«

»

svi. 07

Župne obavijesti 7.5.2017.

Danas je Četvrta uskrsna nedjelja – u Crkvi je poznata i kao nedjelja Dobrog Pastira. Kao takva ona je tradicionalno posvećena molitvi i razmišljanju o duhovnim zvanjima. Molimo Gospodara žetve da pošalje ranike u žetvu svoju.

Danas, svibnja je kod nas Kirvaj (Kirchweihe) tj dan posvete naše crkve. To je važan dan za našu župu.

 • Sutra, svibnja je župno godišnje cjelodnevno klanjanje (klečanje). Neka svatko dođe barem na pola sata. Raspored je u listiću i na oglasnoj ploči.
 • Slijedeću nedjelju je Majčin dan, koji ćemo s djecom obilježiti na misi u 11:30h.
 • Slijedeće je nedjelja župnog caritasa kada prikupljano priloge za siromahe naše župe.
 • Mariju Kraljicu apostola, zaštitnicu naše župe proslavit ćemo u subotu 27.5.2017. Slavlje započinje svetom misom u 17h, a nastavlja se u crkvenom dvorištu uz roštilj, pjesmu, živu glazbu.
 • U mjesecu svibnju molimo svibanjske pobožnosti koje su svakoga dana u 18:25. Ovaj mjesec molimo za duhovna zvanja u župi, kako sadašnja, tako i ona buduća, krizmanike, prvopričesnike i naše obitelji.
 • Sutra 8.5. svi hrvatski palotinci imaju sastanak s provincijalom. Na sastanku ćemo se osvrnuti na proteklu godinu i te ćemo panirati daljnji apostolski rad. Preporučamo se u vaše molitve.
 • MODRAVE – Hoće li i ovo ljeto proletjeti mimo tebe u ispraznoj zabavi 0-24 kroz sve ono što zapravo nije odmor? Tragaš li za novom snagom koja će osokoliti tvoja mlada krila nakon iscrpljujuće školske/akademske/radne godine? Čezneš li za malo više mira, radosti, Riječi, molitve… Boga u svome prenatrpanome dnevnom rasporedu? Više informacija na skac.hr
 • Župni izlet na Sljeme će biti 17.6. Misa u sljemenskoj kapelici u 11h, nakon mise druženje, roštilj, igre. Oni koji znaju da će ići neka se prijave u župnom uredu, oni koji se odluče zadnji tren neka slobodno dođu, ali neka ponesu nešto za jesti i piti. 😉
 • MVKO organizira Hodočašće u Mariju Bistricu 20.5. Polazak busom u 8h, povratak oko 18h. Cijena prijevoza 50kn. Prijave i informacije u župnom uredu.
 • Ovaj tjedan ( 8. do 12. svibnja 2017.) se održava zaručnički tečaj priprave za brak u našoj župi i za cijeli zaprešićki dekanat održava 5 dana s 5 različitih tema koje traju od 20:00h do 21:30h, a vode ih stručni predavači. Tečaj su dužni pohađati i zaručnik i zaručnica, a na kraju tečaja oboje dobivaju potvrdu o pohađanju tečaju. Tečaj je u Pastoralnom centru svaku večer od ponedjeljka do petka s početkom u 20:00 sati. Prijave na tečaj su online http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/
 • Krizmanici neka ovaj tjedan donesu posvjedočenja za kumove u župni ured radnim danom 10-12 ili 17-19 sati.
 • Župni vjeronauk (kateheza) za srednjoškolce je u utorak u 20:30h.

 

 

Cjelodnevno župno klečanje, ponedjeljak 8.5.2017.

