«

»

srp. 14

Župne obavijesti 15. srpnja 2018. – 14. NKG

„Ušli smo u zasluženo u finale. Svaka čast mojim igračima, čestitam im i mogu im samo reći da nisu normalni. Kako smo igrali to je fantazija, kako smo se borili… To je za povijest. Hvala igračima, oni su najzaslužniji. Hvala navijačima u Hrvatskoj, BiH i po cijelom svijetu. Finale? Guramo naprijed, hodamo, nismo stali, još jedna utakmica je pred nama. Ne mislimo stati. Nismo još zlatni, ali ako Bog da bit ćemo!“ Zlatko Dalić

Danas zbog finala Svjetskog prvenstva večernja misa je u 15:30h (nema mise u 19h). Dajmo molitvenu podršku našim Vatrenima!!

  • Svima koji idu na godišnji sretan put i neka se lijepo odmore i obnove fizičke, psihičke i duhovne snage
  • Ljetne vrućine stižu. Pazimo svi na dolično odijevanje. Oni kojima rad klime jako smeta neka potraže u crkvi mjesto gdje se manje osjeti strujanje hladnog zraka. Ipak većina podržava da se klima uključi.
  • Neka ministranti ne zanemaruju svoju službu tijekom ferija. Dok su u Zaprešiću neka ministriraju svake nedjelje kada i još koji putu tjednu.
  • Preporučujemo knjige iz župne biblioteke kao ljetno štivo: Biblioteka je otvorena u radno vrijeme župnog ureda: pon-pet 10-12 i 17-19h.
  • Misna nakana je nakana na koju svećenik prikazuje misu po želji darivatelja. Misne nakane mogu biti različite. Iako se najčešće prikazuju za pokojne, bilo bi vrlo pohvalno i preporučljivo da nakane uključe i potrebe živih, potrebe Crkve, svijeta kao i naše osobne nakane. Misne nakane mogu biti i zahvale ili na čast Majci Božjoj, svecima, za zdravlje, sretan porod, dobro vrijeme, plodove zemlje, nova duhovna zvanja, zahvala za obljetnicu braka itd. U našoj župi se misne kakane za slijedeću godinu upisuju od prvog ponedjeljka u prosincu i vrlo brzo se upišu svi datumi za slijedeću godinu. Ako niste uspjeli upisati vašu misu nakanu na željeni datum možete svoju molitvu uključiti u molitve vjernika na misi za narod (nedjeljom u 10 ili petkom u 19). Također možete upisati misne nakane koje naši patri služe na jutarnjoj misi svakog dana u 6:30 na Lužnici, koje možete naručiti na porti Duhovnog centra Lužnica ili telefonom 3350-944.
  • Gostovanje Alana Hržice zakazano za večeras se odgađa. U nedjelju 29.7. na misi u 19 sati pjeva Alan Hržica, hrvatski pjevač. Jedan je od predvodnika duhovne glazbene pozornice u Hrvatskoj. 2017. je objavio prvi studijski album duhovne glazbe “Nova stvorenja”. Nakon velikog uspjeha koncerta i albuma “Kamenita vrata live”, koji je nagrađen i Porinom, Alan je nastavio u istom smjeru s raznovrsnom ekipom glazbenika i tekstopisaca zbog čega album predstavlja svojevrsnu mješavinu slavljeničke glazbe i duhovnog popa..
  • Nacionalni susret Hrvatskih Katoličkih obitelji održava se 15-16 rujna 2018. u Splitu-Solin. Prijavite se u župnom uredu.
  • Akcija – MIVA (Misijska vozila) za kupnju potrebnih vozila misionarima, Vaš prilog možete uplatiti na račun Papinskih misijskih djela HR8323600001500109114

 

 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ:   MARIO MIKAŠINOVIĆ i MARTINA LOVRIĆ

VJENČANI 14.07.2018.:        IVAN BOROVČAK i ANTONIJA BARTULA

 

 

 

Jednodnevni izleti na more

Svaki utorak, subotu i nedjelju tijekom srpnja i kolovoza vodimo Vas i Vaše obitelji na jednodnevno kupanje u Malinsku na otoku Krku.

Cijena karte je samo 90,00 kn po osobi.

Polasci su rano ujutro ovisno o mjestu polaska, a povratak je u kasnim večernjim satima.

