«

»

srp. 01

Župne obavijesti 1. srpnja 2018. – 13. NKG

Mise nedjeljom su u 8, 10 i 19h, mise u 11:30 nema do rujna.

U petak je prvi petak, pola sata prije večernje mise je prilika za ispovijed. Nakon mise je klanjanje. Tijekom dana će pater Goran pohoditi stare i bolesne.

Svima koji idu na godišnji sretan put i neka se lijepo odmore i obnove fizičke, psihičke i duhovne snage

 • Ljetne vrućine su nam stigle. Pazimo svi na dolično odijevanje.
 • Neka ministranti ne zanemaruju svoju službu tijekom ferija. Dok su u Zaprešiću neka ministriraju svake nedjelje kada i još koji putu tjednu.
 • Preporučujemo knjige iz župne biblioteke kao ljetno štivo: Biblioteka je otvorena u radno vrijeme župnog ureda: pon-pet 10-12 i 17-19h.
 • Slijedeća nedjelja je nedjelja župnog Caritasa kada prikupljamo priloge za potrebe siromašnih.
 • Danas nakon mise u 8 i 10h ispred crkve će se predstaviti udruga „Moji dani“. Udruga “Moji dani” bavi se prevencijom ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki, pružanjem psihosocijalne podrške i rehabilitacije ovisnika i povremenih uzimatelja droga, alkohola te ovisnika o kockanju i njihovim obiteljima. Ovom prilikom predstavit će rad Udruge i terapijske zajednice kako bi svojim znanjima i iskustvom izravno pomogli svima onima koji imaju problema sa ovisnošću, kao i njihovim obiteljima, a sve navedeno u svrhu osvještavanja o navedenoj problematici i poticanja na prevenciju od iste.
 • Sedamnaest srednjoškolaca zajedno s P. Vinkom te animatorima mladih idu na Ljetni kamp u Split. Polazak s autobusnog kolodvora u sutra 2.7. u 13:25 (okupljanje na kolodvoru u čekaonici u 12:45h. (dolazak u Split predviđen u 18:15). Povratak u ponedjeljak 9. srpnja oko 22h.
 • Naša župa broji oko 2850 obitelji (stanova i kuća), od toga su u župnoj evidenciji imamo prijavljeno 2035 domaćinstava, dok više od 800 se još nisu prijavili. Njima će uskoro biti dostavljena evidencijska kartica putem kojeg se trebaju prijaviti u župnu. Ispunjavanjem i dostavom podataka deklarirate se članom Crkve i prihvaćate da župni ured pohrani i koristi vaše osobne podatke u skladu za Zakonom od zaštiti osobnih podataka (GDPR). Podsjećamo, župljani župe B.D. Marije Kraljice apostola su svi katolici koji stanuju na području župe više od tri mjeseca bez obzira gdje su prijavljeni, gdje su primili sakramente ili kamo idu na misu.
 • Druga grupa ministranata i članova dječjeg zbora se vraća s ljetovanja sutra navečer oko 17:30h.
 • U nedjelju 15.7. na misi u 19 sati pjeva Alan Hržica, hrvatski pjevač.Jedan je od predvodnika duhovne glazbene pozornice u Hrvatskoj. 2017. je objavio prvi studijski album duhovne glazbe “Nova stvorenja”. Nakon velikog uspjeha koncerta i albuma “Kamenita vrata live”, koji je nagrađen i Porinom, Alan je nastavio u istom smjeru s raznovrsnom ekipom glazbenika i tekstopisaca zbog čega album predstavlja svojevrsnu mješavinu slavljeničke glazbe i duhovnog popa..
 • U četvrtak 5.7. naša župa ugostit će poznatog obraćenika i evanglizatora Marina Restrepa.

 

 

Marino Restrepo u Zaprešiću 5.7.2018. 18-21h

Restrepo je rođen 1951. godine u Kolumbiji, u malom gradu visoko u planinama Anda. Odrastao je u katoličkoj obitelji uz katolički nauk i tradiciju. U dobi od 14 godina preselio je u Bogotu, gdje se počeo baviti krijumčarenjem droge. Šezdesetih godina bio je član hippie pokreta u Kaliforniji , a 1976. godine uključio se u zabavljačku industriju i radio je kao glumac u TV serijama i filmovima. Na Badnjak 1997. godine, tijekom posjeta Kolumbiji, zarobljen je od strane pripadnika Kolumbijske narodne armije. Tijekom šest mjeseci zatočeništva doživio je mistično iskustvo s Bogom koje ga je zauvijek promijenilo. Nakon oslobođenja postao je propovjednik koji diljem svijeta svjedoči o svome životu i obraćenju.

