«

»

sij. 22

Župne obavijesti 22.1.2017.

DCIM100MEDIADJI_0063.JPGOd 18. siječnja do 25. siječnja u cijelom svijetu se odvija Molitvena osmina za jedinstvo kršćana pod geslom Daj mi piti! (Iv 4,7). U našem dekanatu, večeras 22. siječnja u 19.00 sati u župi B. D. Marije Kraljice apostola sv. Misu predslavi mons. Zlatko Koren

 • Večeras u 19h svečanu misu u sklopu molitvene osmine za jedinstvo kršćana i povodom blagdana sv. Vinka Pallottija predvodi mons. Zlatko Koren. Nakon mise u velikoj dvorani bit će agape. Neka žene ispeku ponešto od slanoga i slatkoga (više slanog nego slatkog).
 • Danas nema kateheze za krizmanike. Krizmanici neka dođu na misu u 19h i neka napišu domaću zadaću.
 • Hodočašće u Svetu Zemlju -21.Ožujak 2017. cijena 1300$. Detalji hodočašća na letcima na stoliću na izlazu iz crkve, oglasnoj ploči i web stranici www.mka.hr
 • Najava: Duhovnu obnovu 27. i 28. siječnja 2017. od 16 do 21h u našoj župi održat će vlč. Ciril Čuš.
 • Tečaj priprave za brak održava se u Pastoralnom centru župe Marije Kraljice apostola od 13.02.2017 – 17.02.2017 s početkom u 20:00 sati. Potreba prethodna prijava na web stranici: obitelj.zg-nadbiskupija.hr (ako netko se ne uspije prijavit neka samo dođe pa će se naknadno prijaviti)
 • Župni caritas je otvoren za korisnike srijedom 17-19h, a robu i nekvarljivu hranu možete donijeti svakim danom u župni ured.
 • U Petak, 27.1. zadnji je petak u mjesecu. Prije večernje Svete mise imamo mogućnost pristupiti sakramentu svete ispovijedi, a nakon mise je klanjanje koje animiraju mladi.
 • Susret Hrvatske katoličke mladeži održat će se u Vukovaru, 29. i 30. travnja 2017. godine. Prijave za sve koji žele ići preko župe traju do petka, 10. veljače. Cijena puta je 150 kn, a uključuje prijevoz, smještaj (po obiteljima), majicu, ulaznice za programe, razgledavanje grada i sl. Prijaviti se možete u župnom uredu. Kod prijave potrebno navesti: ime i prezime, spol, datum rođenja, veličinu majice, mobitel, e-mail, mjesto stanovanja
 • Kateheze i probe zborova se nastavljaju redovito:
  • Mješoviti zbor četvrtkom u 20h
  • Zbor Mladih četvrtkom u 21h
  • Dječji zbor subotom u 9h
  • Zbor i kateheza predškolaca subotom u 10h
  • Ministranti subotom u 11h
  • Prvopričesnici subotom u 10 i 11h
  • Srednjoškolski vjeronauk je utorkom u 20:30h
  • Marijina Legija ponedjeljkom u 17h
  • Gorušičino zrno ponedjeljkom u 19:30h
  • Katekumeni četvrtak u 20:00h
  • Hagioterapija je srijedom u 20h.
 • Ženidbeni navještaj: ŠIME LILIĆ i DANIJELA BAŠIĆ
 • Kršteni 01.2017.   MAKS ČAVLOVIĆ i ANA ŠOŠTARČIĆ

Obred pričesti

Budući da se svjesno i djelatno sudjelovanje vjernika ne može postići, ako nisu dovoljno poučeni, dobro je dozvati u pamet onaj mudri zakon, Sto su ga izdali oci Tridentskog sabora, kojim se propisuje: „Sveti Sabor zapovijeda župnicima i ostalim dušobrižnicima, da često, sami ili uz pomoć drugih, prigodom sv. Mise (to je u homiliji poslije Evanđelja ili dok se kršćanskom puku drži kateheza) protumače pojedine odlomke, koji se čitaju u sv. Misi, te neka između ostaloga protumače i koju tajnu u vezi s presvetom žrtvom, osobito na nedjelje i blagdane.

Obred pričesti treba biti svečan i dostojanstven bez guranja i stvaranja gužve. Da bi se pokazala ljepota i uzvišenost čina primanja pričesti prvo izlaze iz klupa prvi redovi, zatim redovi iza. Nikad se ne valja žuriti, trčati niti čekati i propuštati one koji se tek kasnije trebaju pričestiti. Nakon pričesti, bez zastajkivanja odmah treba proći okolo klupa do svog mjesta.

Nekoliko pravila:

 • Na pričest se ide počevši od prvih redova prema zadnjem redu klupa
 • Ne stvarati gužvu na sredini crkve, svi će doći na red.
 • Bez obzira jesu li dva djelitelja pričesti ili samo jedan uvijek treba formirati dva reda
 • Lijeva strana crkve staje u lijevi red a desna u desni red
 • Nakon pričesti, bez zastajkivanja otići oko klupa natrag na svoje mjesto
 • Nakon vraćanja na svoje mjesto pobožno se klečeći ili sjedeći pomoliti.

 

Ekumenizam

Ekumenizam (od grčke riječi oikoumene, “nastanjeni svijet”) je izraz koji se uglavnom koristi u smislu pokreta ka vjerskom ujedinjenju.