8:30  Volonteri Župnog caritasa – Kretivna radionica – Marijina

Legija

9:30  Krizmanici AiB razred

10:00          Krizmanici CiD razred

10:30 Ministranti

11:00 Trudnice i majke s malom djecom

11:30 Bolesni, invalidi

12:30 Djedovi i bake –  Neokatekumeni – Hagioterapija

13:30 Gorušičino zrno

14:30 Djeca od 5 do 7 razreda  i Dječji zbor

15:00 Djeca do 4 razreda  i Prvopričesnici

15:30          MVKO

16:30 Mladi muškarci – KMNL – Zajednica Emanuel

17:00 Mladi – Zbor mladih

17:30 Radni narod – Veliki zbor

18:30 Krunica

19:00 Misa

 

Kako bi potakao pobožnost prema Presvetom otajstvu zagrebački biskup Josip Galjuf 1773. godine izdao je naredbu, po kojoj se tijekom cijele godine u svim samostanskim i župnim crkvama, tada velike zagrebačke biskupije, imalo obavljati svagdašnje klečanje. Po unaprijed načinjenom rasporedu svih župnih i samostanskih crkava, svake godine naša župna zajednica ima termin za 8. Svibnja.

 

Drugi nacionalni Hod za život

U subotu, 20. svibnja u Zagrebu održava se Drugi nacionalni Hod za život pod geslom “Za život, obitelj i Hrvatsku”. Okupljanje započinje na Trgu dr. Franje Tuđmana u 10 sati, a hodat ćemo Ilicom do Trga bana Jelačića. Pozvane su obitelji s djecom, djedovi i bake, muškarci, žene, mladi… svi koji žele iskazati radost i ljubav prema životu, obitelji i Hrvatskoj.

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. On ovce svoje zove imenom pa ih izvodi. A kad sve svoje izvede, pred njima ide i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. Za tuđincem, dakako, ne idu, već bježe od njega jer tuđinčeva glasa ne poznaju.« Isus im kaza tu poredbu, ali oni ne razumješe što im htjede time kazati.

Stoga im Isus ponovno reče: »Zaista, zaista, kažem vam: ja sam vrata ovcama. Svi koji dođoše prije mene, kradljivci su i razbojnici; ali ih ovce ne poslušaše. Ja sam vrata. Kroza me tko uđe, spasit će se: i ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.«         Riječ Gospodnja.

 

 

Osuditi prijatelja

Kada sam imao dvadeset godina, našao sam u šumi malo nejako štene. Onako mali mi se svidio, pa sam ga jednostavno pokupio sa sobom bez razmišljanja. Već nakon par dana sam ga zavolio. Svuda sam ja njega vukao sa sobom, dijelio sa njim što sam i sâm imao. I pseto je lijepo napredovalo.

No, seljani su me zadirkivati govoreći da je to vuk i da bi ga trebalo ubiti jer će se dogoditi veliko zlo. Kako sam mogao da ih poslušam kad mi je srcu priraslo?

Pseto je postalo kršno, veliko, i kad bih ponekad nešto zaboravio u selu, slobodno sam ga pustio, rekavši da mi to sam donese. Bio je to vrlo pametan pas i pomagao mi je u čuvanju ovaca.

Jednog kasnog, ljetnog popodneva, nebo je nekako pritislo. Bilo je vedro, ali zrak je bio težak, kao da će kiša. Ušao sam u kolibicu u planini, u kojoj je bio i tor za ovce koje su tu plandovale u sjenci par stabala. Čim sam legao na ležaj, oči su mi se same sklopile.

Ne znam koliko sam dugo ležao, tek nešto me je prenulo iza sna! Neko krkljanje i režanje! Sve je bilo nekako prigušeno, tako da nisam bio siguran da li ja to spavam ili sam budan. Izašao sam da vidim ipak što se događa. Vrata kolibice su gledala na zapad.

U smjeru prema Suncu moj je pas sjedio. Njuška mu je bila sva krvava, a kako je bio okrenut postrance, sunce mu je sijalo kroz oči. Kao da je mjesto njih imao dvije žeravice. Sve je izgledalo tako nestvarno tim više, što se ispred njega nalazila hrpa još uvijek vrelog mesa iz prohujalog života. Odmah sam shvatio što se dogodilo…

Ušao sam hladno, mirno u kolibu i skinuo pušku iznad vrata i ponovo izašao.

