«

»

srp. 11

Župne obavijesti 8. srpnja 2018. – 14. NKG

Mise nedjeljom su u 8, 10 i 19h, mise u 11:30 nema do rujna.

Svima koji idu na godišnji sretan put i neka se lijepo odmore i obnove fizičke, psihičke i duhovne snage

Ljetne vrućine stižu. Pazimo svi na dolično odijevanje. Oni kojima rad klime jako smeta neka potraže u crkvi mjesto gdje se manje osjeti strujanje hladnog zraka. Ipak većina podržava da se klima uključi.

  • Neka ministranti ne zanemaruju svoju službu tijekom ferija. Dok su u Zaprešiću neka ministriraju svake nedjelje kada i još koji putu tjednu.
  • Preporučujemo knjige iz župne biblioteke kao ljetno štivo: Biblioteka je otvorena u radno vrijeme župnog ureda: pon-pet 10-12 i 17-19h.
  • Danas je nedjelja župnog Caritasa kada prikupljamo priloge za potrebe siromašnih.
  • Naša župa broji oko 2850 obitelji (stanova i kuća), od toga su u župnoj evidenciji imamo prijavljeno 2035 domaćinstava, dok više od 800 se još nisu prijavili. Njima je ovaj tjedan dostavljena evidencijska kartica putem kojeg se trebaju prijaviti u župnu. Ispunjavanjem i dostavom podataka deklarirate se članom Crkve i prihvaćate da župni ured pohrani i koristi vaše osobne podatke u skladu za Zakonom od zaštiti osobnih podataka (GDPR). Podsjećamo, župljani župe B.D. Marije Kraljice apostola su svi katolici koji stanuju na području župe više od tri mjeseca bez obzira gdje su prijavljeni, gdje su primili sakramente ili kamo idu na misu.
  • Misna nakana je nakana na koju svećenik prikazuje misu po želji darivatelja. Misne nakane mogu biti različite. Iako se najčešće prikazuju za pokojne, bilo bi vrlo pohvalno i preporučljivo da nakane uključe i potrebe živih, potrebe Crkve, svijeta kao i naše osobne nakane. Misne nakane mogu biti i zahvale ili na čast Majci Božjoj, svecima, za zdravlje, sretan porod, dobro vrijeme, plodove zemlje, nova duhovna zvanja, zahvala za obljetnicu braka itd. U našoj župi se misne kakane za slijedeću godinu upisuju od prvog ponedjeljka u prosincu i vrlo brzo se upišu svi datumi za slijedeću godinu. Ako niste uspjeli upisati vašu misu nakanu na željeni datum možete svoju molitvu uključiti u molitve vjernika na misi za narod (nedjeljom u 10 ili petkom u 19). Također možete upisati misne nakane koje naši patri služe na jutarnjoj misi svakog dana u 6:30 na Lužnici. Misnu nakanu na Lužnici možete upisati  osobno na porti Duhovnog centra ili telefonom 3350-944.
  • U nedjelju 15.7. na misi u 19 sati pjeva Alan Hržica, hrvatski pjevač.Jedan je od predvodnika duhovne glazbene pozornice u Hrvatskoj. 2017. je objavio prvi studijski album duhovne glazbe “Nova stvorenja”. Nakon velikog uspjeha koncerta i albuma “Kamenita vrata live”, koji je nagrađen i Porinom, Alan je nastavio u istom smjeru s raznovrsnom ekipom glazbenika i tekstopisaca zbog čega album predstavlja svojevrsnu mješavinu slavljeničke glazbe i duhovnog popa..
  • Nacionalni susret Hrvatskih Katoličkih obitelji održava se 15-16 rujna 2018. u Splitu-Solin. Prijavite se u župnom uredu.

 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ:  – MARIO MIKAŠINOVIĆ i MARTINA LOVRIĆ

                                      – IVAN BOROVČAK i ANTONIJA BARTULA

VJENČANI 07.07.2018.:  FRANJO ŽNIDARIĆ i  DANIJELA UVODIĆ

KRŠTENI 07.07.2018.:     LUKAS ČAVLOVIĆ

 

 

Jednodnevni izleti na more

Svaki utorak, subotu i nedjelju tijekom srpnja i kolovoza vodimo Vas i Vaše obitelji na jednodnevno kupanje u Malinsku na otoku Krku.

Cijena karte je samo 90,00 kn po osobi.

Polasci su rano ujutro ovisno o mjestu polaska, a povratak je u kasnim večernjim satima.