 • 18h Slavljenje i glazbeni uvod (Grupa Fidelis)
 • 18:30 Krunica (Prilika za ispovijed)
 • 19:00 Pjevana misa s propovijedi (P. Goran)
 • 20:00 svjedočanstvo Marina Restrepa

 

 

Tri žene i tri sina

Tri su žene izdaleka došle na zdenac kako bi zagrabile vodu. Zapodjenule su razgovor o svemu i svačemu, pa su tako došle i na temu o svojim sinovima.

Prva, sva ponosna, reče: – Moj sin ima posebno lijep glas! Samo da ga čujete kad zapjeva! Kao anđeo!

Druga na to doda: – Da vidite samo moga sina! Kako je visok i snažan! Kada baci kamen u zrak, on gotovo dotakne oblake.

Treća je žena samo šutjela, pa ju one dvije počele podbadati i ispitivati: – Reci nam, kakav je tvoj sin! Čime se ti imaš podičiti?

– Ne znam što bih vam rekla – tiho reče žena. – Moj sin je običan mladić, kao i mnogi drugi…

Potom su se žene, natovarene vjedrima vode, uputile prema svojim kućama. Dok su prve dvije čavrljale veselo o svemu i svačemu, treća je žena samo šutjela, jer se osjećala neugodno pored njih dviju. Vrućina je bila nesnosna, a teret sve teži. Na ulazu u selo, sve tri žene ugledaju svoje sinove.

Prva, vidjevši svoga sina kako sjedi na zidiću i zaneseno pjeva, ponosno reče: – Poslušajte ga samo kako prekrasno pjeva! Baš kao anđeo!

– Pogledajte moga sina – ushićeno će druga. – Kako visoko baca kamen! Prekrasno!

Treća je žena i dalje šutjela. Ali njezin sin potrča svojoj majci čim ju je spazio, uze joj teški teret i tako zajedno radosno nastave put do kuće.

Prepričana priča nepoznatog autora

 

Terapijska zajednica „Moji dani“

 

Terapijska zajednica osnovana 2003. godine u okviru Udruge za prevenciju ovisnosti „Moji dani“ , koja se bavi prevencijom ovisnosti od opojnih droga i drugih opojnih sredstava,te alkohola i kocke, koja pruža neophodnu podršku i pomoć onima koji su odlučili da tom najvećem poroku zauvijek kažu – zbogom! Zadatak nam je da smanjimo daljnje širenje ovisnosti i na taj način, kao društveno korisna zajednica, pomognemo oporavku posrnulima, ali i njihovim najbližima. Terapijsku zajednicu smjestili smo u  šumovitom predjelu Hrvatskog zagorja – Đurmancu, na putu prema Maclju.

Nismo slučajno odabrali baš to mjesto za ovu aktivnost, smatrajući da je to idealan krajolik u kojem se najbrže može doći do rezultata potpune rehabilitacije i resocijalizacije onih koji bez narkotika više nisu mogli.

          Terapijska zajednica započela je s radom u ožujku 2003. godine. Osnivač je Udruga za prevenciju ovisnosti o opojnim drogama, pomoć ovisniku i povremenom uzimatelju opojne droge i obitelji „Moji dani“ iz Krapine. Terapijska zajednica je od svog osnutka ostvario značajne rezultate na polju psihosocijalne rehabilitacije ovisnika. Primarni zadatak u narednom periodu je uspostava standarda po kriterijima EU i njihova primjena.

Područja djelovanja udruge –

 • prevencija ovisnosti kod djece i mladih putem edukacije roditelja, djece i mladih
 • senzibilizacija građana o problemu ovisnosti o drogama
 • pomoć ovisniku, povremenom uzimatelju opojne droge i obitelji kroz savjetovalište
 • rehabilitacija i resocijalizacija ovisnika o drogama

Cilj terapijske zajednice je psihosocijalna rehabilitacija i reintegracija ovisnika u normalan život. Pomažemo ovisniku da dođe do spoznaje što ga je dovelo do uzimanja droge i što je droga pokrivala u njegovom životu te ga naučiti kako živjeti sam sa sobom i svojom okolinom bez droge. Terapijska zajednica je smještena kao samostalni objekt u divnom šumovitom predjelu Hrvatskog zagorja na putu prema Maclju, u objektu visoke ugostiteljske kategorije. Smještajni kapacitet je 20 dvadeset korisnika. Terapijska zajednica je u sustavu Ministarstva socijalne politike i mladih.

