«

»

velj. 06

Župne obavijesti 7.2.2016.

sasa (1 of 1)U utorak 9.2. slavi se spomendan bl. Alojzja Stepinca, na večernjoj misi u 19h prigodnom propovijedi obilježit ćemo ovaj spomendan. Oltar naše crkve ima u sebi ugrađene moći bl. Alozija, to je razlog više da na taj dan dođemo na misu.

U srijedu (10.2.) je Pepelnica. Misa s obredom pepeljenja je u 19h. Maslinove grančice od prošle godine možete ostaviti u predvorju crkve, pa ćemo ih spaliti i napraviti pepeo za pepeljenje. Taj dan je zapovjedani post i nemrs (jednom na dan najesti se do sita i ne jesti meso).

 • U četvrtak, 11.2. je Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava svake godine u Katoličkoj Crkvi 11. veljače. Utemeljio ga je papa Ivan Pavao II. 1992. Kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Za datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetište u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti. Toga dana dovezite svoje bolesne na misu u 19 sati, za vrijeme mise će svi bolesnici imati priliku primiti bolesničko pomazanje.
 • U petak, 12. veljače, u 18.30 sati imat ćemo pobožnost Križnog puta u našoj župi, koja će se nastaviti tijekom cijele korizme utorkom i petkom u 18:30, a nedjeljom u 18:15h.
 • Sljedeća nedjelja je druga nedjelja u mjesecu, dan kada prikupljamo novčani prilog za župni Caritas. Unaprijed zahvaljujemo na vašoj dobroti!
 • Župno HODOČAŠĆE U ČEŠKU 11.—14. Travnja 2016. Prijave su do 1. travnja ili dok se ne popuni autobus. Pri prijavi je potrebno uplatiti akontaciju od 500 kn.
 • NAJAVA: Od 28.—30. ožujka 2015. naš dekanat organizira hodočašće mladih u Zaljev Hrvatskih Svetaca, Boku Kotorsku i Dubrovnik. Cijena putovanja 900kn. Dva puna pansiona, prijevoz autobusom, putno osiguranje.  Više informacija možete dobiti u župnom uredu. Prijave su do 15. ožujka.
 • Tulum s molitvenom zajednicom “Srce Isusovo” 13.2. Subota! Dočekujemo Valentinovo u Novoj Galeriji kod hotela “Antunović.” Počeli bi s Misom u 20:00h. Palmotićeva Crkva s nakanom “ZA LJUBAV” i kasnije se uputili prema Zlatnoj dvorani. Hrana i piće neograničeno plus DJ u cijeni od 150 kn po osobi. Rezervacije na facebook.com/SrceIsusovo
 • Prilika za sakrament ispovijedi je utorkom, petkom i nedjeljom prije i/ili za vrijeme svetih misa
 • Hagioterapijski evangelizacijski seminar 19.-21. Veljače 2016. U Pstoralnom centru župe MKA Zaprešić
  • Petak 19-21h
  • Subota 9-12h i 16-20h
  • Nedjelja 9-11:30h i 16-19h

Kursiljo za krizmanike N-Ž 19.-21.2.2016.

Kursiljo je eklezijalni pokret nastao među studentskom mladeži u Španjolskoj.

Cilj Malog tečaja kršćanstva jest duhovno obnoviti društvo obnovom njegovih pojedinaca tako, da mu se posvijestiti dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem, potakne na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, profesionalnoj,…) te u njemu probuditi svijest, da je pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati donošenjem evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, morala, medija, socijalnih struktura, odgoja i obrazovanja, kulture i dr.

Sudionici Kursilja okupljaju se kroz tri dana, gdje slušaju nagovore suradnika – laika i svećenika. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama.

Krizmanici s prezimenom od A do M imaju Kursiljo u adventu: (ostali u korizmi)

 • Petak, 19.2. od 18 do 21;30
 • Subota, 20..2. od 9 do 17h
 • Nedjelja, 21.2. od 9 do 12:30

 

Kum/a kod krštenja ili potvrde

Kum/a djeteta za primanje sakramenta svetog krštenja ili svete potvrde, mora ispunjavati uvjete koje predviđa Zakonik kanonskog prava (kanon 874 § 1), to jest:

da je prikladan i da ima nakanu vršiti tu službu, da je navršio šesnaestu godinu života, da je katolik, a to znači: da je kršten, pričešćen i potvrđen, a ako živi u braku, da je crkveno vjenčan, te da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom.

Ako je netko vjenčan u crkvi, ali ne živi sa supružnikom, nego sam može biti kum. No ako živi u civilnom (ili divljem) braku s nekom drugom osobom, onda ne može biti kum. Da bi netko mogao biti kum/a u našoj župi, potrebno je dobiti POSVJEDOČENJE. Posvjedočenje izdaje župa u kojoj kum/a živi duže od 6 mjeseci.

Kumovi koji su primili sakramente u našoj župi (krštenje, pričest, potvrda ili ženidba) i u našoj župi imaju mjesto prebivališta, ne trebaju donositi ništa, samo treba napomenuti koje godine su koji sakrament primili.

