«

»

velj. 11

Župne obavijesti 11. veljače 2018. – 6. NKG

Kateheze 10 Božjih zapovijedi u župi bl. Alojzija Stepinca u Rakitju počinju večeras u 19:30h. Tko želi ići neka se javi p. Vinku. Kateheze su svake nedjelje u isto vrijeme. Polazak župnog kombija je u 19h. Tko želi ići neka se javi p. Vinku (0917388507). Župa nudi organizirani besplatni prijevoz kombijem. ako se skupi 6-9 ljudi.

U srijedu, veljače je Čista srijeda ili Pepelnica. U našoj župi blagoslov pepela i obred pepeljenja bit će na misi u 19h. Taj dan je zapovjedani post i nemrs (jednom na dan najesti se do sita i ne jesti meso).

 • Valentinovo je u srijedu 14.2. Tog dana je Čista srijeda (pepelnica). To je jedan od dva posna dana u godini. Ako zaljubljeni ili oni koji se vole žele proslaviti dan ljubavi, neka to učine u utorak prije Valentinova, jer nitko ne smije zaobići zapovijed nemrsa i posta na Čistu srijedu.
 • U petak, 16. veljače, u 18.30 sati imat ćemo pobožnost Križnog puta u našoj župi, koja će se nastaviti tijekom cijele korizme utorkom i petkom 18.30 sati; i nedjeljom u 18:15h.
 • Kateheze za mlade i odrasle su četvtkom i nedjelom u 20h. Danas je druga nedjelja u mjesecu – nedjelja župnog Caritasa. Na izlazu iz crkve možete dati svoj prilog za potrebe siromašnih.
 • Tečaj govorništva za lektore župe Kraljice apostola počinje u četvrtak 2.2018. u 20h. Prvi blok sat bit će vježbe za glas i izgovor: vježbe foniranja i disanja. Svi dosadašnji čitači na misama i svi oni koji to žele postati neka dođu. Bilo bi dobro da se najave zbog kopiranje materijala.
 • Laudato TV prošli tjedan je snimio emisiju Blagoslovljen tek u kojoj je p. Vinko Sudar pripremio biftek na jedan vrlo zanimljiv način i govorio o našoj župi. Ako niste gledali u srijedu 07.02. od 20 sati, danas ide repriza u 14:20. Laudato TV (MaxTV, kanal 503; OptiTV, kanal 15 i H1Telekom, kanal 31.)
 • Druženje za umirovljenike je svakog petka iza večernje mise u župnoj konobi.
 • Donesite lanjske maslinove grančice i ostavite u predvorje crkve da se mogu spaliti i napraviti pepeo za pepelnicu.
 • Danas je Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava svake godine u Katoličkoj Crkvi 11. veljače. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. Kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Za datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Toga dana dovezite svoje bolesne na misu u 10 sati, za vrijeme mise će svi bolesnici imati priliku primiti bolesničko pomazanje.
 • Na stolu za tisak možete nabaviti katoličke novine i časopise: Mali koncil, Glas koncila, Veritas, Svjetlo Riječi, KANU, Glasnik srca Isusova.

 

 

Korizma 2018

 1. veljače (srijeda) ČISTA SRIJEDA – PEPELNICA
 2. i 17. veljače (petak i subota) korizmena duhovna obnova vlč. Ciril ČUŠ
 3. ožujka (subota) Zaprešićko HODOČAŠĆE NA STEPINČEV GROB
 4. ožujka (nedjelja u 20h) koncert pansionske baštine
 5. ožujka (ponedjeljak) SVETKOVINA SV. JOSIPA
 6. ožujka (srijeda) Večer milosrđa – Dekanatska duhovna obnova za mlade (20 h)

25.–30. ožujka POHODI BOLESNICIMA I USKRS. ISPOVIJEDI

 1. ožujka (subota 9-21h) Duhovni seminar „
 2. ožujka (nedjelja) CVIJETNICA – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE
 3. OŽUJKA (ponedjeljak) VELIKA ISPOVIJED (17h)

29.–31. ožujka SVETO TRODNEVLJE

 1. travnja (nedjelja) U S K R S

 

Riječ korizma latinskog je podrijetla (quadragesima dies), a znači «četrdeset dana» ili «četrdesetodnevlje» i odnosi se na četrdesetodnevno razdoblje crkvene ili liturgijske godine od Čiste srijede preko pet vlastitih nedjelja (čista, pačista, bezimena, sredoposna i gluha) do nedjelje Cvjetnice.

