«

»

svi. 13

Župne obavijesti 14.5.2017.

 

Danas je Majčin dan, koji ćemo s djecom obilježiti na misi u 11:30h.

Danas je nedjelja župnog caritasa kada prikupljano priloge za siromahe naše župe.

Mariju Kraljicu apostola, zaštitnicu naše župe proslavit ćemo u subotu 27.5.2017. Slavlje započinje svetom misom u 17h, a nastavlja se u crkvenom dvorištu uz roštilj, pjesmu, živu glazbu.

 • U mjesecu svibnju molimo svibanjske pobožnosti koje su svakoga dana u 18:25. Ovaj mjesec molimo za duhovna zvanja u župi, kako sadašnja, tako i ona buduća, krizmanike, prvopričesnike i naše obitelji.
 • U četvrtak 18.5. u 19h u crkvi sv. Ivana krstitelja bit će misa i blagoslov kipa sv. Ivana Pavla II.
 • MODRAVE – Hoće li i ovo ljeto proletjeti mimo tebe u ispraznoj zabavi 0-24 kroz sve ono što zapravo nije odmor? Tragaš li za novom snagom koja će osokoliti tvoja mlada krila nakon iscrpljujuće školske/akademske/radne godine? Čezneš li za malo više mira, radosti, Riječi, molitve… Boga u svome prenatrpanome dnevnom rasporedu? Više informacija na skac.hr
 • Župni Dan braka i obitelji obilježit ćemo 28.5. Na misi u 8, 10 i 11:30 svira i pjeva obitelj Vukašinović iz Velike. Ova obitelj je svoj život otvorila životu i Božjoj volji koja im je podarila 16 djece. Veliki dio njih su glazbenici koji njeguju tamburašku glazbu koju uvode u liturgijsko pjevanje. Obitelj Vukašinović će predvoditi pjevanje i sviranje na misama u župnoj crkvu u 8, 10 i 11 :30 sati. Na kraju svake mise dat će svjedočanstvo kako se uvijek treba otvoriti životu i da će Bog sve upravljati na dobro.
 • U utorak, 16. svibnja 2017., s početkom u 18 sati u kino dvorani u Zaprešiću prikazat će se najnoviji film redatelja Jakova Sedlara o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu pod nazivom „Svetac, zločinac i dvorske lude“. Ulaz Besplatan
 • Duhovnu obnovu 5.-6. lipnja vodi vlč. Ciril Čuš.
 • Ponedjeljak, 5.6.2017. u 16:00 Prilika za ispovijed, 19:00 Misa, 20:00 klanjanje,
 • Utorak, 6.6.2017.,9:00-12:00 Prilika za ispovijed ili kratki razgovor, 15:30 – 17:00 Prilika za ispovijed, 18:00 Prilika za ispovijed, 19:00 Misa, 20:00 klanjanje
 • Župni izlet na Sljeme će biti 17.6. Misa u sljemenskoj kapelici u 11h, nakon mise druženje, roštilj, igre.
 • MVKO organizira Hodočašće u Mariju Bistricu 20.5. Polazak busom u 8h, povratak oko 18h. Cijena prijevoza 50kn. Prijave i informacije u župnom uredu.
 • Krizmanici neka ovaj tjedan donesu posvjedočenja za kumove u župni ured radnim danom 10-12 ili 17-19 sati.
 • Prijave za ljetovanje u Splitu za srednjoškolce i krizmanike (22. do 29. srpnja 2016.) traju do 1. Lipnjaa. Prijaviti se mogu aktivni srednjoškolci i krizmanici. Troškovi ljetovanja 600 kn – all inclusive (putovanje, smještaj, hrana i piće).
 • Video i slike od prve pričesti možete pogledati na mka.hr i naručiti u Foto Labu, Pavla Lončara 8A.

