«

»

sij. 21

Paradoks našeg vremena

paradoks-sat-vrijemeUnatoč vremenu i stilu življenja u slavi i bogatstvu zanemarili smo, kako svoje tako i civilizacijske vrijednosti, koje su stečevine naših predaka. Vjerujem da će vas potaknuti na razmišljanje. Paradoks našeg vremena je da imamo, veće zgrade no kraće živce, šire putove, no uža gledišta. Trošimo više, no imamo manje, kupujemo više no uživamo manje…

Imamo veće kuće, no manje obitelji, više pogodnosti, no manje vremena. Imamo više diploma i znanja, a manje rasuđivanja. Više stručnjaka, a ipak više problema, više medicine, a manje zdravlja.


Pijemo previše, pušimo previše, trošimo nesmotreno. Smijemo se premalo, vozimo prebrzo, previše se ljutimo Prekasno liježemo, ustajemo previše umorni, čitamo premalo, televiziju gledamo previše i molimo se prerijetko. Govorimo previše, volimo prerijetko, mrzimo prečesto. Naučili smo kako preživljavati, a ne kako živjeti. Stigli smo do mjeseca i natrag no imamo poteškoću prijeći ulicu i upoznati novog susjeda. Osvojili smo vanjski prostor, ali ne i nutrinu. Napravili smo velike stvari, ali ne i bolje. Očistili smo zrak, no zagadili dušu, svladali smo atom, ali ne i predrasude. Planiramo više no postižemo manje, naučili smo žuriti, ali ne i čekati. Proizvodimo više, ali razgovaramo sve manje i manje.

Ovo su vremena prebrze prehrane i spore probave, velikih ljudi i sitnih karaktera, brzih zarada i plitkih odnosa. Ovo su dani dviju plača i više razvoda, luksuznijih kuća i uništenih domova. Ovo su dani brzih putovanja, jednokratnih pelena, preteških tijela i tableta koje čine sve: od hrane, preko stišavanja pa sve do ubijanja.

Zapamtite, provodite nešto vremena s vašim voljenima, jer oni neće biti zauvijek tu. Sjetite se dati topao zagrljaj onome kraj vas ,jer je to jedino blago koje možete dati svojim srcem. Sjetite se reći: »VOLIM TE» vašem partneru i vašim voljenima, no najviše od svega iskreno mislite tako. Poljubac i zagrljaj će zakrpati povredu kada dolaze duboko iz srca. Sjetite se držati za ruke i cijeniti trenutke, jer jednog dana ta osoba neće biti tu. Dajte vremena ljubavi, dajte vremena razgovoru i dajte vremena dijeljenja vaših misli s drugima.

Nepoznati autor