«

»

sij. 29

Župne obavijesti 29.1.2017.

DCIM100MEDIADJI_0063.JPGDanas će biti s nama djevojčica Nika Rogar koja treba inozemno liječenje, te će se u tu svrhu prodavati majice po 50 kn. Toplo preporučamo tko može neka se uključi u ovu akciju, da Nika dobije priliku za izlječenje.

Sutra, ponedjeljak 30.1. večernju misu s propovijedi i klanjanje predvodi vlč. Ivica Tolla. Ivica Tolla rođen je u Otoku 18.04.1969 gdje je pohađao osnovnu školu, a srednju školu u Vinkovcima. Nakon završetka srednje škole ulazi u franjevački red na zagrebačkom kaptolu, te studira na KBF-u u Zagrebu i Beču.

Bio je u novicijatu na Trsatu, a franjevački red je samovoljno napustio, te je nakon završetka studija dugo djelovao kao laik radeći kao vjeroučitelj i djelujući u molitvenim zajednicama. Radio je 14 godina kao vjeroučitelj, ali osjećajući u sebi svećenički poziv odazvao se Gospodinu, te odlazi u Gospić 2011. godine gdje je u gospićkoj katedrali Marijnog navještenja 27.11.2011. zaređen za đakona, a 30.06.2012. zaređen je za svećenika. Za mladomisničko geslo uzeo je redak iz Knjige psalama: U Gospodina ja se uzdam ( Ps 130).

 • U utorak umjesto kateheze za mlade bit će filmska večer. U 20:30. Animatori peku kokice, a bit će i cole,
 • U srijedu u 20h je katehetsko-kulinarsko druženje za mlade 25+. Tema: Nasilje u ime Božje.
 • U četvrtak, 02. veljače je blagdan Prikazanja Gospodinova – SVIJEĆNICA. Blagoslov svijeća, bit će pod sv. Misom u 19.00 sati . Svijeće će se moći kupiti na ulazu u crkvu.
 • U petak, 03. veljače, je spomendan Blaža biskupa i mučenika. Pod večernjom sv. Misom u 19h bit će obred blagoslova grla.
 • U subotu 4. veljače idemo na izlet-hodočašće na Roglu. Polazak u 6:30h iza crkve. Više informacija u listiću. Prijave u župnom uredu do srijede navečer.
 • Hodočašće u Svetu Zemlju -21.Ožujak 2017. cijena 1300$. Detalji hodočašća na letcima na stoliću na izlazu iz crkve, oglasnoj ploči i web stranici www.mka.hr
 • Župni caritas je otvoren za korisnike srijedom 17-19h, a robu i nekvarljivu hranu možete donijeti radnim danom u župni ured 10-12 i 17-19h.
 • Susret Hrvatske katoličke mladeži održat će se u Vukovaru, 29. i 30. travnja 2017. godine. Prijave za sve koji žele ići preko župe traju do petka, 10. veljače. Cijena puta je 150 kn, a uključuje prijevoz, smještaj (po obiteljima), majicu, ulaznice za programe, razgledavanje grada i sl. Prijaviti se možete u župnom uredu. Kod prijave potrebno navesti: ime i prezime, spol, datum rođenja, veličinu majice, mobitel, e-mail, mjesto stanovanja
 • Žeidbeni navještaj: ŠIME LILIĆ i DANIJELA BAŠIĆ

                                        IVAN LOZAR  i BARBARA VIDA MIHALINEC civ.vj. LOZAR

 • Na stolu za tisak možete nabaviti katoličke novine i časopise: Mali koncil, Glas koncila, Veritas, Svjetlo Riječi, KANU, Glasnik srca Isusova.

