«

»

svi. 20

Župne obavijesti 21.5.2017.

 

Danas na misi u 11:30 biskup Juraj Jezerinac podijelit će sakrament krizme 91 krizmaniku. Oblačenje krizmaničkih haljina i posljednje pripreme su u 10:30 u Velikoj dvorani. Nakon mise i slikanja, prije polaska doma neka krizmanici uredno odlože haljine u velikoj dvorani.

Danas su lokalni izbori. Izvršite svoju dužnost i glasajte prema svojoj savjesti za najizvrsnije ljude koji će raditi za dobro zajednice.

  • Sutra svećenici zaprešićkog dekanata idu na studijsko-duhovno putovanje u Istru. Stoga neće u župi biti večernje mise. Misa su u 6:30 na Lužnici i mise zadušnice u 12:30 i 16h u župnoj crkvi.
  • U četvrtak, 25. svibnja, slavimo svetkovinu Uzašašća Gospodinova, Sv. Mise su po redovitome rasporedu u Lužnici u 6:30 i u župnoj crkvi u 19:00 sati.
  • Mariju Kraljicu apostola, zaštitnicu naše župe i dan gradske četvrti Sjever proslavit ćemo u subotu 27.5.2017. Slavlje započinje svečanom sjednicim u SŠ bana Josipa Jelačića u 15:30, nakon koje slijedi sveta misa u 17h. Nakon mise predviđeno je otvorenje novog trga i otkrivanje kipa dr. Franje Tuđmana, zatim slijedi narodno veselje uz roštilj i pjesmu. Na koncu proslave će biti koncert Đanija Stipaničeva i Renate Sabljak
  • U mjesecu svibnju molimo svibanjske pobožnosti koje su svakoga dana u 18:25. Ovaj mjesec molimo za duhovna zvanja u župi, kako sadašnja, tako i ona buduća, krizmanike, prvopričesnike i naše obitelji.
  • Župni Dan braka i obitelji obilježit ćemo 28.5. Na misi u 8, 10 i 11:30 svira i pjeva obitelj Vukašinović iz Velike. Ova obitelj je svoj život otvorila životu i Božjoj volji koja im je podarila 16 djece. Veliki dio njih su glazbenici koji njeguju tamburašku glazbu koju uvode u liturgijsko pjevanje. Obitelj Vukašinović će predvoditi pjevanje i sviranje na misama u župnoj crkvu u 8, 10 i 11 :30 sati. Na kraju svake mise dat će svjedočanstvo kako se uvijek treba otvoriti životu i da će Bog sve upravljati na dobro.
  • Duhovnu obnovu 5.-6. lipnja vodi vlč. Ciril Čuš.
  • Ponedjeljak, 5.6.2017. u 16:00 Prilika za ispovijed, 19:00 Misa, 20:00 klanjanje,
  • Utorak, 6.6.2017.,9:00-12:00 Prilika za ispovijed ili kratki razgovor, 15:30 – 17:00 Prilika za ispovijed, 18:00 Prilika za ispovijed, 19:00 Misa, 20:00 klanjanje
  • Prijave za ljetovanje u Splitu za srednjoškolce i krizmanike (22. do 29. srpnja 2016.) traju do 1. Lipnjaa. Prijaviti se mogu aktivni srednjoškolci i krizmanici. Troškovi ljetovanja 600 kn – all inclusive (putovanje, smještaj, hrana i piće).

Ženidbeni navještaj:   ZVONIMIR NENADIĆ I MARIJANA PONGRAŠIĆ

                                      MIHOVIL MIHIĆ i IVANA BATURINA

                                      MARIO MAIHALJEVIĆ i KATARINA ŠIMUNIĆ

                                      MARIO VALENČAK i MARINA TURK

                                      MATEJ DELAČ i HELENA ŽUPAN

                                      TOMISLAV RAJIČ i KRISTINA ADAMIĆ

                                      TIN MARTIN FRANJEŠEVIĆ i MARGARETA MARKOVIĆ

Vjenčani  21.05.2017.:  LOVRO PANDŽIĆ i LUCIJA ZADRIJA

 

Kršten:   20.05.2017.:   FRAN MILAŠINOVI

 

P. Ike o izborima

KAD OPET BUDETE BIRALI svoje predstavnike u vlasti, birajte one za koje smatrate da bi bili spremni umrijeti za pravdu i za svoj narod. Drukčije neće ići!

Državom se, naime, uspješno može upravljati samo na dva načina: prvi je taj da u njoj postoje takve institucije i mehanizmi koji krajnje rigorozno i dosljedno sankcioniraju svako neodgovorno i štetno upravljanje državom. To Hrvatska definitivno nema.

