«

»

tra. 03

Župne obavijesti 2.4.2017.

DCIM100MEDIADJI_0063.JPGSastanak za roditelje prvopričesnika će biti u slijedeću nedjelju nakon mise u 11:30. Neka dođu oba roditelja i prvopričesnik na misu i sastanak.

Danas, 2.4. je Svjetski dan svjesnosti o autizmu, koji će udruga „Rubikon“ za djecu s Autizmom obilježiti šesti put zaredom. Papa Franjo nazva autizam „križem“, koji nas povezuje sa Bogom i ističe: „Moramo se svi zauzeti kako bismo promicali prihvat, susret i solidarnost, i to u konkretnoj potpori i obnovljenom promicanju nade, pridonoseći na taj način da se prekine osamljenost, te u brojnim slučajevima i stigma koja tišti osobe pogođene poremećajima autističnoga spektra, a često i njihove obitelji. Udruga „Rubikon“ djeluje u našoj župi. Pastoralnom centru udruga ima senzoričku sobu u kojoj se provodi terapija. Nakon mise u 11:30 članovi udruge pred crkvom će predstavit svoj rad, informirati sve zainteresirane i puštati plave balone.

 • Katehetsko druženje za mlade 25+ je u srijedu 5.4.2017. u 20h u župnoj konobi. Tema je „Isus i novac“
 • Ovaj tjedan 3. do 7. travnja 2017. u Velikog dvorani pastoralnog centra je tečaj priprave za brak (Zaručnički tečaj). Tečaj se država 5 dana s 5 različitih tema koje traju od 20:00h do 21:30h, a vode ih stručni predavači. Tečaj su dužni pohađati i zaručnik i zaručnica, a na kraju tečaja oboje dobivaju potvrdu o pohađanju tečaju. Prijave na tečaj su online http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/
 • U petak, 7. travnja 2017. održat će se križni put za mlade zaprešićkog dekanata u Župi Sv. Nikole – Bistra, s početkom u 20.00 sati. Pozivamo sve mlade da se odazovu na molitveni susret.
 • Kursiljo za mlade 7.-9.4.2017. u župi MKA Zaprešić “ZATAJI SEBE UZMI KRIŽ SVOJ I SLIJEDI ME” Tečaj organizira tim za mlade, a p. Viktor Grbeša biti će s nama za duhovne nagovore, razgovore i sv. ispovijed! Tečaj će početi u petak, 7, travnja sa upoznavanjem, a završit će u nedjelju 9. travnja sa Sv. Misom! Prijaviti se više ne može, sva su mjesta popunjena.
 • Slijedeće nedjelje je Cvjetnica. Misa s blagoslovom maslinovih grančica i procesijom je u 10h. Ispred crkve započinju obredi, te nakon čitanja i blagoslov grančica idemo u procesiji oko crkve, ulazimo u crkvu i nastavljamo s misom. Blagoslov grančica će biti i na obiteljskoj u 12:00 i na večernjoj u 19h.
 • Vjeronauk (kateheze) za srednjoškolce su utorkom u 20:30h.
 • Ispovijed i pričest bolesnih i nepokretnih osoba će biti do Uskrsa. Molimo vas da prijavite svoje bolesnike, ako ih do sad nismo redovito obilazili za Božić i Uskrs.
 • PRIKUPLJANJE POTPISA ZA NEROĐENE – Uz dopuštenje hrvatskih biskupa, inicijativa Prolife.hr pokrenula je peticiju pod nazivom „Imam pravo živjeti“ kojom se od nedjelje 19.3. sve do Uskrsa sakupljaju potpisi da se donese pravedan zakon za nerođene i pruži pomoć trudnicama koje žele roditi svoje dijete, a koji će biti predani nadležnim državnim vlastima i zakonodavcima. Potičemo punoljetne osobe da potpišu peticiju na izlazu iz crkve. Zahvaljujemo vam u ime organizatora i nerođenih.
 • Parkiranje u dvorištu crkve dozvoljeno samo na ucrtanim mjestima.
 • Ženidbeni navještaj: TOMISLAV LEDINSKI i ŽELJKA BABIĆ

                                      MARIJO ŠIPURA i  MARIJANA ŠIPURA r. MATOŠEVIĆ

                                      MIRKO IVANČIĆ i KATICA SERDARUŠIĆ

 • Kršteni 01.04.2017. IVA SKEJO, ANTONINA BRALO  i  BRUNO MILAS

Velika ispovijed

Ispovijed pravi susret s Božjom ljubavlju, koja je potrebna svakom čovjeku kako bi živio u radosti i miru. Stoga neka plod naše korizme bude ova uskrsna ispovijed. A i crkvena zapovijed kaže: „Najmanje se jednom godišnje ispovijedi i o Uskrsu pričesti“ kako bi se mogli zvati vjernicima. Da bi nam ispovijed bila valjana trebamo se: 1. sjetiti svih velikih grijeha, 2. žaliti i kajati se za grijehe, 3. odlučiti se popraviti, 4. ispovjediti sve svoje grijehe svećeniku prema broju i vrsti i 5. izvršiti pokoru. Ako ne stignete kod nas možete otići u katedralu  ili kod fratara na Kaptol oni ispovijedaju po cijele dane. U dekanatu su velike ispovijedi prema slijedećem rasporedu:

 1. travnja 2017. – u 18.00 sati u PUŠĆI
 2. travnja 2017. u Bistri – u kapelama se ispovijeda od 18 sati te od 19 sati u župnoj crkvi
 3. travnja 2017. – u 10.00 sati u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću (za djecu)
 4. travnja 2017. u 17h u crkvi MKA Zaprešić 2
 5. travnja 2017. – u 17.00 sati u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću

 

Raspored priprema i proslave prve pričesti 2017.

 

20. 4.2017. ČETVRTAK     -15:00 sati

 

-17:00 sati

 

 

HALJINICE I SLAGANJE SVIJEĆA (mame)

 

PRIPREMA PROBA – PROCESIJA

– OBNOVA KRSNIH OBEĆANJA

– PJESME

PRIMANJE HALJINICA (ponijeti čistu vrećicu)

21. 4.2017. PETAK               – 17:00 sati

 

 

 

PROBA – PROCESIJA

– PRIMANJE HOSTIJE

– PJESME

– SOLISTI

– RECITACIJE

22. 4.2017. SUBOTA        – 08:30 sati

 

– 09:00 sati

 

– 10:00 sati

 

PRIPREMA ZA SVETU ISPOVIJEDI

 

ISPOVIJED

 

PROBA  – RECITACIJE

– SOLISTI

23. 4.2017. NEDJELJA       – 11:00 sati

– 11:30 sati

 

SLAGANJE U PROCESIJU (SVIJEĆE)

SVETA MISA – PRVA PRIČEST

 5.5.2017. UTORAK           -17:30  sati DONIJETI HALJINICE

 

Proglašena Godina svetog Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Na 330. obljetnicu otkako je Hrvatski sabor jednoglasno izabrao svetog Josipa za posebnoga zaštitnika Kraljevstva Hrvatske, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić proglasio je u nedjelju, 19. ožujka 2017., Godinu svetog Josipa na području Zagrebačke nadbiskupije.

Proglasom se ujedno i određuje da posebno žarište te Godine bude Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu u kojem će se moći primiti milost oprosta svakog dana tijekom Godine sv. Josipa. Osim toga, nastavlja Kardinal, neka se posebna pozornost vjernika usmjeri na slavlja i događanja u župama, crkvama i kapelama te u ustanovama i zajednicama kojima je sveti Josip naslovnik. „Na dan slavlja ili posebnoga pastoralnog događaja u tim će se crkvama moći primiti milost oprosta. Taj se oprost proteže i na sve župe Zagrebačke nadbiskupije prigodom slavlja na čast sv. Josipu tijekom te Godine“, stoji u Proglasu.

Na kraju Proglasa kardinal je pozvao župne zajednice, redovnike i redovnice, te vjernike laike da se tijekom Godine upute na hodočašće u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac, te najavio da će u Svetištu, u subotu 10. lipnja 2017. godine, predvoditi središnje slavlje proglašene Godine. „Potičem svakog vjernika i vjernicu da na čast svetom Josipu mole osobno i zajednički u obliku raznih pobožnosti, osobito za obitelji, Domovinu te za našu Crkvu zagrebačku koja je na sinodskom hodu u novosti života“, zaključio je kardinal. Godina svetog Josipa na području Zagrebačke nadbiskupije trajat će do 19. ožujka 2018. godine.

 

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Ove godine je moto Svjetskog dana svjesnosti o autizmu po uputama Autism Europe “Rušimo zajedno barijere autizma – izgradimo pristupačno društvo!”

Cilj nam je skrenuti pozornost na sve veći broj djece s poremećajem autističnog spektra, kao i na razne probleme s kojima se susreću njihovi roditelji.

Naša udruga okuplja 29 članova i 19 korisnika, od toga 10 korisnika s područja grada Zaprešića, ostali su iz okolnih općina. Već drugu godinu se u udruzi provodi senzorna terapija koju financiramo preko projekata, a četvrtu radna terapija.