POLASCI IZ Zaprešića (autobusna stanica nasuprot željezničkog kolodvora) – 5:00 sati,

Rezervirajte već danas svoje mjesto u autobusu na broj mobitela 091/504 2715 (od ponedjeljka do petka u vremenu od 9 do 17 sati)

Nedjeljom su u Malinskoj Sv. Mise po slijedećem rasporedu:

  • u župnoj crkvi Sv. Apolinara u 10 sati,
  • u samostanu Sv. Marije Magdalene u 9:30 sati.

 

 

 

Diktatura praznine

Kada moda zamijeni misao, a misao postane opasna, jer politička korektnost i moralna policija vire iza svakog ugla, od medija do sveučilišta, to je svijet u kojem je jedino rješenje disidentstvo. Ali ne ono fizičko, jer se od ovog bezidejnog i hiperkontroliranog svijeta nema gdje pobjeći, disidentstvo postaje nutarnje, samoizolacija duha koji više ne gleda u Zemlju, jer u njoj i tako caruje uniformiranost i bezidejnost, nego u nebo, čekajući dašak božanskog da otpiri talog svijeta bez ideja.

Eto, na Kubi kćerka Raula Castra, Mariela Castro Espin, traži da se u novi kubanski ustav unese odredba koja štiti i promiče prava LGBTIQ zajednice. Moda je moda, pa bi bio red da Castro crvenu zastavu zamijeni onom duginih boja. Oni koji su se pobunili protiv ovog prijedloga Raulove kćerke nisu kubanski komunisti koji su homoseksualce do jučer zatvarali, nego sami homoseksualci. Tako je Heriberto Sosa, predsjednik latinoameričke udruge LGBTIQ osoba, za NBC izjavio da na Kubi ne treba uvoditi homoseksualna prava, jer je važnije regulirati temeljna ljudska prava, slobodu govora, slobodne izbore i pluralizam na dobrobit svih. Castrova kćerka bi se, pomodno, furala na “prava manjina”, dok bi te iste osobe radije da ih se okani i kaže ćaći da u toj zemlji postoje važnije stvari za rješavati.

Potrošene ideje – Komunizam i socijalizam kao ideje su potrošeni, demantirala ih je povijest, kao i druge velike ideologije (nacifašizam nema potrebe spominjati), uključujući i liberalizam. I jedna i druga, i komunistička i liberalna teorija djeca su Francuske revolucije zakvačeni na jednu istu ideju, ideju progresa, napretka. To je jedna od glupljih ideja, kako je pisao Chesterton, jer vjeruje da je četvrtak bolji od srijede, samo što dolazi dan poslije. I jedna i druga ideja stoga dijele ljude i društva na napredne i nazadne snage.

Propast ljevice svuda po svijetu i Europi počeo je onog trenutka kada su počeli ratovati za prava raznih umjetno proizvedenih manjina, kada im je gay parada postala važnija od prvosvibanjske povorke, kada su mjesta koja su stvarala društveno zajedništvo, od nacije preko tvornice do obitelji, krenuli rastakati, a radnika, proletera, propadajući srednji sloj koji se opire ovoj pomodnosti pretvorili u homofoba, ksenofoba, mračnjaka… Porast populističkih pokreta samo je posljedica toga. Liberali su nakon šezdeset osme, suprotno liberalnom razlikovanju privatnog i javnog, od privatnih stilova života (spolnih) napravili prvorazredno političko pitanje na koje ni na Kubi komunisti ne mogu biti imuni. Važnije je tko stavlja nešto u neku rupu, nego tko gdje radi, i radi li uopće. Glupost današnjeg “naprednog svijeta” i njegovih paradoksa posebno je vidljiv u geslu kako je religija privatna stvar, ali spolna orijentacija nije, dapače, ona je danas lakmus papir nečije progresivnosti. Religije, kao “privatne stvari”, stvorile se velebne kulture i civilizacije, za LGBTIQ i pripadnu kulturu ne znam što su pridonijeli čovječanstvu osim nakupina nebitnih sloboda dok se bitne brišu, uklanjaju ili ukidaju. Tako ni kod nas, kada se govori o propasti SDP-a, svi gledaju u Bernardića, no nije problem Bernardić, jer sve današnje tradicionalne stranke, ljevice i desnice, tavore u krizi ideja zakvačeni za “manjine”, “migrante”…, postajući ljevica, najbolji saveznik globalizma i globalnog kapitala. Da, problem je kada nema kruha, ali je mnogo veći problem kada nestane ideja, kada se postojeće političke teorije ofucaju, kada nemaju što više reći osim da su za “napredak”. U svijetu bez ideja stradala je i umjetnost pretvorena u diktaturu faktičnog, u “instalaciju”, u “performans”, koja više ne nudi ljepotu nego provokaciju.