 

 

Kad Vam pričaju loše o svećenicima pročitajte im ovaj tekst

O kontemplativnoj molitvi; o nama svećenicima koji vozimo skupe aute, i živimo u raskošnim stanovima; i o ‘penzićima’ od kojih očekujemo da nam sve to plate… Da nisam svećenik vjerojatno bi bio žestoki antiklerikalac. Jer zbilja… Ali, ovako budući da stvar vidim iz prve ruke. Vidim kolege, vidim sebe. Znam čitavu priču. Znam da se gotovo od reda radi o ljudima koje je samo visoki idealizam nosio do svećeništva. Poznat mi je ponor kušnji kroz koje prolaze, i drama suočavanja s vlastitom nemoću da se iskorači iz korumpiranosti i dvoličnosti. I da danas, kakvi su takvi su – stoje na prvim linijama. Možda i gluposti rade, ili uopće ništa ne rade – ali ustrajno stoje u taboru čiji je profil jasan. Taboru koji je protuteža zlu ovoga svijeta. Onom koji je prvi na udaru kad stvari u društvu krenu naopako.

Danas ih se možda može nazivati farizejima i parazitima, ali takvi su, i takvi će uvijek kad ustreba – prvi završiti kao svjedoci i mučenici dobra. Bilo kao vlč. Bulešić u drugom svj. ratu, ili vlč. Grahovar u domovinskom ratu. I tisuće kolega, koji samim time što su to što jesu, bdjeli su i bdiju na linijama razdjelnicama kao zečevi na brisanom prostoru.

Pusti ih molim te. Neka rade, ili ne rade. Neka kontempliraju, ili ne kontempliraju. Dok su to što jesu – jasno je čiji žele biti. Više od riječi njihovih molitava, ili snage njihovih propovijedi – njihov životni status govori. Dok kao koze preživljavaju po seocima Velebita, ili mladost provode po bosanskim gudurama s par baka; ili makar u gradovima žive, nakon nedjeljne propovijedi ručaju ribu iz konzerve; pa i ako sve imaju što se novcima može kupiti – uvijek im samo Bog ostaje: bilo kao utjeha, bilo kao pustinja. Htjeli ili ne htjeli: njegova su slava, ili su njegova sramota. Ali uvijek samo njegovi.

Eto, tako ti ja vidim svećenike. A za ostalo… sad mi se ne da. Idem vani, luta mi se po snijegu. Sam.

 1. Luka Rađa

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus, ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati:

»Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju!

Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!

Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!

Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!

Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!«

Riječ Gospodnja.

 

 

 

Izlet (hodočašće) na Roglu 4.2.2017.

6:30 Polazak ispred Crkve,

8:30 Dolazak na Roglu, Druženje, skijanje, sanjkanje, šetnja, kuhanje čaja, vina i kobasica.

16:30 Misa u Hodočasničkoj crkvi,

17:00 Polazak prema Zaprešiću,

19:00 Dolazak u Zaprešić.

 

Cijena prijevoza 70kn odrasli, 50kn djeca, cijela obitelj 200kn. Kao grupa ostvarujemo popust kod kupnji skipassa (odrasli 200kn, mladi (15-18g )130kn, djeca (do15g) 120kn. Prijave u Župnom uredu! Prošle godine je išlo 190 ljudi, ove godine se očekuje još više ljudi i još bolji provod.

 

 

 

 

 

Teološki rječnik

Agape je grčka riječ za ljubav koja je zadobila posebno značenje među kršćanima, označujući najprije Božju nesebičnu ljubav prema čovječanstvu i cijelom svemiru, a također sebedarnu čovjekovu ljubav usmjerenu prema drugima . Agape je korijen svih kreposti i njihovo je konačno ispunjenje. Budući da su se prvi kršćani okupljali na gozbe, u okviru kojih se slavila euharistija, da bi izrazili ljubav jedni prema drugima, oni su te svoje objede nazivali agape.

Askeza – Riječ ima korijen u grčkom izrazu „askesis“, koji označuje prakticiranje ili vježbu. Prvi kršćani posudili su taj izraz iz svijeta grčkog športa. U ranoj kršćanskoj uporabi askeza se odnosi na vježbe svladavanja samoga sebe kojima su se vjernici pripremali i uvježbavali za neprolazni život. Upravo kao što športaš usredotočuje misli i volju na jedan jedini cilj te usmjeruje sve napore i energiju da ga dostigne, tako kršćanin mora čuvati vjeru dok se bori i napreže za životni cilj i svrhu.

Askeza je djelatnost kojom čovjek nastoji dostići cilj koji leži izvan njega: puninu života u Kristu Isusu. To zahtijeva strogu disciplinu tako da se nečiji cijeli život, i svaki vid života, mora usklađivati s raspetim i uskrslim Kristom.