 

Krizma 21.5.2017. u 11:30

 • Ispovijed za roditelje i kumove (ako ne stignu ovdje mogu se ispovjediti i drugdje)
  • Utorak 16.5. od 18:00 do 19:30
  • Petak, 19.5. u 18:15
  • Subotu 20.5. u 18:30
 • Ispovijed za krizmanike upetak 19.5. u 20:00
 • Generalna proba za krizmanike upetak 19.5. nakon ispovijedi u 21h
 • Oblačenje krizmaničkih haljina i posljednje pripreme u nedjelju 21.5. u 10:30 u Velikoj dvorani
 • Misa podijele krizme nedjelja 21.5. u 11:30h
 • Nakon mise i slikanja, prije polaska doma neka krizmanici uredno odlože haljine u velikoj dvorani.
 • Za krizmu je potrebno platiti  200kn. (Tu je uključeno sve: priručnici, kursiljo, taksa, fotografiranje, snimanje, haljinice…) Ukoliko netko nije u mogućnosti platiti samo neka diskretno kaže župniku. Uplate u župnom uredu svakog radnog dana 10-12h i 17-19h.

 

Molitva Duhu Svetom

Duše Sveti, sunce moje duše, živote moga života, ja ti se klanjam i padam pred tobom. Vodi me u svim mojim poslovima i pothvatima (spomeni ih). Ojačaj me da prevladam sve svoje slabosti (spomeni ih). Utješi me u svim mojim razočaranjima i neuspjesima, (spomeni ih). Očisti me od svih mojih grijeha (posebno od…). Posve me očisti i učini svetim(om). Ozdravi me od svih mojih rana fizičkih, psihičkih i duhovnih (spomeni posebna područja). Pomozi mi da mogu oprostiti svima koji su me povrijedili (zastani i sjeti se svih imena, oprosti i traži oproštenje). Povedi me putem moga Oca. Otkrij mi Isusa, moga Spasitelja. Otvori mi oči i srce za Božju Riječ. Uči me moliti. Pomozi mi voljeti kao što je Isus volio.

 

 

Drugi nacionalni Hod za život

Molitvena mreža mladih za obitelj i 40 dana za život – Hrvatska pozivaju na molitvu za Drugi nacionalni Hod za život, koji će se održati u subotu, 20. svibnja 2017. u 10h, u Zagrebu i po prvi puta u isto vrijeme u gradu Splitu.

Organizirana molitva devetnice počela je u četvrtak 11. svibnja, na Kamenitim vratima u Zagrebu. Svaki dan će molitvu krunice u 20 sati predvoditi neka od molitvenih zajednica koje čine Molitvenu mrežu mladih.

Svjesni važnosti samog Hoda kao i njegove simbolike, Molitvena mreža mladih poziva sve župnike, molitvene zajednice, pokrete i udruge da potaknu svoje župljane i članove na molitvu devetnice, kako bi se izmoli blagoslov za ovaj događaj, za što veći odaziv i duhovno se pripremili na zajednički Hod za život, obitelj i Hrvatsku.

 

Što je plod Svetoga Duha?

U Galaćanima 5,22-23 čitamo: „Naprotiv, plod su Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost.“ Plod Svetoga Duha posljedica je prisutnosti Svetoga Duha u kršćaninovu životu. Biblija je jasna da Svetoga Duha prima svaki vjernik onoga trenutka kada povjeruje u Isusa Krista (Rimljanima 8,9; 1. Korinćanima 12,13; Efežanima 1,13-14). Jedan od prvenstvenih razloga zašto Sveti Duh dolazi u kršćaninov život jest taj da ga promijeni. Posao Svetoga Duha jest oblikovati nas prema Kristovoj slici, čineći nas sličnijima Njemu.

Plod Svetoga Duha stoji u izravnom kontrastu prema djelima grješne naravi u Galaćanima 5,19-21: „Poznata su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, raspuštenost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomornost, srdžba, sebičnosti, razdori, strančarenja, zavisti, pijanke, razuzdane gozbe i ovima slična, na koja vas unaprijed upozoravam, kako sam i prije upozorio: oni koji čine takva djela neće baštiniti kraljevstva Božjega.“ Ovaj odlomak opisuje sve ljude, u različitoj mjeri, dok još ne poznaju Krista i dok se još ne nalaze pod utjecajem Svetoga Duha. Naše grješno tijelo proizvodi određene vrste ploda koji odražavaju našu narav, a Sveti Duh proizvodi one vrste ploda koji odražavaju Njegovu narav.

