«

»

lis. 29

Župne obavijesti 29. listopada 2023. – 30. NEDJELJA KROZ GODINU A

Listopadska pobožnost. Molitva krunice svaki dan u 18:30.

Na misijsku nedjelju prikupljeno je 2.611,09 eura.

Danas skupljamo priloge za župni Caritas.

Inicijativa 40 dana za život na izlazu iz crkve predstavlja svoje djelovanje s promotivnim materijalima.

Mame mole krunicu ponedjeljkom u 10 sati.

 • Marijina legija. Ponedjeljkom u 17 sati u pastoralnom centru.
 • Mladi utorkom. Susret u crkvi sv. Ivana Krstitelja od 18 sati.
 • Svi sveti. Svete mise u 8 i 19 sati u crkvi, a na Zaprešićkom groblju u 15 sati.
 • Župni ured u srijedu nije otvoren.
 • Dušni dan. Sveta misa s podjelom križićâ pokojnikâ u 19 sati.
 • Ispovijed: petak u 10 i 18 sati.
 • U petak će p. Marko Glogović OSSPE voditi klanjanje, krunicu, svetu misu i razmatranje od 18 sati do 20:15.
 • Ministrantski sastanak: subota u 10 sati u crkvi.
 • Kateheze za prvopričesnike subotom u podne.
 • Tečaj priprave za brak: od 6. do 10. studenoga u pastoralnom centru s početkom u 20 sati. Prijava u župnom uredu.
 • Kandidati za katekumenat, tj. odrasli koji se žele krstiti, krizmati i prvi put pričestiti neka se do kraja mjeseca prijave u župnom uredu.
 • Najava: Susret hrvatske katoličke mladeži, Gospić, 4. svibnja 2024.
 • Obnova orgulja i razglasa u crkvi. Cijena obnove iznosi 23.322,40 eura. Prošlog smo tjedna prikupili 195 eura, a do sada sveukupno 20.895,79 eura.
 • Ovog tjedna za obitelj Ljubić je skupljeno 0 eura.
 • Hvala svima koji su uplatili prilog za župu. Župa se financira isključivo od vaših priloga i ne dobiva ništa niti od države, niti od nadbiskupije.

 

 

 

40 DANA ZA ŽIVOT

 

Inicijativa 40 dana za život je ekumenska molitvena pro-life inicijativa za život, a posredno i inicijativa za zaustavljanje abortusa. Pokrenuta je 2007. godine u studentskom gradu College Station u Texasu, odakle se u kratkom roku proširila na čitav svijet. Oblikovana je prema Svetome pismu i okuplja kršćane na zajednički angažman za zaštitu života nerođene djece, iscjeljenje žena koje su abortirale, obraćenje medicinskog osoblja koje vrši abortuse te političara i aktivista koji ga zagovaraju i promiču. Inicijativa nudi duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć svakoj majci i ocu koji razmišljaju ili su donijeli odluku da abortiraju svoje dijete.

VIZIJA

Naša je vizija zaustavljanje pobačaja u hrvatskom narodu i spas duša. Fokusiranost na dar života, koje kroz molitvu, post i miroljubivo bdjenje vapi Bogu kako bi On, svojom moći, zaustavio pobačaj.

 MISIJA

Naša je misija u duhu zajedništva i jedinstva, tijekom 40-dnevne kampanje, ujediniti Tijelo Kristovo. Molitvom i postom, miroljubivim bdjenjem i osvješćivanjem lokalne zajednice odvratiti od grijeha abortusa i duha smrti. Molitvom tražiti od 
Gospodina da promijeni srca i kulturu smrti pretvori u kulturu života, prema Njegovoj veličanstvenoj zamisli.

CILJ

 • Proširiti inicijativu cijelom Hrvatskom i Europom donoseći radosnu vijest o svetosti svakoga ljudskoga života od začeća.
 • Spašavati dječje živote i zalagati se za dostojanstven život majki i očeva u potrebi.
 • Svjedočiti milosrdnu ljubav Očevu majkama i očevima koji su, posredno ili neposredno, dotaknuti zlom pobačaja.