 

MISNE NAKANE OD 29.01.2017. DO 05.02.2017.

 

29. Ned. 4. NEDJELJA U GODINI, Valerije, Zdravko, Zdeslav 08:00 +SABINA GLOGOVEC I

++IZ OBIT. NIMAC

10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ZA ++IZ OBIT. STRELEC I MAJERIĆ
19:00 +MARIJAN IVANJKO
30. Pon. Martina, Tina, Haijacinta, Gordana 19:00 +MARKO TOMAŠIĆ
31. Uto.

 

Ivan Bosco, Ivan, Marcela, Viktor 19:00 +ILIJA KLJUČEVIĆ I ++IZ OBIT. KLJUČEVIĆ I MIŠIĆ
01. Sri. Brigita, Gita, Miroslav, Sever 19:00 ++BRANKO I BANKA BURIĆ
02. Čet. PRIKAZANJE GOSPODINOVO-SVJEĆNICA 19:00 +VLADO MILEČKI I ++IZ OBIT. MILEČKI I JANDREČIĆ

 

03. Pet. Blaž, Oskar, Vlaho, Tripun, Tripo 19:00 +MATO BATLJAN I ++IZ OBIT. BATLJAN I KOVAČIĆ
04. Sub. Eutih, Gilbert, Andrija, Veronika, Izidor 19:00 +ANĐA, ŠIMA (ž) I NIKOLA ČOLAK
05. Ned. 5. NEDJELJA U GODINI, Agata, Dobrila, Jagoda 08:00 ++IZ OBIT. BIRT I PREBEG
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ZA ++IZ OBIT. NOVAK
19:00 +IVAN LJUBIČIĆ I ++IZ OBIT. LJUBIČIĆ

 

 

Grličanje

„Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakoga drugoga zla – amen!” govori danas svećenik dotičući vjernička grla blagoslovljenim zapaljenim svijećama. Vjernici znaju da to nije magija nego molitva – predanje Bogu koji sigurno čovjeku hoće dobro i onda kad ga ne usliši, kad ga ostavi u bolesti – kao i Isusa na križu. Molitva nije prepuštanje sudbini ni trgovanje s Bogom, nego slaganje sa svim što se čovjeku dogodi – jer i zlo može izaći na dobro. Tu je ključ za razumijevanje kršćanskoga pouzdanja u Boga – makar ne bili doslovno uslišani. Isus je to naznačio kad je prije uhićenja molio: “Oče! Ako hoćeš, otkloni ovu čašu od mene. Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude!” (Lk 22,42). To predanje osigurava povjerenje – daje smionost Bogu predlagati rješenja. Čovjek zna da ga Bog ozbiljno shvaća i ostaje smiren u dobru i zlu, ne kao nevažan nego nadasve važan Božji sugovornik.

Obred grličenja, blagoslov grla na Blaževo, primjer je takva vjerničkoga stava. Dubrovnik koji je sv. Blaža – zovući ga sv. Vlaho – od 11. st. uzeo za zaštitnika – ne pouzdaje se samo u moguća čuda, nego istim pouzdanjem u Stvoritelja među prvima na Sredozemlju razvija liječenje bolesnika suvremenim lijekovima, te je ondje i danas prastara ljekarnica, jedna od najstarijih u Europi.

Tako baš dubrovačko štovanje posebno iskazuje kršćanski stav pouzdanja u Boga i nastojanja da po Božjoj volji znanošću svladava prirodu, da liječi i bolesti.

Blaž je bio liječnik u Sebasti, u današnjoj Armeniji, kad je kršćanstvo u državi bilo zabranjeno, sredinom 3. st. prije Krista. U ono su doba svećenici i vjernici sami birali i biskupa. I to vrijedi ne zaboraviti s obzirom na izvornu demokraciju u kršćanstvu i njezino tumačenje.

Narod je birao znajući da Bog izabranome daje vlast. Ali – ondašnja je vlast novog biskupa pronašla i poslala u smrt. Ostalo je zapamćeno da je Blaž čudesno izliječio dječaka od bolesti grla – pa je u toj predaji temelj i obreda grličanja.                                                                        Živko Kustić