 

Korizma

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu započinje korizma. Od kraja 11. stoljeća vjernici se na taj dan posipaju pepelom od blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica. Taj pepeo označava ozbiljnost i pokoru čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, te nadu u uskrsnuće. Od 5. stoljeća u središtu priprave za Uskrs je post, a budući da nedjeljom nitko ne treba postiti, početak vremena posta pomaknut je u 6. ili 7. stoljeću sa šeste nedjelje prije Uskrsa na srijedu koja je prethodila toj nedjelji.

Pepelnica ili Čista srijeda i Veliki petak jedini su dani u godini kada Crkva propisuje strogi post i nemrs. Post, koji je propisan za Pepelnicu i Veliki petak, znači da se katolici od 18. do 60. godine života (s izuzetkom bolesnika) taj dan smiju samo jednom do sita najesti, što ne isključuje i druge oblike odricanja (gledanje TV, izbjegavanje zabava i sl.). Nemrs, koji je propisan za sve petke u korizmi, znači odricanje od mesa toplokrvnih životinja, a obvezuje sve vjernike koji su navršili 14 godina. Za sve katolike Crkva u korizmenom vremenu propisuje “molitvu, post i dobra djela”. Tko post shvati kao zakon, dovoljno je da izvrši to što Crkva od njega traži. No, sasvim je normalno da će svaki vjernik daleko ozbiljnije shvatiti taj poziv Crkve na post, pokoru i nemrs. Crkva se nada da će svaki vjernik strože postiti, možda ništa ne jesti ili pak o kruhu i vodi proživjeti taj dan. Brojni se kršćani u korizmi odreknu svih 40 dana nečega što im je osobito drago, npr. mesa, alkohola ili cigareta. Neki su se, upravo odričući se u korizmi, uspjeli osloboditi ovisnosti o drogi. Ima onih koji odluče da će u korizmi ranije ustajati i da neće gledati televiziju. Ozbiljni kršćani u korizmi ne slušaju zabavnu glazbu nego klasičnu i ozbiljne govorne programe. Neki si kršćani zadaju osobitu pokoru, odluče osloboditi se nekoga grijeha i pogreške, u svoj život nastoje uvesti neku korisnu naviku. Tijekom korizme pokušaju biti vrijedni u poslu, samozatajni, strpljivi prema svojini ukućanima, šutljivi i vrijedni. Velik broj kršćana odluči da će u korizmi svaki dan desetak minuta čitati Sveto pismo. Brojne su obitelji koje u korizmi odluče da će navečer uvesti obiteljsku molitvu, ili da će svaku večer zajednički u obitelji moliti krunicu. Jedni odluče na početku i na kraju korizme dobro se ispovjediti, i tako u te dane biti osobito čistima. Djeca obično odluče da će se tih dana odreći slatkiša i bombona, da će se odreći nekih igara koje su im smetale da napisu školske zadaće. Ima mladića i djevojaka koji će se u korizmi odreći izvanjskih načina izražavanja svoje ljubavi, poljubaca i zagrljaja, ima bračnih drugova koji odluče da će u korizmi govoriti jedno o drugom samo pozitivno i dobro. Neki odluče svaki dan, ili pak nekoliko puta tjedno, poći na svetu misu. Drugi pak odluče na početku korizme da će svaki dan naći pola sata vremena za molitvu, za razgovor s Bogom, za ozdravlji-vanje svoga duha, za liječenje svoje savjesti, intelekta i srca.

Svi su dakle pozvani da u korizmi nešto posebno naprave, da zaoru neku osobitu brazdu svoga života, i posiju novo sjeme u svoje dane, mjesece i godine. Nad svima, već na Pepelnicu, lebdi Isusova riječ koja zove: »Kraljevstvo Božje je pred vratima, obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti«. Zato se i kod posipanja blagoslovljenim pepelom na Pepelnicu kaže onome koga se pepeli: »Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti«. Ili pak druga rečenica: »Obrati se i vjeruj Radosnoj vijesti«.

Vrijeme priprave za Uskrs završava na Veliku subotu, točnije Vazmenim bdjenjem, a 40 dana je izabrano prema novozavjetnom zapisu o Isusovu 40-dnevnom postu u pustinji, no simbolički se uz taj broj vezuje i 40-godišnje putovanje Izraela u obećanu zemlju. Crkva ističe kako korizmeni post ne znači samo odricanje od ukusnih – mesnih i začinjenih – jela, nego ponajprije prekid sa svakodnevnim lošim navikama. Post je ponajmanje sredstvo kozmetičkog karaktera i u njegovu bitnu sastojnicu ubraja se duhovni značaj pokorničkih djela. Korizma koja počinje na Pepelnicu vrijeme je velikih obećanja i nada. Tada bi trebalo napraviti zaokret života. Najprije odreći se grijeha, priznati ih i oprostiti onima koji su te povrijedili. Zatim zamoliti neka Duh Sveti ispuni prostore duše, zamoliti Boga neka osvježi i izliječi dušu, tijelo i duh, a onda početi živjeti pozitivno i vidjeti da je zaista moguće biti sasvim drugačiji čovjek, svet, da je moguće svega se odreći i biti slobodan u srcu, da je moguće prihvatiti život s križevima, mukama, smrću i bolestima, te postati zdrav, vječan i neuništiv. Tko je dobro iskoristio korizmu, taj postaje iskusni kršćanin, vjernik i čovjek. Tako Uskrs na kraju korizme postaje ne samo slavlje Isusova uskrsa i nade u naš, nego također novi početak, proljeće vlastitog života, proljeće zdravlja, humanosti i plemenitosti.