POLASCI IZ Zaprešića (autobusna stanica nasuprot željezničkog kolodvora) – 5:00 sati,

Rezervirajte već danas svoje mjesto u autobusu na broj mobitela 091/504 2715 (od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 17 sati)

Nedjeljom su u Malinskoj Sv. Mise po slijedećem rasporedu:

  • u župnoj crkvi Sv. Apolinara u 10 sati,
  • u samostanu Sv. Marije Magdalene u 9:30 sati.

 

 

Diktatura praznine

Kada moda zamijeni misao, a misao postane opasna, jer politička korektnost i moralna policija vire iza svakog ugla, od medija do sveučilišta, to je svijet u kojem je jedino rješenje disidentstvo. Ali ne ono fizičko, jer se od ovog bezidejnog i hiperkontroliranog svijeta nema gdje pobjeći, disidentstvo postaje nutarnje, samoizolacija duha koji više ne gleda u Zemlju, jer u njoj i tako caruje uniformiranost i bezidejnost, nego u nebo, čekajući dašak božanskog da otpiri talog svijeta bez ideja.

Eto, na Kubi kćerka Raula Castra, Mariela Castro Espin, traži da se u novi kubanski ustav unese odredba koja štiti i promiče prava LGBTIQ zajednice. Moda je moda, pa bi bio red da Castro crvenu zastavu zamijeni onom duginih boja. Oni koji su se pobunili protiv ovog prijedloga Raulove kćerke nisu kubanski komunisti koji su homoseksualce do jučer zatvarali, nego sami homoseksualci. Tako je Heriberto Sosa, predsjednik latinoameričke udruge LGBTIQ osoba, za NBC izjavio da na Kubi ne treba uvoditi homoseksualna prava, jer je važnije regulirati temeljna ljudska prava, slobodu govora, slobodne izbore i pluralizam na dobrobit svih. Castrova kćerka bi se, pomodno, furala na “prava manjina”, dok bi te iste osobe radije da ih se okani i kaže ćaći da u toj zemlji postoje važnije stvari za rješavati.

Potrošene ideje – Komunizam i socijalizam kao ideje su potrošeni, demantirala ih je povijest, kao i druge velike ideologije (nacifašizam nema potrebe spominjati), uključujući i liberalizam. I jedna i druga, i komunistička i liberalna teorija djeca su Francuske revolucije zakvačeni na jednu istu ideju, ideju progresa, napretka. To je jedna od glupljih ideja, kako je pisao Chesterton, jer vjeruje da je četvrtak bolji od srijede, samo što dolazi dan poslije. I jedna i druga ideja stoga dijele ljude i društva na napredne i nazadne snage.

Propast ljevice svuda po svijetu i Europi počeo je onog trenutka kada su počeli ratovati za prava raznih umjetno proizvedenih manjina, kada im je gay parada postala važnija od prvosvibanjske povorke, kada su mjesta koja su stvarala društveno zajedništvo, od nacije preko tvornice do obitelji, krenuli rastakati, a radnika, proletera, propadajući srednji sloj koji se opire ovoj pomodnosti pretvorili u homofoba, ksenofoba, mračnjaka… Porast populističkih pokreta samo je posljedica toga. Liberali su nakon šezdeset osme, suprotno liberalnom razlikovanju privatnog i javnog, od privatnih stilova života (spolnih) napravili prvorazredno političko pitanje na koje ni na Kubi komunisti ne mogu biti imuni. Važnije je tko stavlja nešto u neku rupu, nego tko gdje radi, i radi li uopće. Glupost današnjeg “naprednog svijeta” i njegovih paradoksa posebno je vidljiv u geslu kako je religija privatna stvar, ali spolna orijentacija nije, dapače, ona je danas lakmus papir nečije progresivnosti. Religije, kao “privatne stvari”, stvorile se velebne kulture i civilizacije, za LGBTIQ i pripadnu kulturu ne znam što su pridonijeli čovječanstvu osim nakupina nebitnih sloboda dok se bitne brišu, uklanjaju ili ukidaju. Tako ni kod nas, kada se govori o propasti SDP-a, svi gledaju u Bernardića, no nije problem Bernardić, jer sve današnje tradicionalne stranke, ljevice i desnice, tavore u krizi ideja zakvačeni za “manjine”, “migrante”…, postajući ljevica, najbolji saveznik globalizma i globalnog kapitala.Da, problem je kada nema kruha, ali je mnogo veći problem kada nestane ideja, kada se postojeće političke teorije ofucaju, kada nemaju što više reći osim da su za “napredak”. U svijetu bez ideja stradala je i umjetnost pretvorena u diktaturu faktičnog, u “instalaciju”, u “performans”, koja više ne nudi ljepotu nego provokaciju.

