«

»

lip. 05

Župne obavijesti 5.6.2016.

Sutra, 6.6. svećenici zaprešićkog dekanata idu na duhovno-studijsko putovanje stoga će biti jutarnja misa u 7 sati u župi i u 6:30 na Lužnici.

Ministranti i članovi dječjeg zbora, koji idu na more neka u sakristiji uzmu prijavnice. idemo je 21.6., a vraćamo se 27.7. Roditelji sudjeluju u troškovima putovanja s 250kn, ostatak troškova pokriva župa. Roditelji ministranata i članova dječjeg zbora koji idu na more imaju sastanak u četvrtak 9.6. u 20h. u Velikoj dvorani.

  • Prijave za ljetovanje u Splitu za Srednjoškolce i Krizmanike (16. do 24. srpnja 2016.) traju do 5. lipnja. Prijaviti se mogu aktivni srednjoškolci i krizmanici. Troškovi ljetovanja 600 kn – all inclusive (putovanje, smještaj, hrana i piće). Mladi neka prijavnice uzmu u sakristiji.
  • Župne pastoralne aktivnosti se nastavljaju prema ustaljenom rasporedu: Marijina legija ponedjeljkom u17h, Gorušičino zrno četvrtkom u 19h, krunica utorkom i petkom u 18:30h, proba zbora mladih četvrtkom u 21h, Proba velikog zbora četvtkom u 20h, dječji zbor subotom u 9h, ministrantski sastanak subotom u 11h, župni karitas ponedjeljkom u 9:30, hagioterapija srijedom u 20h.
  • Slijedeću nedjelju u 11:30 je misa zahvalnica za kraj školske godine, od 19.6. do 30. 08. nema mise u 11:30.
  • MZ Treće srce“ poziva Vas na hodočašće za nerođene na Mariju Bistricu 25.06. Molitvom i žrtvom spasimo život u ljubavi prema nerođenima! Polazak iz Zaprešića u 7:45 (pored crkve Blažene Djevice Marije, Kraljice apostola). Povratak iz Marije Bistrice u popodnevnim satima. Cijena povratne karte 50 kn. Osoba za kontakt: Mirko 098/9400 678
  • Krizmanici mogu podići fotografije i video od krizme u župnom uredu.
  • Djeca vrtićke skupine koja pohađa program katoličkog vjerskog odgoja „Noina Lađa“ i njihovi roditelji imaju u utrorak u 17:00 misu zahvalnicu i nakon mise druženje u župnom vrtu.
  • Oni koji još nisu uplatili Lukno mogu svoj doprinos donijeti u župni ured ili uplatiti na žiro-račun Kao opis plaćanja navedite Lukno te vaše ime i prezime

 

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme:

Isus se uputi u grad zvani Nain. Pratili ga njegovi učenici i silan svijet. Kad se približi gradskim vratima, gle, upravo su iznosili mrtvaca, sina jedinca u majke, majke udovice. Pratilo ju mnogo naroda iz grada. Kad je Gospodin ugleda, sažali mu se nad njom i reče joj: »Ne plači!« Pristupi zatim, dotače se nosila; nosioci stadoše, a on reče: »Mladiću, kažem ti, ustani!« I mrtvac se podiže i progovori, a on ga dade njegovoj majci. Sve obuze strah te slavljahu Boga govoreći: »Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!« I proširi se taj glas o njemu po svoj Judeji i po svoj okolici. Riječ Gospodnja

 

Vjeronauk: Misa

OPIS SVETE MISE IZ DRUGOG STOLJEĆA

Sv. Justin, mučenik, opisao je u prvoj “Apologiji kršćana” kako se slavilo Euharistiju sredinom II. stoljeća: “U dan zvan nedjelja drži se zajednički sastanak svih, bilo da borave u gradu ili na selu. Koliko već ima vremena, čitaju se spomen-spisi apostola i knjige proročke. Nato, kad čitač prestane, predstojnik nas opomene i potakne živom riječju da se ugledamo u one primjere. Zatim se dižemo svi zajedno i molimo molitve. A poslije molitava, kako već rekosmo, donese se kruh, vino i voda, a predstojnik upravi Bogu molitve i zahvale, kako već može. A narod odobravajući klikne: Amen. Od euharistijske se hrane svakomu dijeli i svatko prima, a nenazočnima se šalje po đakonima. Imućni i koji hoće, daju što hoće. A što se skupi pohrani se u predstojnika, i on se stara za siročad i udovice i jadnike koji trpe s bolesti ili drugog uzroka, pa i za utamničenike i nadošle strance: uopće, svi su mu nevoljnici na brizi.”