 

TRI KLJUČNA ELEMENTA INICIJATIVE

1. Molitva i post

Molitva je temelj i ključna snaga svake kampanje, kao i najjače oružje protiv abortusa. U molitvi smo ujedinjeni, a čini nas poniznima.

Krist je rekao da se od nekih demona možemo osloboditi isključivo molitvom i postom te da se neke milosti mogu zadobiti samo molitvom i postom. To je Božje obećanje. Želimo li zaustaviti abortus, prvo što moramo jest početi moliti. Molitva je temelj ove inicijative, a uključen je i post kao oblik molitve. Kroz cijelu godinu inicijativa potiče ljude da mole i poste, da kleknu pred Gospodina tražeći Ga da čuje njihovu molitvu i iscijeli im zemlju. Moliti se može na svakome mjestu: pred bolnicom, u svome automobilu, na svome radnom mjestu, u svojoj župnoj zajednici, u svojoj obitelji, u skrovitosti.

Molitva i post idu jedno uz drugo. Molitva nas ukorjenjuje u činjenici da sve što radimo i sve što činimo treba biti volja Božja. Post je žrtva koja nam pomaže učiniti i nešto izvan naših mogućnosti, uz Božju pomoć. Post nas približava Bogu i jača u duhovnome boju. Vjerujemo da Bog uslišava molitvu i post onih koji to čine ponizna, raskajana i iskrena srca te da će tako izliječiti nas, naše obitelj, naše crkve, naše zajednice, našu zemlju i cijeli svijet.

2. Miroljubivo bdjenje

Kroz vrijeme korizme i vrijeme jeseni, poseban naglasak stavljamo na 40 dana neprekinutog miroljubivog bdjenja pred bolnicom ili klinikom u kojoj se rade abortusi. U skladu s načelima nove evangelizacije i Kristova poziva da idemo ususret svakome čovjeku u potrebi, dolazimo na mjesto gdje se događa zlo, nepravda prema čovjeku, na mjesto gdje je zavladala tama. Donosimo Kristovo svjetlo i nadu. Želimo biti posljednji znak nade majkama i očevima koji dolaze pobaciti svoje dijete. Kristolikog držanja, nudimo duhovnu, moralnu i materijalnu pomoć. Također, pružamo i edukaciju i edukacijske materijale.

Naša prisutnost također je poruka medicinskome osoblju koje vrši abortuse te onim roditeljima koji su ih učinili. Naša prisutnost je znak i jamac milosrdne Božje ljubavi koja će oprostiti svakome tko se iskreno i ponizno pokaje.

Bdjenje pred bolnicom ili klinikom je snažna poruka i lokalnoj zajednici o tragičnoj stvarnosti abortusa. Snažnija nego što je protestiranje pred saborom ili vladom.

3. Osvješćivanje lokalne zajednice

Načini na koje osvješćujemo ljude o problemu pobačaja, kao i o rješenju tog problema:

 1. predstavljanje Inicijative po župama i molitvenim zajednicama
 2. edukativne tribine u župnim i gradskim prostorima
 3. audiovizualne publikacije (pjesme i filmovi)
 4. predavanja u školskim ustanovama
 5. promotivni materijali
 6. istupanje u medijima

Pomozite i vi u ovoj najvažnijoj borbi današnjice. Pridružite nam se kao volonteri, molitelji ili podupiratelji javljanjem na mail:

40danazazivot@gmail.com.

 

 

M I S N E   N A K A N E: 29.10. – 05.11.2023.

 

 

Ženidbeni navještaj: 

FILIP MESARIĆ i ANAMARIJA MESARIĆ r. KNEŽEVIĆ

FILIP BARIŠIĆ i MAJA STOKIĆ

 

Kršteni:

28. 10. 2023.: LEON BELČIĆ, NIKA RAJTER I IVA VALENČAK

29. 10. 2023.: FRAN KURTUŠIĆ I JAKOV NEHUTNI