Ali postoji i jedan drugi način: da njome vladaju oni koji su za nju i za njezino dobro spremni život svoj položiti. „sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!“ – moralo bi biti njihovo geslo. Nas neće spasiti ni pametni, ni lijepi, ni uglađeni, ni elokventni, ni diplomatični, pa ni srčani, ni bahati… nego samo neznatni i samozatajni. Stoga moramo birati političare koji su spremni iz ljubavi umirati za svoju Hrvatsku, kao što su umirali oni koji su je u ratu obranili. Trebaju nam nepokolebljivo odlučni tipovi koje krasi KREPOST JAKOSTI.

– Jakost pomaže da se pobijedi strah, čak i smrt,

– Pomaže da se odvažno suočimo s iskušenjima i progonstvima.

– Ona daje hrabrost da se čovjek odrekne i žrtvuje vlastiti život da bi obranio pravednu stvar.

– Ona daje hrabrost da se donose teške odluke,

– Jaki odolijeva velikim pritiscima;

– U najtežim trenucima ustraje oko pravog i istinskog dobra;

– Strpljivo podnosi napade,

– Ne osvećuje se,

– Prašta,

– Izgrađuje povjerenje;

– Ne prelazi granicu poštovanja;

– Neustrašivo govori istinu

– Ne zaboravlja žrtvu života položenih za nju

– Ali u svim nedaćama predanu radi okrenuta dobru.

– Nju ne zahvaća malodušnost, apatija, mlitavost;

– Ne oglušuje se,

– Ne gubi vjeru ni nadu, i uvijek se vodi ljubavlju za svoje.

Znadete li nekoga takvoga? Ako znadete, recite nam.

Ako ne znate, razmišljajte i tražite, nije li Bog nekome dao krepost jakosti? Osvrnite se, propitujte, promišljajte. Na idućim izborima, i na svakim idućim, tražite i birajte takve.

Oni će, i kad se susretne s napadanjem iznutra, protivljenjima među svojima, pritiscima iz inozemstva, svemu odoljeti i vođen vizijom slobodne i samosvojne Hrvatske, ne zaboravljajući cijenu žrtve koja je plaćena za njezinu slobodu, kročiti nezaustavljivo naprijed. Oni kreposno jaki, odoljet će svemu, i tako voditi Hrvatsku prema njezinom dobru i konačnoj uspostavi vlasti.

Jaki nisu nužno oni koji su bili srčani u ratu. I među njima ima slabih – na novac, kocku, nemoral, častohleplje i vlastohleplje. Jaki su oni koji su uz sve to, i nakon rata bili kadri odoljeti napastima da se obogate, pozicioniraju, prometnu u elitu, i da se opru častohleplju, nemoralu, kriminalu, korupciji, nepravednim privilegijama, i svemu drugome što šteti društvu.

I takvi, jaki koji nisu bili zainteresirani za vlast i sve ono što ona donosi, kadri su i danas osjetiti zov Domovine, ako ih treba, opet krenuti umirati. Takvi će, iako je politika danas tako okaljana i omražena, znati utrti put novoj paradigmi politike, i svojom požrtvovnošću – stoga što su jaki – istinski odoljevši svim napastima i izazovima koji salijeću jednog političara, znati i moći vratiti povjerenje u ovo iskonski najčasnije zanimanje od svih civilnih.

Tražite one koji su spremni umrijeti za Hrvatsku bez ikakve nagrade, pa i bez želje da im se ime zapamti i spomene. Ako takvoga nađete, bit će Hrvatske. Ako li ne…

Onda ne znam.

Ivan Ike Manduric

 

Molitva Duhu Svetom

Duše Sveti, sunce moje duše, živote moga života, ja ti se klanjam i padam pred tobom. Vodi me u svim mojim poslovima i pothvatima (spomeni ih). Ojačaj me da prevladam sve svoje slabosti (spomeni ih). Utješi me u svim mojim razočaranjima i neuspjesima, (spomeni ih). Očisti me od svih mojih grijeha (posebno od…). Posve me očisti i učini svetim(om). Ozdravi me od svih mojih rana fizičkih, psihičkih i duhovnih (spomeni posebna područja). Pomozi mi da mogu oprostiti svima koji su me povrijedili (zastani i sjeti se svih imena, oprosti i traži oproštenje). Povedi me putem moga Oca. Otkrij mi Isusa, moga Spasitelja. Otvori mi oči i srce za Božju Riječ. Uči me moliti. Pomozi mi voljeti kao što je Isus volio.

 

Što je plod Svetoga Duha?

