«

»

tra. 09

Raspored proslave Uskrsa 2017

Velika ispovijed

Ispovijed pravi susret s Božjom ljubavlju, koja je potrebna svakom čovjeku kako bi živio u radosti i miru. Stoga neka plod naše korizme bude ova uskrsna ispovijed. Velika ispovijed je u ponedjeljak 10. travnja u 17h.

 

Cvjetnica

Misa s blagoslovom maslinovih grančica i procesijom je u 10h. Ispred crkve započinju obredi, te nakon čitanja i blagoslov grančica idemo u procesiji oko crkve, ulazimo u crkvu i nastavljamo s misom.

Blagoslov grančica će biti i na obiteljskoj u 12:00 i na večernjoj u 19h.

 

Veliki četvrtak

Obredi Velikog četvrtka počinju u 20h.

 

Veliki petak

Križni put u crkvenom dvorištu počinje u 10h ujutro. Navečer nema mise, nego su obredi velikog petka u 20h. kojima se spominjemo Kristove muke.

 

Velika subota dan šutnje i molitve

Velika subota dan je šutnje i ozbiljnosti, slika te šutnje je odsutnost euharistije, ozbiljnosti ogoljeni oltar. Vjernici posjećuju Božji grob i suočavaju se svojom stvarnošću i stvarnošću svijeta, snagom zla i grijeha koji imaju razornu snagu i samoga Boga „usmrtiti“. Crkva će biti otvorena cijeli dan. Odvojite 10-15 minuta i dođite se pomoliti na Božji grob.

 

Uskrsno bdijenje

Noć sa subote na nedjelju obredi počinju u 20h. Ove noći kršćani bdiju. Od starine ova je noć na poseban način sveta za sve one koji su prihvatili Krista. Ispred crkve gori oganj, koji će svećenik blagosloviti. Na tom ognju zapalit će se nova Uskrsna svijeća, simbol Krista koji je svjetlo svijeta. Crkva je prazna i mračna, a vjernici ulaze u crkvu nakon svećenika i ministranata. Slijede čitanja i obredi uskrsnog bdijenja. U Uskrsnoj noći imat ćemo krštenje odraslih. Nakon bdijenja biti će blagoslov hrane za uskršnji doručak.

 

Nedjelja Uskrsa

Uskrs je najstarija i konstitutivna svetkovina kršćanske zajednice.

Uskrs je prvi dan Novoga svijeta – svijeta u kojem smrt nema posljednju riječ. Svete mise su u 7, 10, 11:30 i 19 sati.

 

Uskrsni ponedjeljak

Mise su u 8, 10 i 19h.

 

Blagoslov hrane

Tradicija blagoslivljanja hrane najrasprostranjenija je upravo među slavenskim narodima. Hrana koja se nosi na blagoslov se uobičajeno prekriva vezenim ubrusima. Blagoslovljena hrana jede se u krugu obitelji za doručak. Blagoslov hrane se vrši na kraju mise Vazmenog bdijenja u subotu navečer u 20 sati i na jutarnjoj misi na dan Uskrsa u 7 sati.