Biblijsko utemeljenje razdoblja korizme počiva na Kristovu četrdesetodnevnom boravku i kušnji u pustinji, a crkveno-povijesni razlog leži u drevnoj praksi prvih kršćana da se u 40 dana što bolje pokorom i  vjeronaukom pripravi katekumene, tj. odrasle osobe za sakrament krštenja, koji će primiti u Vazmenom bdijenju u noći Velike subote.

Kako se dalje kroz povijest uglavnom krštavalo malu djecu a katekumena za pripravu  bivalo sve manje, korizmena se praksa prenijela na sve odrasle kršćane. Sada korizma ima za cilj da se putem pokore i prikladne moralne pouke kršćani podsjete na neizbrisiv značaj njihova krštenja i krsne milosti te da se obrate sa životne stranputice, ukoliko su se osobnim grijehom od Boga i bližnjih otuđili.

Inače Crkva trajno poziva svoje vjernike na promišljanje i propitivanje vlastitoga života. To ona čini u raznim prigodama (o svim velikim blagdanima, spomenima svetaca, u adventu, pri podjeli sv. sakramenata, zavjetima i hodočašćima pa i na pokopima) pozivajući pojedinca i zajednicu na obraćenje od krivoga životnog puta kroz cijelu crkvenu godinu. Ipak korizmu je odabrala kao posebno ili povlašteno vrijeme u godini koje svoj vrhunac dostiže u danima Velikoga tjedna proslavom otajstava Kristove muke, smrti i uskrsnuća.

Smisao korizme se ne svodi samo na pokoru koja će čovjeku naizgled nešto uzeti u životu, uskratiti mu štogod i razvlastiti ga od nečega da bi ostao siromah. Naprotiv, njezin smisao je u duhovnom i moralnom obogaćenju čovjeka, i to pravim vrijednostima, koje bitno mijenjaju njegovu perspektivu kako ovdje na zemlji tako i u vječnosti.

Za korizmu uglavnom kažemo da je vrijeme pokore, tj. da bi kršćani trebali nešto u sebi pokoriti, odnosno spriječiti ili suzbiti. Znači da bi trebali prepoznati i suočiti se s vlastitim manama, nedostacima i lošim osobinama koje stvaraju nered i grešno ozračje. Praksa pokoravanja samoga sebe izvodi se često na tjelesnoj ili psihičkoj razini, ali treba neizostavno donijeti promjene nabolje i na duhovno-moralnoj i društvenoj ravni čovjekova bića. Tako bi npr. post kao odricanje od mrsne ili obilne hrane i slastica trebao pokornika voditi tome da nauči ili uvježba obuzdavati svoj nagon za pretjeranim uživanjem hrane, da očvrsne njegova volja i odlučnost, ali i da pretekli komad hrane ne ostavlja u hladnjak, već da ga daruje potrebitome siromahu. Sličan smisao ima odricanje od duhana i alkohola, koje nema za rezultat samo povratak zdravlju i uštedu novca, nego i izgradnju osobnog karaktera kao preduvjeta skladnih odnosa u braku, obitelji i društvu.

Također poziv Crkve na odricanje od svakovrsnih zabava ide za tim da čovjek zastane, pribere se, uđe u svoj nutarnji svijet i preispita svoj životni hod. Naime tek na osami, daleko od buke, možemo jasnije čuti Božji glas i oraspoložiti se za molitvu.

 

 

Korizmena duhovna obnova p. Ciril Čuš Zaprešić: 16.-17. 2. 2018.

Puno puta pater Ciril ispričao je kako je on upoznao Isusa i što njemu znači Isus u svakodnevnom životu. Nakon teškog djetinjstva u kojem ga je otac fizički zlostavljao te se teško nosio sa svakodnevnim obvezama i učenjem, bio depresivan i povlačio se u sebe, pater Čuš počeo je čitati Bibliju, i to mu je donosilo mir.

Jednog dana prijatelj ga je pozvao da mu se pridruži na molitvenoj zajednici.Svjedočanstvo žene koja je oprostila svome mužu zlostavljanje navelo ga je na razmišljanje te mu je svećenik predložio ako se želi pomiriti s ocem da mora moliti. Bilo je jako teško, tek nakon godinu dana skupio je hrabrosti i otišao ocu i zatražio oproštenje, uslijedilo je novo razočaranje, otac je postao još gori, postao je za oca nitko i ništa.

Tek nakon 2 godine je počelo razmišljanje da kaže ocu da ga voli, ali kako kad nema ljubavi koju će dati ocu. Kroz molitvu Isus mu je napunio srce te je uspio reći ocu da ga voli ali otac je bio još gori.