Kršćanski život je borba grješnoga tijela protiv nove naravi koju nam je Krist dao (2. Korinćanima 5,17). Kao pala ljudska bića, još uvijek smo zarobljeni u tijelu koje priželjkuje grješne stvari (Rimljanima 7,14-25). Kao kršćani, imamo Svetoga Duha koji proizvodi svoj plod u nama, te posjedujemo silu Svetoga Duha koja nam je dostupna da pobijedimo djela grješne naravi (2. Korinćanima 5,17; Filipljanima 4,13). Kršćanin nikada neće biti u potpunosti pobjedonosan u stalnom pokazivanju ploda Svetoga Duha. Međutim, jedan od glavnih ciljeva kršćanskoga života jest progresivno dopuštati Svetom Duhu da proizvodi sve više i više ploda u našem životu – te dopuštati Svetom Duhu da pobjeđuje suprotstavljene grješne želje. Plod Duha jest ono što Bog želi da naši životi pokazuju, a uz pomoć Svetoga Duha, to je moguće!

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: “Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja. A kamo ja odlazim, znate put.« Reče mu Toma: »Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?« Odgovori mu Isus: »Ja sam put i istina i život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.« Kaže mu Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!« Nato će mu Isus: »Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?« »Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’? Ne vjeruješ li da sam ja u Ocu i Otac u meni? Riječi koje vam govorim, od sebe ne govorim: Otac koji prebiva u meni čini djela svoja. Vjerujte mi: ja sam u Ocu i Otac u meni. Ako ne inače, zbog samih djela vjerujte. Zaista, zaista, kažem vam: Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti jer ja odlazim Ocu.«

Riječ Gospodnja

 

MISNE NAKANE OD 14.05.2017. DO 21.05.2017.

14. Ned. 5. VAZMENA NEDJELJA 08:00 ++IZ OBIT. JURIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA,VERICE HARAPIN I MATIJE MESEKA
11:30 ++JOZO I JAKA NASTELIĆ
19:00 NA NAKANU OBIT. MIHALJEVIĆ
15. Pon. Solinski mučenici, Izidor, Dionizija, Severin 19:00 ++MARA  I IVO PETRUŠIĆ
16. Uto.  Ivan Nepomuk, Florencije, Cvjetko, Adam 19:00 ++IZ OBIT. BIRT I PREBEG
17. Sri. Paškal, Paško, Gizela, Heraklije 19:00 ++ANĐELKO I NEDJELJKA SENTIĆ
18. Čet. Ivan I., Venencije, Feliks, Srećko, Erik 19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE-NAKANA ZA NEROĐENE-
++ZLATA, STJEPAN I ZDENKO (m) ANTOLOVIĆ I++IZ OBIT. JAGODIĆ
19. Pet. Urban, Teofil, Rajko, Ivon 19:00 +MATIJA (m) DELAČ I ++IZ OBIT. DELAČ
20. Sub. Bernardin Sijenski, Lidija, Zlatka, Zlata  19:00 +MATE ALPEZA I ++IZ OBIT. ALPEZA
21. Ned. 6. VAZMENA NEDJELJA 08:00 ++MILE I RUŽA PERIĆ, TE +ROZINKA PERIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA,VERICE HARAPIN I MATIJE MESEKA
11:30 +PETAR GALIĆ I ++IZ OBIT. GALIĆ
19:00 ZA ++IZ OBIT. REITER

 

Ženidbeni navještaj:   ZVONIMIR NENADIĆ I MARIJANA PONGRAŠIĆ

                                      LOVRO PANDŽIĆ i  LUCIJA ZADRIJA

                                      MIHOVIL MIHIĆ i IVANA BATURINA

                                      MARIO MAIHALJEVIĆ i KATARINA ŠIMUNIĆ

                                      MARIO VALENČAK i MARINA TURK

 

Vjenčani  13.05.2017.:  IVAN JANKOVIĆ i ANTONIJA PERKOVIĆ

 

Kršteni:   13.05.2017.:  SARA BARTULA

                 14.05.2017.:  GABRIEL IVAN ČREPIĆ