Nestanak misli – Dvjema velikim idejama koje su obilježile našu prošlost i sadašnjost, osim homića i progresa, zajedničko je i da su radikalno antimetafizične, a tamo gdje nestane metafizika nestaje i misao.

Ne znajući spojiti modernitet i tradiciju, što je svojstveno progresistima i revolucionarima, ove propale ideologije i ideje tzv. ljevice i desnice u svom progresističkom procesu emancipacije posvađale su radnika i vlasnika (klasna borba), pa su onda, premjestivši klasnu borbu na borbu spolova, posvađale muškarce i žene, pa djecu i roditelje (šezdestosmaška borba protiv svakog autoriteta), odvojile su seks od rađanja, pa rađanje od seksa (umjetna oplodnja i Elton John), čovjeka od prirode, čovjeka od transcendencije (Bog je mrtav), itd, itd…

Diktatura praznine: Sve stupove (zapadne) kulture srušili su, ili ruše u ime “napretka”. Napretka prema čemu? Ničemu! To NIŠTA je jedino i žurno vrijedno mišljenja kao točka novog početka, kao dekonstrukcija dekonstrukcije…

Ivica Šola – Glas Slavonije

 

 

Loše navike – poučna priča

Bogati čovjek zatraži od starog učitelja da mu sina odvikne od loših navika. Učitelj povede mladića u šetnju vrtom.

Zaustavi se na jednom mjestu i zatraži od mladića da iščupa malu biljku što je rasla nedaleko od mjesta na kojem su stajali. Mladić zahvati biljku palcem i kažiprstom i iščupa  je iz zemlje.

Učitelj zatim zatraži da iščupa malo veću biljku od te. Mladić malo jače povuče i iščupa i nju.

“A sada iščupaj ovu”, reče učitelj, pokazujući na jedan grm. Mladić je morao upotrijebiti svu svoju snagu da bi je iščupao, ali mu i to pođe za rukom.

“A sada iščupaj ovu”, reče starac, pokazujući na drvo trešnje. Mladić obuhvati rukama stablo i počne ga čupati iz zemlje. Ali stablo ni da se pomakne. “Pa ovo je nemoguće”, reče mladić zadihano.

“E tako ti je i s lošim navikama”, reče mu stari učitelj. “Kada su mlade, lako ih se riješiti, ali kad se razviju teško ih je iskorijeniti.”

autor nepoznat

 

 

      MISNE NAKANE OD  15.07.2018. DO 22.07.2018.

15. Ned. 15. NEDJELJA U GODINI, Bonaventura 08:00 ++LJUBICA IVIĆ
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
15:30 +ANĐA TEKLIĆ
16. Pon. M. B. Karmelska, Karmela, Elvira 19:00 ++JOSIP I KATA BUKOVAC I

++IZ OBIT. BUKOVAC I PEJIĆ

17. Uto. Hedviga, Pavao, Rufina, Branimir, Leo 19:00 NAKANA OBIT. ŠUKER
18. Sri. Emilija, Ljuba, Bruno, Miroslav 19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

-NAKANA ZA NEROĐENE-

++ANTO I FRANJKA MAJSTOROVIĆ I

++IZ  OBIT. MAJSTOROVIĆ

19. Čet. Aura, Zora, Aurelija, Rufina 19:00 +ILIJA KLJUČEVIĆ I

++IZ OBIT. KLJUČEVIĆ, MIŠIĆ I ČIČAK

20. Pet. Sveti Ilija prorok, Apolonije, Margareta 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)

 

21. Sub. Lovro B., Danijel, Danica, Viktor, Gabrijel 19:00 ZA SVE ++SESTRE MILOSRDNICE

 

22. Ned. 16. NEDJELJA U GODINI, Marija Magdalena 08:00 ZA +IZ OBIT. JELAŠ I ADAMOVIĆ
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
19:00 +KATICA KALAMIR I

++IZ OBIT. KALAMIR

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

 

U ono vrijeme:

Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina.

I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za svjedočanstvo.«

Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali.

Riječ Gospodnja.