«

»

lis. 21

Župne obavijesti 22. listopada 2017.

Danas je Svjetski dan misija, kada se na poseban način moli za uspjeh misija te se prikupljaju sredstva za njihovo ostvarenje. Na svim misama će svjedočiti misionarka laikinja Josipa Lebo.

Listopadske pobožnosti su svagdanom pola sata prije večernje mise. Roditelji podsjetite svoje ministrante da barem jednom tjedno dođu na krunicu i misu.

 • U Caritas možete donijeti odjeću i obuću, ali nemojte donositi stvari koje nisu uporabljive poput: starih muških odijela, večernjih haljina, neudobne i ružne ženske obuće. Uvijek ima siromašnih kojima treba dobre čvrste i udobne obuće, pamučnih majica, kvalitetan donji veš, udobne hlače za svaki dan, tople majice, puloveri, trenirke i jakne.
 • Nedjelja bračnih jubileja je 12.11.2016. Na misi u 10 sati će bračni parovi koji ove godine imaju (su imali) okruglu obljetnicu braka (10,15,20,25,30, 40…75) godina braka obnoviti svoja bračna obećanja. Parovi koji slave neka se jave u župni ured 3312-633.
 • Večeras misu predvodi vlč. Dragutin Goričanec. Velečasni Dragutin Goričanec je župnik u Završju, malom mjestu kraj Karlovca, no moglo bi se reći da su granice njegove župe odavno šire od granica čitave države. Već 17 godina velečasni Dragec specijaliziranim autobusima, prilagođenima za prijevoz osoba s posebnim potrebama, Europom razvozi osobe s invaliditetom. Prije mise bit će prilika za ispovijed ili razgovor.
 • Sastanak za prvopričesnike i njihove roditelje je danas (22.10.) na misi u 11:30. Roditelji neka dođu s djecom. Nakon mise će u crkvi biti sastanak na kojemu ćete dobiti upute o pripravi za prvu pričest.
 • U župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu počinju mjesečne kateheze o sedam darova Duha Svetoga „Veni, Sante Spiritus”, namijenjene svim dobnim skupinama. Kao geslo uzete su riječi bl. Alojzija Stepinca „Duše Sveti Tješitelju, dođi u moje srce sa svojom milošću i svetom ljubavlju…” Susreti se održavaju trećega petka u mjesecu, započinju katehezom u 20 sati u kapeli Svetoga Duha. Od 21 sat je euharistijsko klanjanje do ponoći. Prvi susret je u petak 20. listopada, a posljednji 18. svibnja 2018. godine, kada će se održati Duhovsko bdjenje.

 

 

Župna kateheza

 • Predškolci – subotom u 10h
 • Prvi i drugi razred – subotom u 11:30
 • Prvopričesnici – subotom u 10 i 11
 • Ministranti – subotom u 11h
 • Krizmanici – nedjeljom u 17:30
 • Srednjoškolci i mladi – utorkom u 20:30
 • Biblijska grupa ponedjeljkom u 19:45
 • Mladi 25+ prve srijede u mjesecu u 20h
 • Hagioterapija srijedom u 20h

 

Sv. Terezija od Djeteta Isusa, zaštitnica misija

Već kao djevojčica imala je želju postati redovnica. Njezina knjiga, u kojoj je opisala svoj životni put, postala je putokaz mnogima kako valja koračati putem duhovnog djetinjstva posve predan u volju Božju.

Kako piše laudato.hr rođena je 1873. u gradiću Alençonu, u Normandiji. Kad je imala četiri godine umrla joj je majka, a otac je svu svoju pozornost usmjerio odgoju najmlađe kćeri.

Za Tereziju je izvanredan doživljaj bila prva pričest. Doživljaj susreta s Isusom u euharistiji u njoj je umnožio djetinju ljubav prema Isusu. Tada u Crkvi nije bilo dopušteno dnevno pričešćivanje, no njoj je svećenik dopustio pet puta tjedno pristupiti stolu Gospodnjem.