U svojim korizmenim porukama katolički biskupi diljem svijeta pozivaju vjernike da u vrijeme priprave za Uskrs više promišljaju svoju vjeru i pripadnost Kristu, učvrste svoju povezanost sa Crkvom te da se više posvete svojoj obitelji i ljudima oko sebe, posebno onima kojima je na bilo koji način potrebna pomoć. Vjernici su pozvani da novac i druga sredstva koje su prikupili u dane posta i nemrsa daruju za dobrotvorne svrhe namijenjene onima koji su u nevolji, a u Zapadnim zemljama uobičajene su i korizmena prikupljanja za potrebite. Hrvatski naziv korizma dolazi od latinskoga korijena quadragesima, što znači četrdesetdnevnica.

MISNE NAKANE OD 07.02.2016. DO 14.02.2016.

07. Ned. 5. NEDJELJA U GODINI,

Bl. Pio IX. papa, Maksim

08:00 +ŠIMO VIDOŠIĆ I ++IZ OBIT. VIDOŠIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: NA NAKANU OBIT. JURAS

11:30 ZA ++IZ OBIT. MAGLIĆ I BAUK
19:00 ++FILIP I LUCA GAŠPAR,  DRAGICA ČAMBER, TE

STIPAN BAKULA

08. Pon. Jeronim, Jozefina, 19:00 ++MARIJA I DOMINIK CESAREC
09. Uto.

 

 

Skolastika, Apolonija, Sunčica,

Zora, Sabina

19:00 +NEVENKA ČOVIĆ

+ANTO ĐAKOVIĆ, FRANKO I MANDA ČOLIĆ I ++IZ OBIT. ZELENKOVIĆ

+TADIJA ŽARKO

++ŠIME I TONA ŽURA

ZA DUŠE U ČISTLIŠTU

+PAVAO STANIĆ I ++IZ OBIT. STANIĆ

+FRANJO DUJMOVIĆ I ++IZ OBIT. DUJMOVIĆ

++MARKO I APOLONIJA BLAGOVIĆ

NA NAKANU OBIT. BAŠIĆ

ZA OBRAĆENJE JEDNE OSOBE

10. Sri. PEPELNICA, 19:00 ++MAGDALENA ILIJAŠ I ++IZ OBIT. ILIJAŠ I BABIĆ
11. Čet. Gospa Lurdska, Marija, Dan bolesnika 19:00 ZA OZDRAVLJENJE STJEPANA – NAKANA OBIT. MARTINEC
12. Pet. Melecije, Zvonimir, Damjan, Zvonka 19:00 ++MARIJA I JOZO LUKIĆ, TE++IZ OBIT. LUKIĆ I POPIĆ

ZA DUŠE U ČISTILIŠTU

+MARIJA PETROVIĆ

+ZDRAVKO STARČEVIĆ I MISLAV PARADŽIK

+JOZO PAVIĆ

NA NAKANU MARKA ŽARKA

ZAHVALA B.D. MARIJI

13. Sub. Katarina Ricci, Kristina, Božidara 19:00 +PETAR NAĐ
   
14. Ned. I.KORIZMENA NEDJELJA (ČISTA)

Valentin, Zdravko

08:00 +SABINA GLOGOVAC I ++IZ OBIT. NIMAC
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: za ozdravljenje malog ERIKA JURANA

11:30 ++VALENT I FRANCISKA ŠTEFOK I

++IZ OBIT. ŠTEFOK I MIHOCI

19:00 ZA ++IZ OBIT. DRAGIĆ

  Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus reče Šimunu: »Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov.« Odgovori Šimun: »Učitelju, svu smo se noć trudili i ništa ne ulovismo, ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« Učiniše tako te uhvatiše veoma mnogo riba; mreže im se gotovo razdirale. Mahnuše drugovima na drugoj lađi da im dođu pomoći. Oni dođoše i napuniše obje lađe, umalo im ne potonuše.

Vidjevši to, Šimun Petar pade do nogu Isusovih govoreći: »Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!« Zbog lovine riba što ih uloviše bijaše se zapanjio on i svi koji bijahu s njime, a tako i Jakov i Ivan, Zebedejevi sinovi, drugovi Šimunovi. Isus reče Šimunu: »Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude!« Oni izvukoše lađe na kopno, ostaviše sve i pođoše za njim.               Riječ je Gospodnja.