«

»

lip. 13

Župne obavijesti 13. lipnja 2021. – 11. NEDJELJA KROZ GODINU

Sveci i imendani sljedećeg tjedna: u utorak je sveti Vid, mučenik; u srijedu je blažena Marija Terezija Scherer – suutemeljiteljica Milosrdnih sestara svetoga Križa.

Danas će nam nakon svete mise u 11:30 djelatnici Dječjeg doma u Laduču progovoriti o temi udomiteljstva. Više o tome u listiću.

U utorak je župni god u brdovečkoj župi sv. Vida. Program trodnevnice pogledajte na oglasnoj ploči.

Mladi utorkom. U utorak se održava zadnja kateheza za mlade na kojoj će mladi bračni par iznijeti svoje svjedočanstvo vjere.

  • Ispovijed će biti u utorak i petak od 18 sati do 18:50.
  • Ministrantski sastanak će biti u subotu u 10 sati.
  • Od sljedeće nedjelje pa sve do rujna neće biti obiteljske mise u 11:30.
  • U prošlom smo tjednu za obitelj Ljubić prikupili 550 kuna. Hvala od srca!
  • Zahvaljujem svima koji su uplatili prilog za župu. Župa se financira isključivo od vaših priloga i ne dobiva ništa niti od države niti od nadbiskupije.

 

POSTANI UDOMITELJ

 

Djeca i mladi nikad nisu dovoljno veliki da ne požele živjeti u obitelji, koja će im pružiti skrb i odgoj, sigurnost, toplinu i prihvaćanje. Svakom djetetu potrebna je stabilna, sigurna, emocionalno topla i podržavajuća obiteljska okolina za cjelovit rast i razvoj.

 

ŠTO JE UDOMITELJSTVO?

Udomiteljstvo je oblik skrbi za djecu izvan njihove biološke obitelji kojim se djetetu u novoj obiteljskoj okolini pruža skrb i podrška primjerena njegovoj dobi i osobnosti. Udomiteljska obitelj, uz naknadu i stručnu podršku sustava socijalne skrbi, osgurava stanovanje, prehranu, čuvanje, skrb o zdravlju, odgoj, obrazovanje i uključivanje u zajednicu.

 

ŠTO JE SVE POTREBNO DA POSTANETE UDOMITELJ?

Prema Zakonu o udomiteljstvu udomiti može svaka osoba od 20 do 60 godina starosti koja je Hrvatski državljanin i koja ima osigurane primjerene stambene i financijske uvjete za život. Uz navedeno, presudna je Vaša motivacija da pružite siguran i topao dom djetetu kojem je potrebna Vaša briga i ljubav.

 

ZAŠTO STE UPRAVO VI POTREBNI?

U ovom trenutku, Dječji dom Zagreb privremeno skrbi o više od dvjesto djece i mladih od 0 do 18 godina, a za veliki broj njih trebaju udomiteljske obitelji. Djeca smještena u Domu dolaze iz nepovoljnih životnih uvjeta. Život u ustanovi uvijek je privremeno rješenje, jer je djeci za optimalan razvoj potrebna stabilna i poticajna obiteljska okolina- puna ljuabvi, pažnje i strpljenja. Odrastanje u udomiteljskoj obitelji djetetu pruža najbolju šansku za oporavak od proživljenih teškoća, bezbrižnije djetinjstvo te sretniju budućnost.

Projektom ‘Tranformacija Dječjeg doma Zagreb- širenje mreže izvaninstitucijskih usluga’ podržanim sredstvima europskog socijalnog fonda prošireni su programski i stručni kpaciteti za pružanje podrške djeci, obitelji i udomiteljima. Cilj projekta je doprinjeti smanjenju broja djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi na smještaju, skratiti vrijeme njihovog boravka u ustanovi i osigurati im kvalitetno odrastanje u modelima obiteljske skrbi.

 

PODRŠKA KROZ CIJELI PROCES VAM JE PRUŽENA!

