«

»

srp. 21

Župne obavijesti 22. srpnja 2018. – 16. NKG

Svima koji idu na godišnji sretan put i neka se lijepo odmore i obnove fizičke, psihičke i duhovne snage

Neka ministranti ne zanemaruju svoju službu tijekom ferija. Dok su u Zaprešiću neka ministriraju svake nedjelje kada i još koji putu tjednu.

Preporučujemo knjige iz župne biblioteke kao ljetno štivo: Biblioteka je otvorena u radno vrijeme župnog ureda: pon-pet 10-12 i 17-19h.

 • Slijedeću nedjelju (29.7.) na misi u 19 sati pjeva Alan Hržica, hrvatski pjevač. Jedan je od predvodnika duhovne glazbene pozornice u Hrvatskoj. 2017. je objavio prvi studijski album duhovne glazbe “Nova stvorenja”. Nakon velikog uspjeha koncerta i albuma “Kamenita vrata live”, koji je nagrađen i Porinom, Alan je nastavio u istom smjeru s raznovrsnom ekipom glazbenika i tekstopisaca zbog čega album predstavlja svojevrsnu mješavinu slavljeničke glazbe i duhovnog popa..
 • Nacionalni susret Hrvatskih Katoličkih obitelji održava se 15-16 rujna 2018. u Splitu-Solin. Prijavite se u župnom uredu. Prijave do 4.8.2018.
  • Župa organizira odlazak na središnje slavlje 16.9. Polazak iz župnog dvorišta u 4 sata, početak programa u Solinu je u 9h, u 10h misa, nakon mise koncert duhovne glazbe i zajednički piknik (Agape- ručak iz torbe). Oko 14h polazak prema Splitskoj rivi, razgledavanje grada, šetnja, oko 17 polazak za Zaprešić Dolazak u Zaprešić oko 22h. Cijena puta 180kn za odrasle, 120kn za djecu do 14 godina.
  • Obitelji koje žele ići vlastitim autom i boraviti u Splitu kod lokalnih obitelji neka se jave u župni ured radi organizacije smještaja.
 • Akcija – MIVA (Misijska vozila) za kupnju potrebnih vozila misionarima, Vaš prilog možete uplatiti na račun Papinskih misijskih djela HR8323600001500109114
 • U naš župni Caritas dolazi sve više potrebitih župljana koji traže pomoć. Volonterke u Caritasu dijele odjeću, potrepštine i hranu. Odjeću i nekvarljivu hranu za potrebe župnog karitasa možete donijeti svakog dana u vrijeme rada župnog ureda. Svakog mjeseca se kupuju namirnice u vrijednosti oko 4000,00 kn, koje se dijele na 30ak obitelji. Znamo da to nije ni približno dovoljno, ali nažalost župni Caritas često nema niti taj iznos. Vaše priloge za župni karitas možete ubaciti u škrabicu „Kruh sv. Ante“ ili donijeti u župni ured.
 • Prilika za ispovijed je utorkom i petkom od 18:30.

 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ:

 • MARIO MIKAŠINOVIĆ i NIKOLINA LOVRIĆ;
 • SAŠA GRABOVČIĆ i TENA GRABOVČIĆ r. GREGOROVIĆ
 • IGOR VUĐAN i ROMANA VUĐAN r. BELUŽIĆ
 • MARKO MILIĆ i MAJA JUREC

 

KRŠTENE 22.07.2018.:     KATARINA MIKETA

TIA ZAUŽEL

 

 

Što su zapravo sveta voda, blagoslovljena sol i raspelo?

 

Neki katolici ih koriste kao magijske predmete a ne kao milosna sredstva.