Ipak patera Cirila 4 stvari su držale na životu: krunica, misa, molitvena zajednica i biblija.

Napokon, nakon još godinu dana jake molitve uspio je ponovo reći ocu da ga voli, i zagrlio ga je…otac je uzvratio, prestao piti, sve se promijenilo. Otac je postao onaj pravi. Pater Ćuš nastavio je moliti. Isus je živ. Uz svakodnevnu krunicu svaka 2-3 dana išao je na misu jer nije mogao bez nje, bez Isusa, vratio se ponovo u školu, odrekao se sebe i odazvao tamo gdje ga Bog zove, ali Bog nije konkretno govorio nego kroz klanjanja, molitvu i zajednicu. Pater Ciril je uspio i sada svjedoči o Isusu i o tome kako je Isus promijenio njegov život.

 

Petak

17:00-17:05 početak duhovne obnove – Pozdrav i uvod (vlč. Ciril)

17:05-18:50 Prilika za ispovijed ili kratki razgovor (5-6min)

-vremensko ograničenje na 5 minuta. Oni koji trebaju savjetovanje ili dulji razgovor neka duhovnika potraže u drugo vrijeme i na drugom mjestu.

17:05-17:20 Ispit savjeti

17:30-18:00 krunica i litanije

18:00 Slavljenje (Fidelis)

19:00-20:00 Misa

20:00-21:00 klanjanje

 

Subota

9:00-9:15 uvodni nagovor (vlč. Ciril)

9:15-12:15 Prilika za ispovijed

9:15:11:00 Slušanje cijeloga evanđelja po Mateju

11:00 Krunica

12:15-14:15 pauza

14:30-15:30 susret zajednice Gorušičino zrno

15:30 – 17:15 Prilika za ispovijed

15:30- krunica Božanskog milosrđa

16:00-16:30 Krunica  i litanije

16:30-17:30 Molitva u tišini i razmatranje. Instrumentalna glazba u pozadini.

17:30-18:00 Pauza

18:00-18:15 Nagovor (vlč. Ciril)

18:15 – 18:55 Prilika za ispovijed

18:15-19:00 Slavljenje

19:00 Misa,

20:00 klanjanje

 

   MISNE NAKANE OD  11.02.2018. DO  18.02.2018.

 

11. Ned. 6. NEDJELJA U GODINI;

Gospa Lurdska (dan bolesnika)

08:00 +ANDRIJA I PAULINA DOJKIĆ
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
    11:30 +PETAR NAĐ
19:00 ++DANICA I STIPO JUROŠ
12. Pon. Eulalija, Zvonimir, Damjan, Jakob 19:00 ++BRANKO I ĐURO DRAGIĆ

 

13. Uto. Katarina Ricci, Božica, Pavao, Stjepan 19:00 ZA DJECU SPECIJALNE BOLNICE BISTRA
14. Sri. ČISTA SRIJEDA-PEPELNICA (post i nemrs) 19:00 +JAKOV ŠUKER I ++IZ OBIT. ŠUKER
15. Čet. Faust, Klaudije, Vitomir, Onezim, Tin 19:00 NA NAKANU OBIT. PAVIŠIĆ
16. Pet. Julijana, Samuel, Danijel, Miljenko 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
17. Sub. 7 Sv. Utem. Slugu BDM, Bartol, Donat, Božidar 19:00 ZAHVALA ZA DOBIVENE MILOSTI –

– NAKANA OBIT. CESAREC

18. Ned. 1. KOR. NEDJELJA (ČISTA), Šimun, Bernardica 08:00 ++MARA I VICE MARŠIĆ
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
11:30 +JOSIP PERVAN I ++IZ OBIT. PERVAN
19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

-NAKANA ZA NEROĐENE-

+IVAN MOGUŠ

KRŠTENJA  10.02.2018.:  VIKTORIJA KRIŽIĆ  i RIKARDA MARIJA KRAGULJAC

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Dođe k Isusu neki gubavac, klekne i zamoli: »Ako hoćeš, možeš me očistiti!« Isus ganut pruži ruku, dotače ga se pa će mu: »Hoću, budi čist!« I odmah nesta s njega gube i očisti se. Isus se otrese na nj i odmah ga otpravi riječima: »Pazi, nikomu ništa ne kazuj, nego idi, pokaži se svećeniku i prinesi za svoje očišćenje što propisa Mojsije, njima za svjedočanstvo.« Ali čim iziđe, stane on uvelike pripovijedati i razglašavati događaj tako da Isus više nije mogao javno ući u grad, nego se zadržavao vani na samotnim mjestima. I dolažahu k njemu odasvud.

Riječ Gospodnja.