«

»

lip. 17

Župne obavijesti 18.6.2017.

 

Do kraja kolovoza nema više mise u 11:30.

Trideset ministranta i članovi dječjeg zbora kao nagradu za marljivo služenje kod oltara i pjevanje u dječjem zboru idu na ljetovanje u Split. Bit ćemo smješteni u pastoralnom centru župe sv. Josipa na Mertojaku (Žnjan). Ide se autobusom. Polazak s autobusnog kolodvora u ponedjeljak Lipnja u 13:25 (okupljanje na kolodvoru u čekaonici u 12:45h. (dolazak u Split predviđen u 18:15). Povratak u ponedjeljak  26. lipnja u 12:30h (dolazak na Autobusni kolodvor Zagreb u 17:15. Voditelji i pratitelji djece su P. Goran Živković i  S. Hela Jurnečka, zajedno s još tri gospođe. Danas nakon mise u pola 12 u velikoj dvorani bit će kratki sastanak za roditelje ministranata i pjevača koji idu na ljetovanje u Split.

 • Danas, 18. lipnja, u 11.00 sati vlč. Mario Dukić proslaviti će svoju mladu Misu. Svečanost započinje roditeljskim blagoslovom u 11 sati na Trgu Ivana Pavla II, odakle će krenuti procesija u crkvu.
 • Zaprešićka manifestacija za sve uzraste – Banovanje počela ovaj petak, a trajat će sve do 2. srpnja na nekoliko lokacija u gradu. Prvi vikend, od 16. do 18. lipnja rezerviran za KišoBan, kada će se na Aleji kišobrana (staroj šetnici) održati Umjetnička kolonija, radionica “Roca Zaprešić”, Retro slušaonica te za najmlađe predstava “Bodljikavi kaputić”.
 • Ustanova Kristofori pokrenula je Školu molitve kojom želimo pomoći pojedincima u izgradnji osobne i zajedničke (grupne) molitve. Održavanje tečaja petkom u 20h u Pastoralnom centru Kraljice apostola u Zaprešiću.
 • Sakrament bolesničkog pomazanja može primiti svaki vjernik kada se nalazi u tešku zdravstvenu stanju. (KKC 1514-1515, 1528-1529) Bolesničko pomazanje daruje utjehu i snagu te povezuje bolesnika, u njegovu ozbiljnu stanju i patnjama, na dublji način s Kristom. Gospodin je naše strahove proživio i naše boli na svojemu tijelu podnio. Kod nekih bolesničko pomazanje udjeljuje i tjelesno ozdravljenje. Ali ako Bog nekoga hoće pozvati k sebi, bolesničko mu pomazanje udjeljuje snagu za sve tjelesne i duhovne borbe na posljednjem putovanju. U svakom slučaju bolesničko pomazanje ima kao učinak oproštenje grijeha.“ (KKC 1520-1523, 1532). Zato nemojte čekati da netko krene umirati, nego čim se netko od članova obitelji ozbiljno razboli neka pozove svećenika.
 • Časne u Lužnici organiziranju 2 ljetna kampa za djecu i mlade:
 • – Za djecu od 1. do 6. razreda OŠ od 19. do 23. lipnja 2017. /popunjeno/
 • – Za mlade od 6. razreda OŠ do zavrešetka srednje škole od 10. – 14. srpnja 2017.  /zbog nemogućnosti primanja novih prijava mlađe djece u prvi kamp, unutar ovog kampa formirat će se i skupina  djece od 2. do 5. r. OŠ/
 • Prijave i i više informacija na www.luznica.com
 • Umrli:
  • Slava Plemić, sprovod u Zaprešiću 20.6. u 16h, misa zadušnica u 17h
  • Miloš Crnogorac, ispraćaj na krematoriju 20.6. u 12:50, misa zadušnica u 19h

 