 

SLUŽBA RIJEČI I EUHARISTIJSKA SLUŽBA

Iz ovog opisa vidimo da je sv. Misa u drugom stoljeću imala dva glavna dijela, slično kao i danas. To je služba riječi i euharistijska služba.

Prvi dio sv. Mise, služba riječi, dugo se nazivala “katekumenska Misa”. Zašto? Zato što su tom dijelu mogli prisustvovati i pripravnici za krštenje tzv. katekumeni, i javni grešnici koji su činili pokoru.

U drugom dijelu euharistijske službe, koja je bitno izraz ljubavi, mogli su sudjelovati samo krštenici koji su bili u punom jedinstvu s Crkvom.

Sv. Justin u spomenutom spisu piše: “U Euharistiji nitko nema pravo udjela osim onoga koji vjeruje da je istinito što učimo i koji se okupao kupelju otpuštenja grijeha i preporođenja i koji onako živi kako nam je Krist predao. Ne uzimamo to kao običan kruh ili obično piće, već kao što smo poučeni, Riječ Božja, utjelovljeni Isus Krist, naš Spasitelj, imao je tijelo i krv za naše spasenje, isto smo tako poučeni da po molitvi i zahvali koja potječe od njega, ta Euharistijska hrana, koja pretvorbom hrani našu krv i tijelo, jest i tijelo i krv toga utjelovljenog Isusa.”

 

CRKVA KAO MJESTO MISNOG SLAVLJA

Riječ ‘crkva’ (u smislu zgrade) dolazi od grčke riječi ‘kyriake oikia’, što znači ‘Gospodnja kuća’. U latiniziranom obliku ta se riječ piše ‘cyriacae (oikia)’, a odatle i naš hrvatski naziv ­– crkva. U biti ta riječ znači isto što i grčka riječ ‘domos’, od koje je izvedenica ‘Duomo’ u talijanskom, odnosno ‘Dom’ u njemačkom za katedralu. U hrvatskom ta se riječ sačuvala kao ‘dom’ za označavanje prostora namijenjenog i uređenog za stanovanje organizirane ljudske zajednice. U starini ta je organizacija redovno predviđala obitelj s ocem na čelu.

Kada se zajednica vjernika nađe u crkvi, velimo da je u kući Oca nebeskoga, jer oni kao zajednica nemaju drugog oca doli samog Boga. Osnovni i najčešći razlog okupljanja vjernika u crkvi jest slavljenje Euharistije, otajstva spasenja.

 

Mlada misa p. Ante Jonjića 19.6.2016.

 

U nedjelju, 19.6.  u 10:00 u našoj župnoj crkvi slavit će se prav mlada misa u povijesti grada Zaprešića. Naš župljanin i član Družbe katoličkog apostolata – palotinaca p. Ante Jonjić slčavit će svoju prvu misu – „Mladu misu“.

Ante Jonjić rođen je 1987. godine u Zagrebu. Osnovnu školu polazi u Zaprešiću, a gimnaziju završava u Zagrebu. Još kao dvanaestogodišnjak osjeća svećenički poziv te aktivno sudjeluje u životu i radu župe. U novicijat Družbe katoličkoga apostolata ulazi 2006. godine, a filozofski studij upisuje 2007. na Filozofskome fakultetu Družbe Isusove. Teologiju je diplomirao u Vallendaru u Njemačkoj 2014. godine. Đakonski praktikum obavio je u Njemačkoj. Za svećenika e ga zarediti kardinal Bozanić uu subotu 18.6. u Zagrebačkoj katedrali.

U organizaciju pripreme ovog velikog slavlja u našoj župi mogu se uključiti svi župljani. Oni koji mogu i žele pomoći oko uređenja dvorišta i crkve te ukrašavanje i sadnje cvijeća neka se jave s. Heli, oni koji ne mogu pomoći radom mogu sudjeloviti financijskom pomoći oko nabave cvijeća i ukrasa.

