↑ Return to Sakramenti

Ženidba

prstenjeSAKRAMENT ŽENIDBE

Što je ženidba?

Sakrament ženidbe nastaje privolom muškarca i žene, što su je očitovali pred Bogom i Crkvom, koju Bog prihvaća i pečati, a ostvaruje se u njihovu tjelesnu sjedinjenju. Sam Bog učvršćuje sakramentalno ženidbeni vez, koji ih veže sve do smrti jednoga od bračnih drugova. (KKC 1625-1631) Sakramentalnoj ženidbi nužno pripadaju tri elementa:

 

 • Slobodni pristanak / riječ „da“
 • Potvrda doživotne, isključive veze
 • Otvorenost djeci / želja roditi i odgajati djecu

Najdublje u kršćanskoj ženidbi jest međutim spoznaja samoga para: mi smo živa slika ljubavi između Krista i Crkve. (KKC 1644-1654,1664) (Youcat, Katekizam Katoličke Crkve za mlade)

Što je sve potrebno za sklapanje sakramenta ženidbe?

 1. Javite se,  oboje , ŽUPNIKU ZARUČNICE ILI ZARUČNIKA,  već prema tome u kojoj se župi želite vjenčati, kako bi proveo  POSTUPAK ZA ŽENIDBU . Javite se župniku  oko 3. mjeseca prije vjenčanja radi dogovora .
 2. Da bi se što bolje pripravili za život u braku  pohađati ćete  ZARUČNIČKI TEČAJ  ( koji je  obavezan po odredbi našeg nadbiskupa ). Po završetku tečaja ćete dobiti  POTVRDU o obavljenom tečaju koju ćete odnijeti župniku koji vas sprema za vjenčanje.  Raspored tečajeva možete dobiti kod župnika.MALA PREPORUKA : TEČAJ OBAVITE ŠTO RANIJE (možete ga pohađati i godinu dana prije samog vjenčanja), da ne biste zadnji čas morali sve obaviti: Zaručnički tečaj, ishođenje crkvenih i državnih dokumenata, Postupak za vjenčanje, Ozivi na svetoj misi prema mjestu stanovanja (NE prema mjestu rođenja i krštenja), proba obreda ženidbe i sve Vaše ostale obaveze koje ćete imati u vezi vjenčanja (sala, glazba, vjenčanica, odijelo, fotograf, pozivnice, pozivanje gostiju, itd.)
 3. Župniku koji Vas priprema za ženidbu potrebno je  donijeti KRSNI LIST   iz župe gdje ste kršteni  na kojemu će pisati da ste  SLOBODNI  tj. da niste crkveno vjenčani, te možete sklopiti ženidbu. Tako vam Krsni list ujedno služi i kao Slobodni list. ( Ako ste kršteni u župi u kojoj se pripremate za sakrament ženidbe onda ne morate donositi krsni list jer se podaci o vašem krštenju i slobodnom stanju nalaze u Matici krštenih ).( Krsni list vrijedi 6. mjeseci ).
 4. Iz Matičnog ureda  potrebno je  donijeti POTVRDU o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku . ( Potvrda vrijedi 3. mjeseca)
 5. Ako niste primili sakrament svete potvrde  (krizmu ) možete sklopiti sakrament ženidbe ali će Vas svećenik upozoriti da nećete moći biti kum na krštenju ili kod svete potvrde ( jer to traži Zakonik Crkve katoličke ). Stoga Vam se preporuča da u što skorije vrijeme ( ako je moguće prije ženidbe a ako ne onda poslije ženidbe)  u dogovoru sa svojim župnikom obavite kraću pripremu kako bi mogli primiti sakrament svete potvrde i tako stekli uvjete koji su potrebni da možete kumovati kod krštenja ili svete potvrde. Da bi netko mogao biti kum na Krštenju ili Krizmi (Firmi) treba ispunjavati slijedeće uvjete :  a)  treba biti katolik sa navršenih 16 godina života;  b)  treba biti kršten, pričešćen i krizman;  c)  mora biti crkveno vjenčan (nije dovoljno samo civilno vjenčanje) – ali mora također biti i krizman,  d)  da nije rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili javno živi u izvanbračnoj zajednici  e)  da ne živi u izvanbračnoj zajednici i odbija se crkveno vjenčati (a mogao bi).  f)  da provodi život u skladu sa katoličkom vjerom i crkvenim naukom  g)  otac i majka djeteta ne mogu biti kumovi.
 6. U petak ili utorak prije vjenčanja dođite na  svetu ispovijed  u crkvu te ćete se  pričestiti na svetoj misi.
 7. Prema odredbi Nadbiskupskog Duhovnog Stola  taksa za vjenčanje  iznosi 300 kn.