Ljetovanje za mlade u Splitu

Trideset srednjoškolaca zajedno s P. Vinkom te animatorima mladih. idu na Ljetni kamp u Split. Polazak s autobusnog kolodvora u subotu 22.7. u 13:25 (okupljanje na kolodvoru u čekaonici u 12:45h. (dolazak u Split predviđen u 18:15). Povratak u subotu 29. srpnja. Voditelji i pratitelji djece su P. Vinko Sudar i animatori. Budući da je broj ograničen ne mogu ići svi koji su se prijavili. Kriterij odabira bio je aktivnost u župi. Ovo je popis onih koji idu: Anočić Izabela, Anočić Rafael, Babović Tibor, Bosnić Lucija, Brkić Petar, Crljen Karlo, Čerimi Noa, Čubrić Ana, Dumić Ana, Kobaš Luka, Kobali Ana, Luburić David, Martiović Andrej, Mifka Ana, Mifka Laura, Mršo Dominik, Mršo Fran, Naglić Lovro, Novtić Bernard, Novtić Krešimir, Piljek Marija, Poljak Petra, Sever Jurica, Sučić Ana, Šarušić Marta, Šuker Antonija, Topić Laura, Udovićić Iva, Vargek Simona, Zeljko Marko, Žulj Matea, Žužul Ana. Animatori: Ivana Jerković, Gabrijela Pavišić, Goran Grabovčić, Anamarija , Lucija Crnić, Jan Marijan

 

Dnevni red na moru:

7:30 ustajanje;

8:00 Jutarnja molitva ili misa, doručak;

9:00-12:30 Plaža – Kupanje;

13:00 Ručak i odmor;

14:00-15:30 Kateheza – rad u grupi;

15:30-18:00 plaža – kupanje;

18:30 Večera;

20:30-22:30 (misa), rekreacija, druženje i duhovni sadržaji;

23:00 mir u kući – spavanje.

 

Jednu večer ćemo ići u razgledavanje Splita (Dioklecijanova palača, katedrala, toranj sve Duje).

 

Potrebo je ponijeti: plahtu (s gumom) jastučić i dekicu, ručnik i papuče za plažu, tenisice za šetnju, nešto duge odjeće u slučaju kiše i hladnijeg vremena, kremu za sunčanje i sl.

Ukupni troškovi puta iznose 600kn, a uključuju prijevoz, smještaj, hranu. Ministrantima, animatorima i članovima zbora mladih župa subvencionira polovicu kotizacije. Akontaciju od barem 100kn potrebno donijet u župni ured do 5.7., a ukupni iznos do polaska.  Roditelji neka mladima ne daju previše džeparca, kako razlike ne bi bile prevelike. Preporučen džeparac je 200kn.

 

Milijunaši u nebesima

„Tražite i dobit ćete. Jer Bog sve što je stvorio je skladno, lijepo i u izobilju. Siromaštvo je odraz neznanja, a ne sudbine ili Božje volje“, to su riječi Borne Rajić, hrvatske bogatašice koja ovih dana zabavlja narod.

Milijune je dobila rastavši se od muža, a on ih je dobio od Francuza kojima je prodao tvornicu Dukat, a tvornicu je dobio od… Ali ovaj tekst nije o njemu, nego o njenoj potrebi da u svoj enormni imetak uplete Božju volju.

 

Takav slučaj možete vidjeti u Padovi, u 700 godina staroj kapeli obitelji Scrovegni. Bili su lihvari, a zbog toga omraženi – a još im je teže padao evanđeoski „jao bogatašima“.

 

Da poboljšaju svoj imidž, kako na nebu tako i na zemlji, angažirali su tada najboljeg slikara, Giotta. Napravio je čudo, crkvicu oslikanu od poda do stropa zlatom i plavom bojom skupljom od zlata, koja se dobivala od rijetkog minerala lazulita.