Podigao sam lagano pušku, nanišanio u glavu, glavu mog vuka. On se nije ni pomakao. Kao da je osjećao krivicu što je prokockao moje povjerenje, koje sam uložio u njega. Povukao sam obarač i on je pao.

Da bih nekako spasio, što se spasiti dalo, otišao sam u selo po nekog od seljana i kola. Pomalo me je bilo i sram što ranije nisam poslušao seljane. Sunce je upravo zalazilo, kada smo počeli tovariti leševe ovaca u kolica.

Možete zamisliti koliko je bilo moje zaprepaštenje kada sam između ovaca naišao na tri mrtva vuka i jednu vučicu…

Srce mi se steglo, a na oči mi nagrunuše suze. Ubio sam svog istinskog prijatelja. Posumnjao u zvijezdu na nebu…

Od onda je prošlo 60 godina, a ja tu sliku ne mogu zaboraviti, kao da se danas desilo. Od onda sam se nekako povukao u sebe. Riječi su mi nevoljno prelazile preko usana. Bio sam vrlo pažljiv. Jasno mi je postalo da nema više mjesta u mojoj duši za bilo kakvo osuđivanje bilo koga.

Cijena toga je bila visoka, a nitko me nije pitao da li želim kupiti to iskustvo…

 

MISNE NAKANE OD 07.05.2017. DO 14.05.2017.

 

07. Ned. 4. VAZMENA NEDJELJA 08:00 ++IZ OBIT. VRAN
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA, VERICE HARAPIN i MATIJE MESEKA

 

11:30 +ILIJA KLJUČEVIĆ I ++ IZ OBIT.

KLJUČEVIĆ, MIŠIĆ I ČIČAK

 

19:00 TOMO JURIĆ
08. Pon. Blažena djevica Marija posrednica milosti; Arsen, Ida

 

19:00 +NEDILJKO I JELA VUKADIN I

++IZ OBIT. VUKADIN

 

09. Uto.

 

Izaija, Dionizije, Pahomije, Beata, Mirna 19:00 ++MARIJA, MIJO I JOZO MARIĆ I +IZ OBIT. MARIĆ

 

10. Sri. Bl. Ivan Merz; Bl. Djevica Marija Trsatska 19:00 ++IZ OBIT. NENADIĆ
11. Čet. Mamerto, Franjo, Ljerka 19:00 ++MILE I RUŽA PERIĆ I ++IZ OBIT. PERIČ

 

12. Pet. Leopold Bogdan Mandić, Nerej, Ahil 19:00 ++IVAN RUKAVINA I ++IZ OBIT. RUKAVINA

 

13. Sub. Bl. Djevica Marija Fatimska, Janja, Gema 19:00 +MARIJA LJUBIČIĆ

 

14. Ned. 5. VAZMENA NEDJELJA 08:00 ++IZ OBIT. JURIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA,

VERICE HARAPIN I MATIJE MESEKA

 

11:30 ++JOZO I JAKA NASTELIĆ

 

19:00 NA NAKANU OBIT. MIHALJEVIĆ

 

Ženidbeni navještaj:   ZVONIMIR NENADIĆ I MARIJANA PONGRAŠIĆ

                                      LOVRO PANDŽIĆ i  LUCIJA ZADRIJA

                                      IVAN JANKOVIĆ i ANTONIJA PERKOVIĆ

                                      MIHOVIL MIHIĆ i IVANA BATURINA

                                     MARIO MAIHALJEVIĆ i KATARINA ŠIMUNIĆ

 

 

Vjenčani  05.05.2017.:   NIKOLA SEMEN i ANTONIJA MAVROVIĆ

                 06.05.2017.:   TOMISLAV LEDINSKI i ŽELJKA BABIĆ

 

Kršteni:   07.05.2017.:  LEON BORKO