↑ Return to Zajednice

Ministranti

Služba ministranata u župi Marije Kraljice Apostola postoji od osnutka župe 1995. godine kako bi misno slavlje bilo što potpunije. Ministrante je okupio tadašnji župnik p. Mijo Šiboljić SAC koji je toj prvoj generaciji prenio pravila ponašanja i odnošenja prema toj službi, te koja se dalje prenosila kako je koji novi ministrant ulazio u službu. Ministrant je osoba koja mora dolaziti na svetu misu u sakristiju 10 – 15 minuta prije početka kako bi pripremio sve potrebno za slavlje: obukao se, te po potrebi pomogao pripremiti sve što je potrebno za bogoslužje: lekcionar, misal, obrednik, pripremio vodu i vino, tamjan, kadionicu, zapalio svijeće, pomogao obući svećenika. On dolazi uredno obučen kako bi dostojno stao uz svećenika za Oltarom.

Osim dužnosti ministriranja, svaki ministrant je dužan dolaziti na sastanke na kojima se ispravljaju eventualne pogreške, upisuju novi članovi, ispituje se što nije jasno, a na kraju se svi još dobro zabave uz slatkiše i igru. Sastanci se obično održavaju jedanput mjesečno, subotom u prijepodnevnim satima.

Ministrant je osoba koja pomaže svećeniku prilikom Euharistije.To je služba koja iziskuje savjesnost, urednost, poslušnost, molitvu prije i nakon svete mise i spremnost za činjenje dobra tijekom cijeloga dana jer ipak to je osoba koja služi pred samim Kristom i samoga Krista.