Terapijska zajednica suradnju je uspješno ostvarila s bolnicama, Centrima za socijalnu skrb, Centrima i Udrugama za prevenciju ovisnosti, i drugim terapijskim zajednicama. Kroz projekt dobrosusjedske pomoći za stare i nemoćne uspostavili smo i kvalitetnu suradnju s lokalnim stanovništvom kojima se pomaže u kućanskim poslovima, poljoprivrednim radovima i slično.

 

Terapijska zajednica za ovisnike o drogama i drugim opojnim sredstvima
Lukovčak 1a, HR-49225 Đurmanec
TEL/FAX +385(0)49346100
GSM +385(0)989068022
E-MAIL udruga.mojidani@gmail.hr
WEB www.mojidani.hr

Datum osnutka udruge  22.02.2002.

Općeniti podaci o udruzi:

‘Moji dani’  Udruga za prevenciju ovisnosti o opojnim drogama, pomoć ovisniku i povremenom
uzimatelju opojne droge i obitelji

 

 

   MISNE NAKANE OD  01.07.2018. DO 08.07.2018.

01. Ned. 13. NEDJELJA U GODINI; Aron, Oliver 08:00 ++MATIJA, PERO I JOZO AZINOVIĆ
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
19:00 ++JANKO I DANICA RUKAV
02. Pon. Bernardin, Mladen, Višnja, Ostoja

 

19:00 ++FRANJO I ANA MRŠO I ++IZ OBIT. MRŠO
03. Uto. Sv. Toma ap., Tomislav, Leon, Rajmond 19:00 +FRANE VUKIČEVIĆ I ++IZ OBIT. VUKIČEVIĆ
04. Sri. Elizabeta P., Elza, Laura, Berta, Neven

 

19:00 +VLADO MILEČKI
05. Čet. Sv. Ćiril i Metoda, Antun, Slaven 19:00 +ANICA I ILIJA BUBALO
06. Pet. Marija Goretti, Bogomila, Suzana, Neda 19:00 DAN MOLITVENIH VJENACA KRALJICE OBITELJI

MISA ZA NAROD (PRO POPULO)

 

07. Sub. Vilibald Vilko, Benedikt, Goran, Zoran 19:00 +ĐURO KOCIĆ I ++IZ OBIT. KOCIĆ, TE

+MATO TRESK I ++IZ OBIT. TRESK

08. Ned. 14. NEDJELJA U GODINI, Akvila, Priska 08:00 +DANIJEL BRAČANOV
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
19:00 +MARIJAN IVANJKO I ++IZ OBIT. IVANJKO

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ: – FRANJO ŽNIDARIĆ i DANIELA UVODIĆ

                                                  – MARIO PRGOMET i MARTINA CVRTNJAK

                                                  – IVAN BOROVČAK i ANTONIJA BARTULA

VJENČANI 29.06.2018.:  HRVOJE IŠTUK i GABRIJELA MATIĆ

KRŠTENI 30.06.2018.:     ANTONINA JANKOVIĆ i EMMA BRNJAS

                   01.07.2018.:     PAOLA RIHTER

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Kad se Isus lađom ponovno prebacio prijeko, zgrnu se k njemu silan svijet. Stajao je uz more. I dođe, gle, jedan od nadstojnika sinagoge, imenom Jair. Ugledavši ga, padne mu pred noge pa ga usrdno moljaše: »Kćerkica mi je na umoru! Dođi, stavi ruke na nju da ozdravi i ostane u životu!« I pođe s njima. A za njim je išao silan svijet i pritiskao ga.

Dok je Isus još govorio, eto nadstojnikovih s porukom: »Kći ti je umrla. Čemu dalje mučiti učitelja?« Isus je čuo taj razgovor, pa će nadstojniku: »Ne boj se! Samo vjeruj!« I ne dopusti da ga itko drugi prati osim Petra i Jakova i Ivana, brata Jakovljeva. I dođu u kuću nadstojnikovu. Ugleda buku i one koji plakahu i naricahu u sav glas. Uđe i kaže im: »Što bučite i plačete? Dijete nije umrlo, nego spava.« A oni mu se podsmjehivahu.

No on ih sve izbaci, uzme sa sobom djetetova oca i majku i svoje pratioce pa uđe onamo gdje bijaše dijete. Primi dijete za ruku govoreći: »Talita, kum!«, što znači: »Djevojko! Zapovijedam ti, ustani!« I djevojka odmah usta i poče hodati. Bijaše joj dvanaest godina. I u tren ostadoše zapanjeni, u čudu veliku. On im dobro poprijeti neka toga nitko ne dozna; i reče da djevojci dadnu jesti.

Riječ Gospodnja.