Stručni djelatnici Dječjeg doma Zagreb zainteresirane pojedince i obitelji podržati će u povezivanju s Timom za udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Zagreb, timovima za udomiteljstvo centara za socijalnu skrb Zagrebačke županije i susjednih županija koji su na nadležni za organizaciju edukacije potencijalnih udomitelja kao dijela postupka u dobivanju licence za bavljenje udomiteljstvom.

Nakon smještaja djeteta u udomiteljsku obitelj, poznavajući njegovu osobnost osigurati će individualiziranu i prilagođenu stručnu podršku mobilnog tima djetetu i udomiteljskoj obitelji kroz uslugu Rane intervencije i uslugu Savjetovanja i pomaganja, informiranje, edukacije, zajednička okupljanja i izlete.

 

KAKO IZGLEDA POSTUPAK ZA DOBIVANJE DOZVOLE ZA OBAVLJANJE UDOMITELJSTVA?

Kroz svaki korak kroz koji prolazite na putu do udomiteljstva imate podršku stručnjaka koji će Vam vrlo rado odogvoriti na sve nedoumice i biti uz Vas. Prvo je potrebno poslati zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb te priložiti potrebnu dokumentaciju (potvrdu liječnika, potvrdu o prihodima, stambenom statusu i obrazovanju). Obrada kroz koju je potrebno proći uključuje intervju sa socijalnim radnikom i psihologom, te psihološku obradu. Utvrđuje se motivacija, obiteljska dinamika, kapaciteti i rizici udomiteljske obitelji koji bi mogli utjecati na zadovoljenje potreba i najbolji interes korisnika.

S udomiteljstvom se upoznaju svi punoljetni članovi kućanstva koji trebaju biti suglasni s primanjem novog člana u obitelj. Edukacija koju prolaze udomitelji pokriva navedene teme: zakonski okvir udomiteljstva, područja iz razvojne psihologije, posebne potrebe djece u udomiteljskoj obitelji, značaj biološke obitelji za dijete, zlostavljanje i zanemarivanje djece, odgojne metode, utjecaj udomiteljstva na dinamiku obiteljskih odnosa. U svakom trenutku slobodni ste promijeniti mišljenje i odustati od udomiteljstva.

 

NISTE SPREMNI ZA UDOMITELJSTVO, ALI BISTE HTJELI POMOĆI?

Trenutno je u Dječjem domu Laduč na stalnom boravku smješteno 19 djece. Međusobno se razlikuju po stupnju uključenosti njihovih roditelja koji ih nejdnako često posjećuju vikendima. Postoje djeca koja svaki vikend provode u svojim primarnim obiteljima, ali i ona koja uz tjedan i vikend provode u Domu.

Neka od njih imaju volontere koji im, ovisno o mogućnostima, uljepšaju vikend svojom posjetom i izlaskom iz Doma. Djeca se jako vesele izlasku s volonterima koji ih odvedu u kino, kazalište, na sladoled, u zoološki vrt, kod kuće na nedjeljni ručak ili slobodno vrijeme provedu u dvorištu Dječjeg doma. Kako biste postali volonter kontaktirajte Dječji dom, a od potvrda potrebno je donijeti potvrdu liječnika opće prakse i potvrdu o nekažnjavanju.

 

KONTAKT STRUČNIH DJELATNIKA DJEČJEG DOMA LADUČ

099 546 39 14 socijalni radnik

099 546 39 35 psihologinja

 

MISNE NAKANE 13.06.2021. – 20.06.2021.

 

 

Ženidbeni navještaj:    MARKO CRNČEVIĆ i DORA BARBARA STARČEVIĆ

                                        MARIO BABIĆ i MARINA GRDIĆ

                                        VLADIMIR SARKOTIĆ i KATARINA COLARIĆ

                                        IVAN DEŽIĆ i ANDREA JELAČIĆ

                                        IVAN BORIĆ I MAGDALENA ČUJKO

                             

Kršteni   12.06.2021.   TONI JAKOVAC i MARTIN TURKALJ