«

»

pro. 20

Župne obavijesti 20. prosinca 2020. – ČETVRTA NEDJELJA DOŠAŠĆA

Sveci i imendani slijedećeg tjedna: u ponedjeljak je sveti Petar Kanizije, prezbiter i crkveni naučitelj; u četvrtak je Badnji dan; u petak Rođenje Gospodinovo – Božić, svetkovina; u subotu je sveti Stjepan Prvomučenik; u nedjelju je Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa.

Danas skupljamo priloge za naš župni Karitas.

U četvrtak je Badnji dan. U želji da što više župljana dođe na svete mise, a da se ispoštuju mjere o završetku svih svečanosti do 22 sata, svete mise će se slaviti u 16:30, 18:00, 19:30 i 21:00. Ove svete mise zamjenjuju misu polnoćku.

 • Badnji dan i post. Nekada su na Badnji dan bili propisani post i nemrs, no crkveni zakon na to više ne obvezuje. Većina naših vjernika i dalje posti na taj dan i to je hvalevrijedno i Bogu ugodno, no nije obvezujuće.
 • Pohod prijavljenim bolesnima je u ponedjeljak i utorak.
 • Ovog tjedna neće biti prilike za svetu ispovijed.


 • Slavljenje svetih misâ nakon 21. prosinca i na svetkovinu Božića. Nastavljamo s praksom upisa za dolazak na misna slavljâ. Na Badnji dan i Božić je dopušten veći broj vjernika u crkvi. Tako da će na Badnji dan i Božić u crkvi moći biti 110 osoba, a u Pastoralnom centru kao i do sada 25 osoba.
 • Molimo obitelji, ako je moguće, da svi članovi dođu na istu misu.
 • U prostoru kapelice mogu se smjestiti četiri obitelj, a na galeriji iznad sakristije tri.
 • Za sudjelovanje na svetim misama možete se prijaviti od ponedjeljka u uredovno vrijeme, ili osobnim dolaskom ili telefonski; nikako e-mailom ili SMS-porukom

 • Pomoć za obitelj Ljubić. Prošlog je tjedna za obitelj Ljubić uplaćeno 8440 kuna, od toga na župni račun 1350 kuna. Hvala vam od srca!
 • Zahvaljujem svima koji su uplatili prilog za župu, koja se trenutno nalazi u teškom financijskom stanju. Župa se financira isključivo od vaših priloga i unatoč uvriježenom mišljenju ne dobiva ništa niti od države niti od nadbiskupije.
 • Blagoslov obitelji. Do sada smo pohodili 271 obitelj, čime je završen 1. krug blagoslova. Zahvaljujemo svima što ste nas lijepo primili. 2. krug blagoslova počinje u utorak, 29. prosinca. Za blagoslov je potrebno prijaviti se za vrijeme uredovnog vremena u župnom uredu do 23. prosinca. Raspored će biti objavljen iduće nedjelje. Za vrijeme blagoslova molimo domaćine da nose maske.
 • Župni ured je zatvoren od 24. do 28. prosinca. Od 29. prosinca ureduje redovito.

NEDJELJNO EVANĐELJE: Lk 1,26-38

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme:

Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. Anđeo uđe k njoj i reče: »Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!« Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No anđeo joj reče: »Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.«

Nato će Marija anđelu: »Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?« Anđeo joj odgovori: »Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!«

Nato Marija reče: »Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!« I anđeo otiđe od nje.

Riječ Gospodnja.

NEDJELJNO RAZMATRANJE

Evo osnovne teme. Radost. To je evanđelje, to je početak spasenja: „Raduj se!“ U današnjem odlomku gotovo je svaka riječ prožeta pozdravom: „Zdravo!“ (grčki haire = raduj se). Idemo redom.

Posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret. Taj grad u prezrenoj Galileji nikada nije spomenut u Starom zavjetu. I upravo tamo Bog šalje anđela, i upravo tamo pronalazi i izabire Mariju za jedinstvenu zadaću. Bog nas uvijek iznova iznenađuje. I to u pozitivnom smislu. Daje nam uvijek i više nego što očekujemo i više nego što zaslužujemo. Kao što je Bog izabrao prezreni Nazaret: Iz Nazareta da može biti što dobro!? (Iv 1,46). To se i nama dogodilo. I još uvijek nam se događa. Bog nas izabire i određuje za svoju djecu. Po krštenju to doista i postajemo. Povjerava nam svoju riječ, povjerava nam sakramente, na nas izlijeva milost opraštanja i milost izabranja. Zato što bismo bi toga bili na poseban način dostojni? Nipošto. Jednostavno, jer nas ljubi. Haire! Raduj se!

Djevici. Evanđelista Luka naglašava da je Marija bila djevica da bi naglasio da je utjelovljenje Božjeg Sina djelo Duha Svetoga (uz Marijinu suradnju). Čisti Božji dar. U tome nam smislu Marijino djevičanstvo može biti znak.

Mi nismo kadri sami u sebi začeti nešto dobro. Bog je onaj koji nas izabire i po Duhu Svetome oplođuje milošću da bismo bili kadri činiti Božje stvari i rađati, donositi Krista u ovaj svijet. Velik je to Božji dar. Haire! Raduj se!

Zdravo, milosti puna (= raduj se, zamilovana, ti koja uživaš Božju naklonost). Božja naklonost nadilazi svako Marijino iščekivanje. Njezino je izabranje jedinstveno u cijeloj povijesti spasenja. Puna milosti i majka Spasiteljeva! Međutim, svakome je dana milost primjerena njegovoj ulozi i njegovu mjestu u svijetu. Bog i nas izabire. Nismo slučajno postavljeni tamo gdje jesmo. Bog nas tamo treba. Dogodi se da čovjek u svojoj ludosti pomisli da se nalazi na nekom uglednom mjestu samo zbog svojih sposobnosti i svoga ugleda. Mi kršćani znamo da Bog svime upravlja i da očekuje da čovjek upravo na svome mjestu i položaju čini dobro i vrši njegovu volju, baš kao što Mordokaj poručuje kraljici Esteri, Židovki da se zauzme za svoj narod: „Tko zna, nisi li se baš i popela do kraljevske časti zbog časa kao što je ovaj?“ (Est 4,14). Veliko je i naše dostojanstvo. Haire! Raduj se!

Gospodin s tobom. Gospodin je s Marijom. Nije sama i ne treba se bojati niti blagovijesti o svom izabranju, niti onoga što se od nje očekuje. I ovdje se pronalazimo. Sada i mi dobro znamo: nikad više nećemo biti sami. Što god Gospodin od nas tražio, on je s nama. Evo, Bog je spasenje moje, uzdam se, ne bojim se više (Iz 12,2). Stvarno: Haire! Raduj se!

Kako će to biti? Kako odgovoriti na Božji poziv, kako biti „na visini zadatka“? Lako. Jer Bogu ništa nije nemoguće! On koji nas poziva, on daje i snage.

Neka mi bude! Kako nam zvuče poznato ove riječi. Po sebi razumljive. Međutim, to Bogu kazati znači shvatiti ono sržno, ono što je Isus rekao u svojoj smrtnoj borbi: „Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!“ (Lk 22,42). Kršćanski život to i jest: traženje volje Božje. Nikad se neću pokajati. Kršćanine, haire! Raduj se! Gospodin je pred vratima.

dr.sc. Zvonko Pažin, profesor Liturgike na KBF-u u Đakovu

Uz dozvolu autora preuzeto s portala www.vjeraidjela.com

MISNE NAKANE 20.12.2020. DO  27.12.2020.