Namjena sakramentala ili blagoslovina vjerojatno je najviše krivo shvaćena stvar u Katoličkoj crkvi. No oni su dio crkvene prakse i života katoličkih vjernika od samog početka, iako ih se često smatra nekom vrstom praznovjerja. To je uglavnom zbog toga što su mnogi katolici u prošlosti (a i danas) koristili sakramentale kao amajlije, jer nisu bila pravo poučeni o njihovoj uporabi. Umjesto da se njima služe s vjerom, neki katolici ih koriste kao magijske predmete a ne kao milosna sredstva. To je žalosno, s obzirom na to da su sakramentali namijenjeni da obogaćuju duhovni život, a ne da mu štete.

Što su ustvari sakramentali ili blagoslovine?

Sakramentali su pobožni ili samo obični predmeti koje je svećenik blagoslovio. No oni su i više od toga. Oni mogu biti djelovanje, vrijeme, mjesto ili događaj – sve što smo posvetili Bogu i čime se Crkva služi da bi nas otvorila Božjoj milosti. Tako su, naprimjer, post, poklecanje ili znak križa sakramentali, kao i posvećeno mjesto poput mjesta Marijina ukazanja. Zatim blagoslov doma ili vozila ili posebni blagoslovi i predmeti povezani sa svetcima, kao što je blagoslov grla na Blaževo, kipovi i slike svetaca te razne medaljice. Sakramentali su svuda oko nas!

Crkva ih je ustanovila da bi produbila naš odnos s Isusom i trebali bi posvetiti svaki dio našeg života. Sakramentali su dodatak sakramentima i donose Božju milost u sve što radimo. Jedno od mjesta na kojima blagoslovine posebno djeluju jest naš dom. Ako se njima služimo u duhu vjere, sakramentali nas mogu zaštititi od duhovne pogibli ili nas nadahnuti da živimo svet život, posvećen Bogu.

Sakramentali dobivaju svoju moć dijelom i od naše raspoloživosti

Sedam sakramenata ne ovisi o našoj raspoloživosti da bi bili djelotvorni. Mogu biti savršena budala, ali svejedno mogu sklopiti valjan brak. Svećeničko je ređenje valjano bez obzira na to je li ređenik svet ili nije. Krštenje se može izvesti i na malenom djetetu, potpuno nesvjesnu onoga što se događa.

Ali sakramentali zahtijevaju našu otvorenost milosti koju nam Bog želi dati. U tom smislu, uporaba je sakramentala poput molitve. Samo izgovaranje riječi ili činjenje određenih radnji nije dovoljno. Blagosloviti se svetom vodom ili pokleknuti ne mora značiti otvorenost za milost, ako se to čini bez razmišljanja ili s krivim namjerama, kao što niti recitiranje molitve Oče naš ne znači mnogo ako nismo uzdigli svoje srce k Bogu, mada i nesavršeno.

Sakramentali također dobivaju svoju snagu od molitve Crkve

Ali naša raspoloživost nije jedino što je potrebno. Uporaba sakramentala ujedinjuje sve molitve vjernika i zagovornu molitvu Crkve, zaručnice Kristove, s našim slabašnim i nesavršenim molitvama. Zamislite kako biste se osjećali ako bi velik svetac bio vaš prvi susjed i mogli biste ga zamoliti da moli s vama za vašu nakanu. Kad biste čuli susjedove riječi izgovorene zajedno s vašima, to bi osnažilo vašu vjeru u moć molitve.

Isto tako možemo ojačati svoju vjeru koristeći sakramental, budući da to nije samo naša molitva, nego je na poseban način molitva Crkve. Kad se blagoslovimo svetom vodom i molimo za milost, onda dolazimo pred Gospodina s cijelom općom Crkvom, koja ga traži to isto za nas.

Sakramentali nisu neophodni kao što su sakramenti. Oni su samo dodatno pojačanje. Bog nam želi dati sve što može da nam pomogne u našoj vjeri. Sakramentali nisu magijski čini ili način da se prisili Boga da izvrši našu volju. Oni su samo protočni kanali kojima nas milost sjedinjuje s Bogom.

Evo koja tri sakramentala koja, ako ih se pravilno rabi, mogu pružiti duhovnu korist i čuvati nas od duhovnih neprijatelja koji vrebaju u sjeni.