Ekumenizam znači nastojanje oko pomirenja, suradnje, zbližavanja i jedinstva kršćanskih crkava. Dok se međureligijski dijalog odnosi na sve religije, ekumenizam je dijaloški napor unutar kršćanskih crkava. Za razliku od unijačenja (tj. prelaženje iz Pravoslavne crkve u Katoličku i obratno), u ekumenizmu se naglašava ravnopravan dijalog među kršćanskim konfesijama, ono što je pojedinim crkvama zajedničko i ide se za potvrdom duhovnoga i moralnog poslanja Kristove Crkve. Ekumenizam je nastao u 19. stoljeću unutar protestantskih crkava (ekumenski pokret). Unutar Katoličke crkve preteče ekumenizma u 19. vijeku su: Vinko Pallotti, J.H. Newman, D. Mercier, J.J. Strossmayer, a u 20. vijeku benediktinci iz Chevetognea u Belgiji, dominikanski centar Istina u Parizu, a svojim ekleziološkim radovima dominikanac Y.Congar. Nakon Drugoga vatikanskog Koncila (1962.-1965.) Katolička Crkva prihvaća osnovna načela ekumenizma i odriče se unijačenja.

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, u sjevernoj se Zemljinoj hemisferi tradicionalno slavi od 18. do 25. siječnja. Te je datume još 1908. predložio o. Paul F. Wattson kako bi obuhvatio razdoblje između blagdana Katedre svetoga Petra (nakon liturgijske reforme u Katoličkoj Crkvi slavi se 22. veljače) i blagdana Obraćenja svetoga Pavla. Ta dva datuma stoga imaju i svoja simbolična značenja. Prvi datum naznačuje cilj molitve: svo kršćanstvo u zajedništvu s apostolskim prvakom sv. Petrom, a drugi datum ukazuje na način ili metodu kojom je jedino moguće postići taj cilj: temeljito obraćenje Kristu, svakog kršćanina, u svim kršćanskim zajednicama, obraćenjem kakvo je npr. bilo ono sv. Pavla kod Damaska.

Izlet (hodočašće) na Roglu 4.2.2017.

6:30 Polazak ispred Crkve,

8:30 Dolazak na Roglu, Druženje, skijanje, sanjkanje, šetnja, kuhanje čaja, vina i kobasica.

16:30 Misa u Hodočasničkoj crkvi,

17:00 Polazak prema Zaprešiću,

19:00 Dolazak u Zaprešić.

 

Cijena prijevoza 70kn odrasli, 50kn djeca, cijela obitelj 200kn. Kao grupa ostvarujemo popust kod kupnji skipassa (odrasli 200kn, mladi (15-18g )130kn, djeca (do15g) 120kn. Prijave u Župnom uredu! Prošle godine je išlo 190 ljudi, ove godine se očekuje još više ljudi i još bolji provod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sv. Vinko Pallotti i molitvena osnima za jedinstvo kršćana

Dana 22. siječnja slavimo blagdan svetog Vinka Pallottija, utemeljitelja i zaštitnika Družbe katoličkog apostolata, kojoj pripadaju i svećenici ove župe. Blagdan ćemo proslaviti na redovitim nedjeljnim misama 8, 10, 11:30 i 19h. Svečani misu u 19h predvodi mons Zlatko Koren. Nakon večernje mise svi su pozvani na domjenak u Veliku dvoranu. Molimo žene koje mogu nešto ispeći ili  skuhati neka se jave u župni ured 3312-633. Radije nešto slano nego slatko! (Pizzete, pašticada, kiflice, salate, medaljoni, rižoto… sve dolazi u obzir)

 

 

MISNE NAKANE OD 22.01.2017. DO 29.01.2017.

22. Ned. 3. NEDJELJA U GODINI,

Vinko, Vice, Vinka, Irena

08:00 +NIKOLA DUJMIĆ

 

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 +ZDRAVKO ATLIJA
19:00 MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

++NIKOLA KRANJC, ZLATA ĆIMIN I

MAGDICA GUDAN

23. Pon. Emerencijana, Ema, Vjera

 

19:00 +SIMON AJSTER
24. Uto.

 

Franjo Saleški, Bogoslav 19:00 ++IVAN I MARA KUSTURA
25. Sri. OBRAĆENJE SVETOG

PAVLA, Pavao, Ananija

19:00 +JOZO PAVIĆ I ++IZ OBIT. PAVIĆ

 

26. Čet. Timotej, Tit, Paula 19:00 ZA ++IZ OBIT. LOPAC, KATALINIĆ, VAISTINA

I  MATLEKOVIĆ

27. Pet. Anđela Merici, Anđelka, Julijan, Vital 19:00 ++ŠTEFICA I BRANKO JEŽEK, TE

++STJEPAN I MILKA POSTRUŽIN

28. Sub. Toma Akvinski, Tomislav, Leonid 19:00 ++IVAN I MARIJA TOMAŠEVIĆ I DANICA TRBUŠIĆ

 

29. Ned. 4. NEDJELJA U GODINI, Valerije, Zdravko, Zdeslav 08:00 +SABINA GLOGOVEC I

++IZ OBIT. NIMAC

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ZA ++IZ OBIT. STRELEC I MAJERIĆ
19:00 +MARIJAN IVANJKO

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

Kad je Isus čuo da je Ivan predan, povuče se u Galileju. Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji: »Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska –narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.« Otada je Isus počeo propovijedati: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. I kaže im: »Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!« Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu. I glas se o njemu pronese svom Sirijom. I donosili su mu sve koji bolovahu od najrazličitijih bolesti i patnja – opsjednute, mjesečare, uzete – i on ih ozdravljaše. Za njim je pohrlio silan svijet iz Galileje, Dekapola, Jeruzalema, Judeje i Transjordanije.     Riječ Gospodnja.