Program senzorne integracije je oblik terapijskog rada što je jedan od ciljeva Udruge. Ovom terapijom radi se na podizanju kvalitete življenja djece s poremećajem iz autističnog spektra, prevenciji neprihvatljivog ponašanja uzrokovanog lošom senzornom obradom, edukaciji i osnaživanju roditelja kako bi prepoznali znakove loše senzorne obrade i pravovaljano reagirali na njih. Potrebna su nam financijska sredstva na nastavak ove terapije, te za dodatno opremanje senzorne sobe. Zalaganjem udruge osnovan je poseban razredni odjel za djecu s autizmom pri školi A.Augustinčić, te smo na taj način omogućili da se djeca školuju u svojoj lokalnoj sredini. Trenutno se zalažemo za osnivanje novog razreda jer imamo dva korisnika naše udruge koji su školski obveznici. Na taj način smo pomogli i roditeljima i djeci da ne putuju u udaljeni Centar za autizam u Dubravi.

Udruga se aplicira na razne natječaje, trenutno čekamo rezultate za dva projekta, nastavak senzorne terapije i novi projekt likovna terapija.

MISNE NAKANE OD 02.04.2017. DO 09.04.2017.

 

02. Ned. PETA

KORIZMENA NEDJELJA

08:00 ++JANJA VIDUŠIĆ I +IZ OBIT. VIDUŠIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

Spomen: +JOSIP RAŠIĆ

11:30 +MANDA RUKAVINA I ++IZ OBIT. BALEN
19:00 ++HRVOJE I MARKO LAZIĆ
03. Pon. Siksto, Krest, Rikard, Radojko 19:00 NA NAKANU OBIT. KADIĆ – ZA OZDRAVLJENJE
04. Uto.

 

Izidor Seviljski, Platon, Benedikt 19:00 ++JURAJ I ANA ŠVIGIR

 

05. Sri. Vinko Fererski, Irena, Krescencija 19:00 +PETAR DUČAK I ++IZ OBIT. DUČAK
06. Čet. Irenej, Petar Veronski, Prudencije 19:00 ++ANA I IVAN KADIĆ I ++IZ OBIT. KADIĆ I ESKERIČIĆ

 

07. Pet. Ivan de la Salle, Herman, Teodor, Serapion 19:00 ++SLAVICA, JELA, FRANO, VINKO I MARIJA TRBARA

 

08. Sub. Dionizije, Timotej, Diogen, Klement 19:00 ++IZ OBIT. REPIĆ

 

09. Ned. NEDJELJA MUKE GOSPODNJE –

-CVJETNICA

08:00 NAKANA OBIT. GALIĆ

-NA ČAST SRCA ISUSOVA

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 +DOMIN VLAJČIĆ
19:00 ++IZ OBIT. KASALO

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Marta reče Isusu: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. Ali i sada znam: što god zaišteš od Boga, dat će ti.« Kaza joj Isus: »Uskrsnut će brat tvoj!« A Marta mu odgovori: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan.« Reče joj Isus: Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada.Vjeruješ li ovo?« Odgovori mu: »Da, Gospodine! Ja vjerujem da si ti Krist, Sin Božji, Onaj koji dolazi na svijet!« Rekavši to ode, zovnu svoju sestru Mariju i reče joj krišom: »Učitelj je ovdje i zove te.« A ona, čim doču, brzo ustane i pođe k njemu. Isus još ne bijaše ušao u selo, nego je dotada bio na mjestu gdje ga je Marta susrela. Kad Židovi, koji su s Marijom bili u kući i tješili je, vidješe kako je brzo ustala i izišla, pođoše za njom; mišljahu da ide na grob plakati. A kad Marija dođe onamo gdje bijaše Isus i kad ga ugleda, baci mu se k nogama govoreći: »Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro.« Kad Isus vidje kako plače ona i Židovi koji je dopratiše, potresen u duhu i uzbuđen upita: »Kamo ste ga položili?« Odgovoriše mu: »Gospodine, dođi i pogledaj!« I zaplaka Isus. Nato su Židovi govorili: »Gle, kako ga je ljubio!« A neki između njih rekoše: »Zar on, koji je slijepcu otvorio oči, nije mogao učiniti da ovaj ne umre?« Isus onda, ponovno potresen, pođe grobu. Bila je to pećina, a na nju navaljen kamen. Isus zapovjedi: »Odvalite kamen!« Kaže mu pokojnikova sestra Marta: »Gospodine, već zaudara. Ta četvrti je dan.« Kaže joj Isus: »Nisam li ti rekao: budeš li vjerovala, vidjet ćeš slavu Božju?« Odvališe dakle kamen. A Isus podiže oči i reče: »Oče, hvala ti što si me uslišao. Ja sam znao da me svagda uslišavaš; no rekoh to zbog nazočnog mnoštva: da vjeruju da si me ti poslao.« Rekavši to povika iza glasa: »Lazare, izlazi!« I mrtvac iziđe, noge mu i ruke bile povezane povojima, a lice omotano ručnikom.