U Galaćanima 5,22-23 čitamo: „Naprotiv, plod su Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, uzdržljivost.“ Plod Svetoga Duha posljedica je prisutnosti Svetoga Duha u kršćaninovu životu. Biblija je jasna da Svetoga Duha prima svaki vjernik onoga trenutka kada povjeruje u Isusa Krista (Rimljanima 8,9; 1. Korinćanima 12,13; Efežanima 1,13-14). Jedan od prvenstvenih razloga zašto Sveti Duh dolazi u kršćaninov život jest taj da ga promijeni. Posao Svetoga Duha jest oblikovati nas prema Kristovoj slici, čineći nas sličnijima Njemu.

Plod Svetoga Duha stoji u izravnom kontrastu prema djelima grješne naravi u Galaćanima 5,19-21: „Poznata su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, raspuštenost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomornost, srdžba, sebičnosti, razdori, strančarenja, zavisti, pijanke, razuzdane gozbe i ovima slična, na koja vas unaprijed upozoravam, kako sam i prije upozorio: oni koji čine takva djela neće baštiniti kraljevstva Božjega.“ Ovaj odlomak opisuje sve ljude, u različitoj mjeri, dok još ne poznaju Krista i dok se još ne nalaze pod utjecajem Svetoga Duha. Naše grješno tijelo proizvodi određene vrste ploda koji odražavaju našu narav, a Sveti Duh proizvodi one vrste ploda koji odražavaju Njegovu narav.

Kršćanski život je borba grješnoga tijela protiv nove naravi koju nam je Krist dao (2. Korinćanima 5,17). Kao pala ljudska bića, još uvijek smo zarobljeni u tijelu koje priželjkuje grješne stvari (Rimljanima 7,14-25). Kao kršćani, imamo Svetoga Duha koji proizvodi svoj plod u nama, te posjedujemo silu Svetoga Duha koja nam je dostupna da pobijedimo djela grješne naravi (2. Korinćanima 5,17; Filipljanima 4,13). Kršćanin nikada neće biti u potpunosti pobjedonosan u stalnom pokazivanju ploda Svetoga Duha. Međutim, jedan od glavnih ciljeva kršćanskoga života jest progresivno dopuštati Svetom Duhu da proizvodi sve više i više ploda u našem životu – te dopuštati Svetom Duhu da pobjeđuje suprotstavljene grješne želje. Plod Duha jest ono što Bog želi da naši životi pokazuju, a uz pomoć Svetoga Duha, to je moguće!

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi. Sjećajte se riječi koju vam rekoh: ‘Nije sluga veći od gospodara.’ Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, i vašu će čuvati. A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju onoga koji mene posla.«  Riječ Gospodnja.

MISNE NAKANE OD 21.05.2017. DO 28.05.2017.

21. Ned. 6. VAZMENA NEDJELJA 08:00 ++MILE I RUŽA PERIĆ, TE +ROZINKA PERIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ++ANTE I DRAGICA LONČAR

Spomen: za zdravlje malog ERIKA JURANA

i JEDNE ŽUPLJANKE

11:30 +PETAR GALIĆ I ++IZ OBIT. GALIĆ
19:00 ZA ++IZ OBIT. REITER
22. Pon. Rita iz Cascia, Julija, Vuk 06:30

 

 

19:00

NA LUŽNICI

++ANTE I DRAGICA LONČAR

 

NEMA SV. MISE

23. Uto. Deziderije, Željko, Želimir, Nada 19:00 ++PETAR I KATA ŠINTIĆ

 

24. Sri. Marija pomoćnica kršćana, Vinko, Filip 19:00 ++OJDAN MITROV
25. Čet. UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO;

M. Magdalena

07:00

 

19:00

NA NAKANU OBIT. GALIĆ

 

++IVAN I KATA STANIŠIĆ

26. Pet. Filip Neri, Priska, Anamarija, Zdenko 19:00 ++DUBRAVKA I RUDOLF SMRKULJ

 

27. Sub. Augustin Kenterberijski, Julije, Bruno  

07:00

 

 

17:00

MARIJA KRALJICA APOSTOLA – ŽUPNI GOD

++STJEPAN MARKOVIĆ I

++IZ OBIT. MARKOVIĆ I BENAKOVIĆ

 

+DRAGUTIN NOVINA

28. Ned. 7. VAZMENA NEDJELJA 08:00 ++MARA I BOŽO MILANOVIĆ TRAPO I

+VID ŠUTALO

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: za zdravlje malog ERIKA JURANA i

JEDNE ŽUPLJANKE

11:30 ++IVAN I KATA PEĆEK I

++IZ OBIT. BUCIĆ I PEĆEK

19:00 +KARLO PERŠOLJA