«

»

velj. 26

Župne obavijesti 26. veljače 2023. – PRVA KORIZMENA NEDJELJA

Prošle smo nedjelje za župni Caritas prikupili 1.857,21 eura.

Prvi korizmeni tjedan je kvatreni tjedan. Vjernike se poziva da ga posvete molitvom, djelima pokore i ljubavi, a u subotu se završava misom koja odgovara duhovnom usmjerenju kvatri. Proljetne kvatre posvećuju se pokori i obraćenju.

U župnom listu donosimo govor kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog povodom imenovanja preuzvišenog mons. Dražena Kutleše nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

  • Susret s krizmanicima nakon svete mise u 19 sati.
  • Mame mole krunicu. Molitva krunice ponedjeljkom u 10 sati.
  • Mladi utorkom. Susret u MaKApu u 20 sati. Vlč. Anđelko Katanec održat će katehezu o prijateljstvu.
  • Ispovijed će biti u četvrtak i petak u 11 sati i u 17:30.
  • Križni put je utorkom, petkom i nedjeljom u 18:30.
  • Župni post u korizmi. Zainteresirani neka se upišu na raspored u sakristiji.
  • Ministrantski sastanak održat će se u subotu u 11 sati u pastoralnom centru.
  • Nužna obnova orgulja i razglasa u crkvi. Cijena obnove iznosi 150.000 kuna. Prošlog smo tjedna prikupili 255 eura, a do sada sveukupno 92.070 kuna i 2.592 eura.
  • Ovog tjedna za obitelj Ljubić je skupljeno 30 eura.
  • Zahvaljujem svima koji su uplatili prilog za župu. Župa se financira isključivo od vaših priloga i ne dobiva ništa niti od države, niti od nadbiskupije.

 

 

Riječ kardinala Bozanića
prigodom imenovanja mons. Dražena Kutleše
nadbiskupom koadjutorom

 

Zahvaljujem papi Franji što je prihvatio moju prošlogodišnju zamolbu i sada Zagrebačkoj nadbiskupiji dodijelio nadbiskupa koadjutora. Kao kršćani, na svom hodočašću u vremenu, raspoznajemo i vidimo, kako stablo Crkve uvijek iznova raste. Crkva se neprestano obnavlja, jer njezina budućnost pripada Bogu. Crkva je Božje stablo koje živi u vremenu i u sebi nosi vječnost.

Čestitam mons. Draženu Kutleši, dosadašnjem nadbiskupu metropoliti splitskom na imenovanju za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog. Crkva zagrebačka, ispunjena nadom i otvorena prema budućnosti, vjernički prima i prihvaća svoga nadbiskupa koadjutora. Neka je blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!

 

Našu Zagrebačku nadbiskupiju može se gledati pod raznim vidovima: izvana i iznutra. Ipak, nju se može istinski doživjeti i upoznati samo živeći u toj svetoj zajednici vjere, ljubeći je, dajući joj se i, ako je potrebno, trpjeti za nju.

 

U Crkvi zagrebačkoj vidim sposobne i zauzete biskupe: Ivana i Miju, tu je i Valentin, umirovljeni pomoćni biskup, zatim gledam divan vijenac predanih svećenika, dijecezanskih i redovničkih, požrtvovne sestre redovnice, angažirane Kristove vjernike laike.

 

To je Crkva koja je, nakon dvadesetogodišnjeg sinodskoga hoda, obilježenog mnogim plodovima, donijela Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije kao smjer svoga budućeg poslanja. To je Crkva, koja se, posebno tijekom posljednjih 25 godina, postojano utječe zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, učeći na primjeru njegova života: kako se živi crkvenost.

Pred Crkvom zagrebačkom puno je posla i izazova. Naša je Crkva pogođena teškim potresom u 2020. godini. U Prvostolnici još nije moguće slaviti bogoslužje, nadbiskupski dom nije useljiv. Poslijepotresna obnova u tijeku je i sada u dobrom zamahu.

 

Crkva zagrebačka želi prepoznati u nadbiskupu koadjutoru dar Duha Svetoga, željna da se na njezinoj plodnoj njivi nastavi orati obnovljenim zanosom.

A svi smo pozvani neprestano prihvaćati prolaznost ovozemnog života. Stoga, i zbog svoga narušenog zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dân kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku.

 

Gospodin koji je put, istina i život, neka nam pokaže svoje putove i uči nas svojim stazama.

 

Presveta Bogorodica Marija neka nam uvijek ostane učiteljica pouzdanja u Boga.

 

 

Zagreb, 14. veljače 2023. godine

 

 

M I S N E   N A K A N E: 26.02.2023. – 05.03.2023.

 

 

 

Ženidbeni navještaj: ZVONIMIR ZAJEC i IVA HADROVIĆ