Prilikom jednog hodočašća u Rim zamolila je papu Leona XIII. dopuštenje da uđe u samostan. Protiv svih pravila ušla je u najstroži samostan u Lisieuxu sa samo 15 godina, da spašava duše i moli za svećenike.

Kako je Terezija provodila život u samostanu, može se pročitati u njezinoj autobiografiji Povijest jedne duše. U roku od 25 godina prevedena je na 35 jezika i tiskana u milijunskoj nakladi.

Prvih pet godina redovničkog života Terezija je puno patila.Veličina njezine osobnosti izazivala je zavist i protivljenje sestara. Doživjela je «samo» jedan mistični doživljaj.

Ali baš taj obični molitveni život čini se tako bliskim i lakim za nasljedovanje. Umrla je 1896., sa samo 23 godine života. Papa Pio XI. proglasio ju je svetom 1925., a 1927. imenovao zaštitnicom misija.

Godine 1997. Sv. Ivan Pavao II. imenovao ju je crkvenom naučiteljicom. Njezino neraspadnuto tijelo čuva se u katedrali u Lisieuxu. Na slikama je često prikazuju s ružama jer je obećala da će s neba na zemlju posipati ruže, ruže milosti koje kod Boga isprosi za ljude.

 

Kamo danas, djede?

»Kamo danas, djede?« — »Bogu, u nebo!«, sa smiješkom mi je odgovorio djed Šudhir. Susreo sam ga na nasipu uz selo Dušnekhali, na usku nasipu što se proteže kroz rižina polja koja su se raspucala od vrućine. Duge godine i borba za život usred ovih džungli urezale su mu duboke brazde na čelu. Štapom u ruci mjeri on zadnje korake svojeg života. Sjeli smo na nasip. Sunce je upravo zalazilo dolje za palmama uz rijeku Ganges. Zrake su slale svoje zadnje pozdrave i nebu i zemlji. Okolo mir, mir rižinih polja.

»Aširead dio, guru! — Blagoslovite, oče!«, reče mi Šudhir.

Blagoslovih ga i uzeh njegovu ruku da i on mene blagoslovi. I dobro mi je došao taj blagoslov. Već nekoliko dana pješačim. Uistinu sam bio umoran, a ponešto i bolestan. Šudhir, moj dragi prijatelj Šudhir! Sitan je rastom, no velik je duhom, velik živom vjerom. Čitavim životnim putem išao je ravno — k Bogu, k nebu. Pa stoga je sada tako miran, stoga sa smiješkom i s radošću misli na susret s Onim kojega je uvijek imao pred očima. Približio se on već devedesetoj. Lijepa je to starost, ako se kod Sudhira uopće može govoriti o starosti. Tijelo mu je oronulo, oči su mu gotovo iskošene, no u njima je još uvijek nešto tako krasno — pogled koji te prožima, podiže, podiže k Bogu i k nebu.

»Oče, mi smo putnici!«, reče Šudhir. »Njegovi smo putnici. I kako je lijepo biti putnik. Uvijek je nešto novo pred tobom. Čovjek se ni za što ne prilijepi. Uvijek naprijed — k nebu, k Bogu!«

Šudhir nije polazio ni u kakve škole, no prošao je životnu školu i razumio je veliku istinu i po njoj živio, i svoj život lijepo doživio, sa štapom u ruci pomalo zgrbljen, no s radošću i sa smiješkom stigao k nebu i k svojemu Bogu. Zamolio sam Isusa da i Šudhir i ja i svi mi mognemo tako lijepo živjeti i svoj život doživjeti s radošću te da sa smiješkom stignemo k nebu, k Njemu, svojemu Bogu!

 

Ante Gabrić SJ

Ante Gabrić, isusovac, je vjerojatno najveći misionar u hrvatskoj povijesti. Rodio se u kršćanskoj obitelji, u Metkoviću, kao deveto dijete. Godine 1933. primljen je u isusovački novicijat.

