↑ Return to Zajednice

MVKO

MVKO – Molitveni vijenac kraljice obitelji

Nastao je 2000. godine iz potrebe povezivanja obitelji radi molitveno-duhovnog zajedništva i produbljivanja molitvenog života obitelji.

Ciljevi:

–         da se u obitelji podržava ljudsko i kršćansko dostojanstvo

–         da se molitveno i duhovno povezuju i podupiru obitelji, redovničke zajednice i svećenici

–         da se zajedništvo ostvaruje molitvom

–         da se izgrađuju zdrave obitelji koje će rado prihvaćati smjernice za život i moralni odgoj mladeži

–         da se zauzimaju za duhovni i moralni preporod domovine Hrvatske

–         suradnja sa srodnim društvima u Hrvatskoj i inozemstvu

Djelovanje:

–         redoviti susreti članova Udruge

–         održavanje duhovnih obnova i duhovnih vježbi ( za obitelji i mladež, za različita zvanja i zanimanja)

–         molitveni susreti

–         organizacija hodočašća za članove Udruge

–         održavanje kreativnih radionica radi poticanja darovitosti članova Udruge

–         izdavačka djelatnost

Kako izgleda molitveni vijenac?

Svaki molitveni vijenac sastoji se od trideset i jedne obitelji. Svaka obitelj ima jedan dan u mjesecu (svoj molitveni dan) i tada jedan član ili cijela obitelj, posti i prisustvuje sv. Misi. Molitvom, žrtvom i Euharistijom predajemo Majci Mariji svoje obitelji. U Molitveni vijenac uključeno je cijelo stablo. Svaki Molitveni vijenac ima svećenika koji određeni dan u mjesecu sa svim članovima vijenca slavi Sv. Misu s različitim nakanama: za obitelji MVKO-a, za domovinu, za svetost naših svećenika, za redovničke zajednice, i za sve pokojne svih članova Molitvenih vijenaca. Svaki molitveni vijenac ima i jednu redovnička zajednicu časnih sestara, koje nas prate svojim molitvama i žrtvom. Za naše molitvene vijence mole sestre Uršulinke iz Utrina u Zagreb, svakog 28 dana u mjesecu. Isto tako svi naši molitveni vijenci i njih uključuju u svoje molitve. Nadalje, molitveni vijenac ima ¨Mariju i Martu¨ koje brinu o duhovnim i tehničkim potrebama vijenaca. Marija je zadužena za molitveni dio, dok se Marta brine o širenju Molitvenog vijenca, novim članovima, kontaktira sa svećenikom, brine o duhovnim obnovama, hodočašćima i slično. Za Marije i Marte, duhovna obnova organizira se dva puta godišnje. Organizacijsko vijeće MVKO-a sastavljeno je od dvanaest članova, a centar MVKO-a je u Zaprešiću, D. Domjanića 1. Na godišnjicu 15. svibnja hodočastimo u Mariju Bistricu, u znak zahvalnosti za sve milosti koje nam je Gospa darovala. Blagdan Bezgrješnog Začeća BDM, 8. prosinca, je i blagdan MVKO-a. Tada sa svojim svećenicima članovi svih Molitvenih vijenaca zajedno slave Svetu Misu. Potom slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom tijekom cijele noći i završava sv. Misom zornicom.

Kako molimo?

Molitvu započinjemo zazivom Duha Svetoga i molimo srcem. Tijekom dana izmolimo krunicu Božanskog Milosrđa i krunicu Blaženoj Djevici Mariji, te molitve po želji. Nastojimo postiti o kruhu i vodi, svatko prema mogućnostima, odričemo se malih stvari, kave, cigareta, televizije i sl. Toga dana obvezno sudjelujemo u misnom slavlju i sv. Pričesti, po potrebi se i ispovjedimo. To sve radimo s ljubavlju, jer time darujemo našoj Kraljici obitelji svoje obitelji da ih ona čuva odgaja i oblikuje.

Kako se oblikuje MVKO?

Kad se dobrovoljno javi 31 osoba, počinje formiranje MVKO-a. Razgovara se sa svećenikom i s jednom redovničkom zajednicom, koja nas prati molitvom i Euharistijskom žrtvom. Vijenac se sastoji od 31 latice, a u svakoj je latici upisano irne osobe koja moli. U sredini vijenca upisan je datum molitvenog dana određene osobe, svećenik i redovnička zajednica molitvenog vijenca. Vijenac je nalijepljen na karticu koju dobiva svaki molitelj odnosno obitelj. U unutrašnjosti kartice nalaze se upute o molitvi.

Prijave u molitveni vijenac kod gospođe Lucije Sedak-Benčić