ŠTO AKO SE NE ŽELITE VJENČATI U ŽUPI ZARUČNICE (ILI ZARUČNIKA)

NEGO U NEKOJ DRUGOJ ŽUPI !!!

Župniku koji Vas sprema za ženidbu iznesite svoju želju gdje se želite vjenčati. Zatim otiđite župniku župe u kojoj se želite vjenčati i upitajte ga može li Vas vjenčati u svojoj župi.

Ako pozitivno odgovori na Vašu molbu, tada Vašeg nadležnog župnika (koji je proveo Postupak za ženidbu) zamolite da vam dadne OTPUSNICU ZA VJENČANJE ( nju ćete odnijeti župniku župe u kojoj se želite vjenčati ). Prema odredbi Nadbiskupskog Duhovnog Stola  taksa za Otpusnicu  iznosi 250 kn.

Ako Vas za ženidbu želi spremiti župnik župe u kojoj ćete se vjenčati  (tj. želi provesti Postupak za ženidbu) , tada on mora imati dozvolu župnika zaručnice i župnika zaručnika.

Također župnika župe u kojoj se želite vjenčati morate pitati u koji Matični ured morate otići po POTVRDU  o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku  (te mu ju odnesite).

DODATNE INFORMACIJE:

 1. KIĆENJE CRKVE, CVIJEĆE  – Ako želite ukrasiti crkvu vlastitim cvjetnim aranžmanima i ukrasiti klupe u crkvi, dogovorite to u sa sestrom Helom  (0989346570 ).
 2. SVIRANJE I PJEVANJE ZA VRIJEME OBREDA VJENČANJA 
  – ako želite  glazbu na vjenčanju javite se voditelju zbora Petru  (0914603252) ili Ani 0989272927
 3. ODIJEVANJE  – neka vaše odijelo i vjenčanica, kao i odijela uzvanika, budu primjereni svetom mjestu u kojem sklapate sakrament ženidbe. Ako bi vjenčanica bila «preotvorena», molio bih da za vrijeme obreda u crkvi, iz poštovanja prema svetosti prostora i sakramenta ženidbe, mladenka ima neki lijepi šal ili ogrtač u skladu sa vjenčanicom.
 4. IZLAZAK IZ CRKVE  – crkva se uređuje svaki tjedan kako bi bila čista i uređena za nedjeljne svete mise pa tako i za vaše vjenčanje. Po izlasku iz crkve postoji običaj da se mladenci zasipaju rižom (na žalost jer razmislimo – riža je hrana) ili raznobojnim papirićima što je kasnije jako teško počistiti. Pokušajte organizirati na izlasku iz crkve zasipanje laticama cvijeća budući da su one «ekološke», ne onečišćuju zemlju i lako su razgradive u zemlji. Ako je ikako moguće, molimo Vas da organizirate nekoga tko bi kasnije doveo crkvu i ulaz pred njom u stanje kakvo je bilo spremno za Vas, kako bi našoj župnoj zajednici crkva bila ugodna i lijepa za nedjeljne svete mise.
 5. PIROTEHNIKA, VATROMET  – nije dozvoljen oko crkve

 

 

Letak možete skinuti ovdje i isprintati