 

Djelo milosrđa: Grešnika pokarati

 

Je li ili nije korektno inzistiranje Petrova oko smjene Karamarka, te je li ili nije Karamarko u sukobu interesa, nije nešto što imam potrebu javno komentirati, pa ni ako prijete novi izbori, makar bili ne znam kako neizvjesni. Ali neke stvari moramo komentirati: politička podmetanja, neutemeljena optuživanja, klevetanja i strašenja naroda je nešto čega ne smije biti. Političkih kuhinja za stvaranje pamfleta kakvih smo se nagledali za vrijeme Jugoslavije, a ponešto opet gledali za vrijeme Milanovićeve vlade, spram branitelja i referenduma, prvog i drugog, i to ne samo od strane vlade i medija, nešto je što više ne želimo slušati, gledati i čitati, ma prema kome to bilo usmjereno. To je ono prema čemu ne smijemo imati tolerancije. Pogotovo ako to dolazi iz krugova koji se pozivaju na svoju bliskost Crkvi.

Ako toga bude bilo, svatko ima pravo javno prozvati. Pogotovo u ovoj godini milosrđa, i dužnost nam je grješnika ukoriti. To je dužnost i Crkve. I to se nikako ne može nazvati miješanjem Crkve u politiku. Nitko ne želi opet gledati kako se šire laži i podmetanja u svrhu obmanjivanja naroda. Crkva pogotovo!

– Bez izmišljanja i podvala

– Bez zastrašivanja opasnostima koje objektivno ne prijete

– Bez preuveličavanja

– Bez plasiranja neprovjerenih, ili malo vjerojatnih teza.

– Bez ponižavanja i vrijeđanja!

Tko god to čini, protiv naroda je, i protiv Boga!

Ike Mandurić SI

 

 

MISNE NAKANE OD 05.06.2016. DO 12.06.2016.

05. Ned. 10. NEDJELJA U GODINI, Bonifacije, Darinka, Valerija 08:00 ++IVAN, MIJO I DANA GRANIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA OZDRAVLJENJE MALOG ERIKA JURANA

11:30 ++BRUNO, KATICA I GRGO ŽUTELIJA I

++IZ OBIT. ŽUTELIJA I DIDOVIĆ

19:00 ++ANA I MATO OPIĆ, TE

++ANA I ANDRIJA MAROŠEVIĆ

06. Pon. Norbert, Paulina, Neda, Klaudije 19:00 NEMA SVETE MISE – STUDIJSKO PUTOVANJE SVEĆENIKA – CIJELI  DAN
 
07. Uto.

 

Antun, Radoslav, Robert 19:00 DAN MOLITVENIH VIJENACA KRALJICE OBITELJI

(pomaknuto zbog studijskog putovanja svećenika) 

 

+MARIJAN DUVNJAK

+DAVID PATRUN

NA NAKANU OBIT. REBIĆ, JELIĆ I  RAŠIĆ

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

NA NAKANU OBIT. ČIČAK

08. Sri. Žarko, Vilim, Medardo 19:00 ++RUŽA I MATO EREŠ I ++IZ OBIT. ĆURIĆ I EREŠ

 

09. Čet. Efrem, Rikard,

Ranko

19:00 ++RUŽA, JOSIP I LJUBICA BIRT,

TE ANA I VLADIMIR PREBEG

 

10. Pet. Bogumil, Dijana, Biserka, Greta 19:00 ++LJILJANA I RADE FRANOLIĆ

ZA ++IZ OBIT. JURIĆ, ŠMAJGERT I LIVAKOVIĆ

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

ZAHVALA ZA ROĐENJE DJETETA- NAKANA

OBIT. MALKOČ

 

11. Sub. BARNABA AP., Borna, Ruža, Roza 19:00 ZA DUŠE U ČISTILIŠTU
   
12. Ned. 11. NEDJELJA U GODINI, Ivan F., Gašpar, Leon 08:00 ++JAKOV I MAGDALENA RUBINIĆ I ++IZ OBIT. RUBINIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: +Antonija Božić

11:30 ++ANTE I IVAN MIOČ I++IZ OBIT. MIOČ
19:00 ++VLADO JURČEVIĆ

 

ŽENIDBENI NAVJEŠTAJ: MARIJAN TURKALJ I DANIJELA BOGDAN

                                            HRVOJE IVANUŠIĆ I MATEJA VOĐINAC

                                            DAVOR BIONDIĆ I MIA MARIJA JAKELIĆ

                                            MATIJA BARANČEK I IVANA JURJEVIĆ

                                            JOSIP DILBER I SANDRA BIJELIĆ

                                            DANIJEL POLJAK I ADRIANA KRSNIK

                                            MIROSLAV ŠVARC I NATALIJA BENCETIĆ

 

KRŠTENJA  04.06.2016. Gabrijel Škalec i Leon Piškor

                     05.06.2016. Kristian Perić