, da ne podbacimo u ozbiljnosti!

Ne, nije prejednostavno, nije premekano. Zašto?

Zato što nam Crkva ove Isusove riječi stavlja pred oči dok čekamo Boga koji dolazi kao Dijete. Stavimo slobodno u mislima današnje evanđelje pred Božićne jaslice, pred lice Djeteta koje će doći, i dobit ćemo pravi vidik. To je Advent! To je iščekivanje dolaska Gospodnjeg: biti budan da ne promašim dolazak Djeteta i sve ono što Dijete nosi sobom.

Baš Dijete? Da, Dijete jer Krist je isti: i jučer i danas i sutra i uvijeke… Ako želiš vidjeti suca, pogledaj Dijete! Ali Dijete ne sudi, ne osuđuje?! Baš tako – Dijete ne sudi! Sudimo i osuđujemo mi ljudi! Mi sudimo kako ćemo se postaviti prema Djetetu i svemu onom što je Njegovo u nama. Pa i na posljednjem sudu, kaže Mt, neće Isus odvagivati nas, suditi nas. Samo će iznijeti na vidjelo kako smo mi sudili Njega i ono što je govorio o ljubavi: kad smo susreli dijete, bolesnika, gladnog, usamljenog, kad smo zaobišli prezrenog…

Braćo i sestre, počinjemo svoj ovogodišnji Advent. Stavimo pred oči i dubinu i širinu i visinu: riječi današnjeg Evanđelja stavimo pred lice Djeteta. Suočimo se sa Djetetom, pustimo da ono što je njegovo oživi u nama; jer, ako ne postanemo kao djeca, Kraljevstva Božjeg nećemo vidjeti…

O, Dijete, dođi mi tako da bolje vidim Tebe, našeg Gospodina i sve koji su tvoji, sve što je tvoje u meni i oko mene.

 

dr.sc. Ivica Čatić, profesor Svetoga pisma na KBF-u u Đakovu

Uz dozvolu autora preuzeto s portala www.sveto-pismo.net

 

 

MISNE NAKANE 01.12.2019. DO 08.12.2019.