Sveta voda

Blagoslovljena voda ima dvostruku svrhu: podsjeća nas na naše krštenje i simbol je duhovnog čišćenja. Ona ima veliku moć nad Đavlom jer ju on ne može podnijeti, jer je potpuno nečist za cijelu vječnost. Ona je podsjetnik na vodu koja je potekla iz Kristova boka te je simbol krštenja i podsjeća nas na Sotonin poraz po Kristovu raspeću.

Drevan je običaj imati posude sa svetom vodom na zidu u svojem domu. To mogu biti veoma jednostavne posude, koje služe da bismo se blagoslovili više puta u danu. Obično ih se drži na ulazu/izlazu iz kuće, kao i u spavaćim sobama. Na taj način uvijek pomislimo na Krista i prisjećamo se da trebamo ostati čisti. Također je korisno blagosloviti se da bismo izbjegli svaki utjecaj Zloga.

Blagoslovljena sol

Ako je moguće, dobro je imati kod kuće blagoslovljenu sol. Ako ćete zamoliti svojeg župnika da vam blagoslovi sol, on vjerojatno neće biti upoznat s tim. Taj je sakramental dosta zanemaren i obično se njime ne služi u Crkvi. Međutim on je snažno oružje protiv zla, kao što se može vidjeti iz obreda blagoslova soli u Rimskom obredniku.

Raspelo

Veoma moćan sakramental koji se obično nalazi u katoličkim domovima jest križ ili raspelo. Ne samo da nas raspelo podsjeća na veliku Božju ljubav za nas, nego je i snažna obrana od zlih duhova. Raspelo je moćna zaštita od Sotone i predstavlja sve što on prezire. Dobro je imati raspelo u svakoj sobi kuće ili stana, da u svakom trenutku možemo pomisliti na Isusa i na njegovu veliku žrtvu iz ljubavi za nas, da nam to bude utočište u trenutcima kušnje.

 

   MISNE NAKANE OD 22.07.2018. DO 29.07.2018.

 

22. Ned. 16. NEDJELJA U GODINI, Marija Magdalena 08:00 ZA ++IZ OBIT. JELAŠ I ADAMOVIĆ
      10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
19:00 +KATICA KALAMIR I++IZ OBIT. KALAMIR

 

23. Pon. Brigita Š., Ezekiel, Slobodan, Zdravko

 

19:00 ZA ++IZ OBIT. PANDUREVIĆ
24. Uto. Sarbelije, Kristina, Eufrazija, Boris, Borna 19:00 ++SLAVICA, FRANO I JELA TRBARA
25. Sri. Sveti Jakov apostol, Valentina, Kristofor, Tea 19:00 +JAKOV ŠTEFOK
26. Čet. Joakim i Ana (rođ. BDM), Anita, Anka 19:00 +MARKO MRKONJIĆ I

++IZ OBIT. MRKONJIĆ I  GAŠIĆ

 

27. Pet. Klement O., Celestin, Natalija, Nataša, Filip 19:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)

 

28. Sub. Prohor, Viktor, Samson, Nazarije 19:00 ++ANTUN I JULIJANA KOSOVIĆ,

TE ++IZ OBITELJI NEKIĆ

 

29. Ned. 17. NEDJELJA U GODINI, Marta i  Urban 08:00 NA NAKANU BRANKE I IVANE RADAN
10:00 MISA ZA NAROD (PRO POPULO)
19:00 +BOŽO PAŽUR I ++IZ OBIT. PAŽUR

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

 

U ono vrijeme: Apostoli se skupe oko Isusa i izvijeste ga o svemu što su činili i naučavali. I reče im: »Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo.« Jer mnogo je svijeta dolazilo i odlazilo pa nisu imali kada ni jesti. Otploviše dakle lađom na samotno mjesto, u osamu. No kad su odlazili, mnogi ih vidješe i prepoznaše te se pješice iz svih gradova strčaše onamo i pretekoše ih.

Kad iziđe, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu.

Riječ Gospodnja.