 

Krajem 1938. otišao je kao misionar u Indiju. Posvećuje se misionarskom radu među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Pomaže ljudima u bijedi. Organizirao je rižinu banku te na taj način oslobađao siromahe od lihvara. Osnivao je male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice. Za udovice hindusa, koje bivaju prognane iz društva, osnovao je dom, a djecu je smještao u sirotišta. Pomagao je u gradnji koliba, nasipa i putova. Organizirao je prehranu školske djece. Talentiranu djecu, slao je na dodatno školovanje. Osnovao je misijsku postaju „Maria Polli” u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliu danas nosi ime “Father Ante Gabrić”. Za života je pokrstio na tisuće ljudi. Surađivao je s Majkom Terezom.

Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti. Pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji „Mariapolli”. Na sprovodu je bilo oko 20 000 katolika, muslimana i hindusa. Pokopan je s šakom neretvanske zemlje iz Metkovića i s bočicom Jadranskog mora. Pokrenut je postupak proglašenja blaženim i svetim.

 

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Odoše farizeji i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: »Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?«

Znajući njihovu opakost, reče Isus: »Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!« Pružiše mu denar. On ih upita: »Čija je ovo slika i natpis?« Odgovore: »Carev.« Kaže im: »Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje.«

Riječ Gospodnja.

 

 

   MISNE NAKANE OD  22.10.2017. DO  29.10.2017.

 

22. Ned. 29. NEDJELJA U GODINI;

Ivan Pavao II., Marko, Filip

08:00 ++ANĐA LOVRIĆ I ++IZ OBIT. LOVRIĆ

 

10:00 Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

Spomen: NA ČAST KRVI KRISTOVE

 

11:30 ++ANTE VUCIĆ I ++IZ OBIT. VUCIĆ I ŠPOLJAR
19:00 ++BRANKO, STJEPAN I DRAGICA BERIĆ
23. Pon. Ivan Kapistranski, Teodoret, Severin 19:00 +IVAN STARČEVIĆ
24. Uto. Antun Marija Claret, Proklo 19:00 ++MILAN, ALOJZIJA I ANKICA IVKOVIĆ, TE

+STIPE STANIĆ

25. Sri. Krizant, Krizanta, Darija, Krispin, Krispina 19:00 +VLADIMIR GALIC I ++IZ OBIT. MIHOLIĆ-GALIC

I KIRIN

26. Čet. Dimitrije Srijemski, Lucijan, Albin, Damjan 19:00 ++ANĐA I AMBROZIJE (m) JURIĆ
27. Pet.

 

Partol, Bartolomej, Bare, Flor, Florijan 19:00 NAKANA ŽELJKA (m) ŽARKA
28. Sub. ŠIMUN I JUDA AP., Tadija, Siniša, Sabina 19:00 ++ANICA, IVAN I PETAR ARELIĆ I ++IZ OBIT. ARELIĆ
29. Ned. 30. NEDJELJA U GODINI; Narcis, Honorat, Časlav 08:00 ++VID ŠUTALO, TE BOŽO I MARA MILANOVIĆ TRAPO
10:00 Spomen: ZA ZDRAVLJE MALOG ERIKA JURANA

 

11:30 ++IVAN VRBANIĆ I ANKICA I IVAN GUGO
19:00 ZA ZDRAVLJE JOSIPE KATIĆ

 

 

 

Ženidbeni navještaj: ANTO ŠOŠIĆ i ANA MARIJA ČIČAK                           

                                     NIKOLA ČAVLOVIĆ i PETRA BARIČEVIĆ

                                     TOMISLAV MILIĆ i MARTINA DOMŠA MILIĆ r. DOMŠA

                                     MATIJA VRABEC i  LEA HERCEG

 

Kršteni 21.10.2017.: IVANA SLADOLJEV i FILIP SUČEVIĆ

              22.10.2017.: EMANUEL FRANJO ZLATAR