 

Kruna tog čuda je Zadnji sud, usporediv s Michelangelovim. S jedne strane su blaženici, a s druge prokletnici, u vrlo maštovitom paklu; u sredini je raspeti Krist, a njemu ispod nogu kleči raskajani Scrovegni, tek pokoji centimetar sklonjen među svete, ali taman da izbjegne strašnu sudbinu.

 

Ta gotička divota bila je otvorena za sugrađane, da svi lijepo mogu vidjeti bankara u nebesima… Bogatuni svih vremena očito stalno imaju isti problem, kako opravdati to što obiluju luksuzom dok ostali oskudijevaju najnužnijim. „Svako bogatstvo je krađa“, rekao je Markiz de Sade.

 

Scrovegni su barem za svoj PR naručili remek-djelo. A što će za 700 godina ostati od obitelji Rajić? YouTube clip s budalastim životnim savjetima.

Boris Beck

 

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad Isus ugleda mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima: »Žetve je mnogo,

a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.«

Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone

i da liječe svaku bolest i svaku nemoć.

A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan,

brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananaj i Juda Iškariotski, koji ga izda.

Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih:

»K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova!

Putom propovijedajte: ’Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!«

Riječ Gospodnja.

 

 

MISNE NAKANE OD 18.06.2017. DO 25.06.2017.

 

18. Ned. JEDANAESTA NEDJELJA U GODINI, Marcel, Paula, Elizabeta 08:00 ++IZ OBIT. GAJŠEK  I ŠKALIČKI
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

I JEDNE ŽUPLJANKE

19:00 DAN MOLITVENE ZAJEDNICE TREĆE SRCE

-NAKANA ZA NEROĐENE-

+NEVENKA JARDAS

19. Pon. Romuald, Gervazije, Protazije, Božidar 19:00 ++TOMISLAV I RUŽA STJEPANOVIĆ I

++IZ OBIT. STJEPANOVIĆ

 

20. Uto. Margareta, Naum Oh., Florencija, Cvijeta 19:00 ++IVAN BEZUH I MARINA VNUČEC
21. Sri. Alojzije G., Vjekoslav, Slavko, Rajmund 19:00 +ANAĐA ANDRIĆ
22. Čet. Ivan Fish5er i Toma More, Paulin, Ivan, Toma 19:00 +PETAR MAŽAR

 

23. Pet. PRESVETO SRCE ISUSOVO 19:00 NA ČAST SVETOM IVANU – NAKANA OBIT. ŠUKER
24. Sub. ROĐENJE SV. IVANA KRSTITELJA; Ivan Ivana 19:00 +SVEĆENIK IVAN ŽINIĆ
25. Ned. DVANAESTA NEDJELJA U GODINI; Maksim, Adalbert, Dominik 08:00 ++TOMO, ANTO I ANĐA PILIPOVIĆ I ++IZ OBIT. PILIPOVIĆ
10:00 -SVETA MISA ZA SVE ŽUPLJANE –

Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

I JEDNE ŽUPLJANKE

19:00 ++VERONIKA I ĐURO RADILJEVIĆ, TE MARIJANA GABRIĆ

 

Ženidbeni navještaj:  TOMISLAV RAJIČ i KRISTINA ADAMIĆ

                                      MATIJA ŠEKRST i VANJA ŠOŠTARIĆ

                                      BOŽO ŽARKO i IVA BABIĆ

                                      MARIN JOVIĆ i KATARINA  IVANA LOPAC

                                      IGOR ANTOLIĆ i  MARIJANA PETEK

                                      DUBRAVKO MITER i ITIJA  ANA MIRT

                                      ZORAN DUH i RUŽICA LONČAR

                                      GORAN ANIĆ i PETRA CURIŠ

 

Vjenčani 16.06.2017.:  FRANJO JURIĆ i ANGELA IVANKO

                 17.07.2017.: DEAN JURKOVIĆ i MARINA TEPIĆ

 

Kršteni 17.06.2017.:   DAVID ŠIŠKO

              18.06.2017.:  TEODOR PLEŠA