Nestanak misli – Dvjema velikim idejama koje su obilježile našu prošlost i sadašnjost, osim homića i progresa, zajedničko je i da su radikalno antimetafizične, a tamo gdje nestane metafizika nestaje i misao.

Ne znajući spojiti modernitet i tradiciju, što je svojstveno progresistima i revolucionarima, ove propale ideologije i ideje tzv. ljevice i desnice u svom progresističkom procesu emancipacije posvađale su radnika i vlasnika (klasna borba), pa su onda, premjestivši klasnu borbu na borbu spolova, posvađale muškarce i žene, pa djecu i roditelje (šezdestosmaška borba protiv svakog autoriteta), odvojile su seks od rađanja, pa rađanje od seksa (umjetna oplodnja i Elton John), čovjeka od prirode, čovjeka od transcendencije (Bog je mrtav), itd, itd…

Diktatura praznine: Sve stupove (zapadne) kulture srušili su, ili ruše u ime “napretka”. Napretka prema čemu? Ničemu! To NIŠTA je jedino i žurno vrijedno mišljenja kao točka novog početka, kao dekonstrukcija dekonstrukcije…

Ivica Šola – Glas Slavonije

 

 

Loše navike – poučna priča

Bogati čovjek zatraži od starog učitelja da mu sina odvikne od loših navika. Učitelj povede mladića u šetnju vrtom.

Zaustavi se na jednom mjestu i zatraži od mladića da iščupa malu biljku što je rasla nedaleko od mjesta na kojem su stajali. Mladić zahvati biljku palcem i kažiprstom i iščupa  je iz zemlje.

Učitelj zatim zatraži da iščupa malo veću biljku od te. Mladić malo jače povuče i iščupa i nju.

“A sada iščupaj ovu”, reče učitelj, pokazujući na jedan grm. Mladić je morao upotrijebiti svu svoju snagu da bi je iščupao, ali mu i to pođe za rukom.

“A sada iščupaj ovu”, reče starac, pokazujući na drvo trešnje. Mladić obuhvati rukama stablo i počne ga čupati iz zemlje. Ali stablo ni da se pomakne. “Pa ovo je nemoguće”, reče mladić zadihano.

“E tako ti je i s lošim navikama”, reče mu stari učitelj. “Kada su mlade, lako ih se riješiti, ali kad se razviju teško ih je iskorijeniti.”

autor nepoznat

 

 

   MISNE NAKANE OD  08.07.2018. DO 15.07.2018.

08. Ned. 14. NEDJELJA U GODINI, Akvila, Priska 08:00 +DANIJEL BRAČANOV
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
19:00 +MARIJAN IVANJKO I ++IZ OBIT. IVANJKO
09. Pon. Bl. Marija Petković; Augustin; Veronika 19:00 ++IVAN ČRNEC I NADA KOLOMIJCEV
10. Uto. Amalija, Ljubica, Filip, Rufina, Emanuel 19:00 +MATO KRNJIĆ
11. Sri. Sv. Benedikt (zašt. Europe), Pio, Olga 19:00 +FILIP PERIĆ I ++IZ OBIT. PERIĆ
12. Čet. Ivan, Petar, Tanja, Živko, Mislav 19:00 ++MIHAILO, MARIJA I DRAŽEN DRAGIĆ
13. Pet. M. B. Bistrička, Henrik II, Hinko 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)

 

14. Sub. Kamilo, Franjo, Miroslav, Angelina 19:00 ZA ++IZ OBIT. PETROVIĆ I BORIĆ
15. Ned. 15. NEDJELJA U GODINI, Bonaventura 08:00 ++LJUBICA IVIĆ
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
19:00 +ANĐA TEKLIĆ

 

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Isus dođe u svoj zavičaj. A doprate ga učenici. I kada dođe subota, poče učiti u sinagogi. I mnogi što su ga slušali preneraženi govorahu: »Odakle to ovome? Kakva li mu je mudrost dana? I kakva se to silna djela događaju po njegovim rukama? Nije li ovo drvodjelja, sin Marijin, i brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama?« I sablažnjavahu se o njega.

A Isus im govoraše: »Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju i među rodbinom i u svom domu.« I ne mogaše ondje učiniti ni jedno čudo, osim što ozdravi nekoliko nemoćnika stavivši ruke na njih. I čudio se njihovoj nevjeri.

Riječ Gospodnja.